”Var och en kan ju dra sina slutsatser”

Electrolux köp av konkurrenten GE Appliances var megaaffären som skulle kröna Keith McLoughlins tid som vd. I stället blev den Wallenberg-kontrollerade vitvarujätten utmanövrerad.

I ett reportage i senaste numret av Affärsvärlden granskas det havererade köpet, som efter problem med amerikanska konkurrensmyndigheter slutade med att GE i stället sålde till den kinesiska konkurrenten Haier – till en betydligt högre prislapp. Electrolux pris var 3,3 miljarder dollar (motsvarande 28 miljarder kronor) medan kineserna höjde till 5,4 miljarder dollar, cirka 46 miljarder kronor. GE fick alltså 18 miljarder kronor mer betalt.

– Var och en kan ju dra sina slutsatser av den affär mellan GE och Haier som följde. Men det är inte vår uppgift att kommentera motpartens beteende i förhandlingarna, säger Daniel Frykholm, Electrolux presschef.

Dessutom kunde GE kassera in 175 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor, i skadestånd från Electrolux. Direkt och indirekt snuvades därmed Electrolux på närmare 20 miljarder kronor när GE drog sig ur affären, fakturerade motparten och raskt hittade en ny köpare som betalade betydligt mer.

Logga in och läs hela reportaget ”Vita varor, blå dunster, röda siffror” här, om den havererade affären, Keith McLoughlin fall och kritiken mot styrelsen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets