”Vi stänger inte dörren för någon budgivare”

Haldex ordförande Magnus Johansson ser gärna Knorr-Breme som ny ägare. Men han vill säkerställa att de menar allvar med budet. – Att Knorr inte släpps in i datarummet beror på att de inte skrivit på ett break up-avtal.

Att Haldex styrelse har rekommenderat det lägre budet, 120 kronor, lagt av ZF Fredrichshafen, istället för det högsta budet 125 kronor, som är lagt av Knorr-Bremse, har gjort många aktieägare upprörda. Enligt bolagets tillförordnade ordförande Magnus Johansson är risken för att budet inte blir av alldeles för hög. Men kan det verkligen vara ok att rekommendera aktieägarna ett bud på 120 kronor när det finns köpare som erbjuder 125?

– Mer pengar är förstås alltid intressant, men det är också centralt att man minskar risken. När vi värderar risken i Knorr-Bremses bud, står det klart att den är för stor i förhållande till skillnaden på prislappen som de två spelarna bjuder, säger Magnus Johansson, som är tillförordnad ordförande i Haldex under budprocessen.

Det ger en bild av att ni företräder andra intressen än aktieägarnas?

– Inte primärt. ZF och Knorr är två industriella företag som båda är serieröse och bra. Jag utgår från att de båda tar hand om bolaget på ett bra sätt. Blir det inte bra kan kunder och anställda rösta med fötterna. Det finns med, men det är inte en tung del i avgörandet. Vi måste i första hand titta på budet ur ett aktieägarperspektiv.

Hur sannolikt tror du att det är att konkurrensmyndigheter har synpunkter på ett samgående mellan Knorr-Bremse och Haldex?

– Det bedömer jag som synnerligen sannolikt, jag kan till och med, med säkerhet säga att de kommer att ha synpunkter. Knorr-Bremse är en konkurrent och i vissa fall blir det väldigt stora marknadsandelar.

Det finns institutioner som frågar sig varför ni inte säkrat att Knorr-Bremse menar allvar med sitt bud genom en break up-fee. Hur tänker ni kring en sådan?

– Fram till dagen innan Knorr la budet, handlade våra samtal nästan uteslutande om en break up-fee. Vår bild är att myndigheterna kommer att ha synpunkter på affären och Knorrs bud är villkorat av att de kan acceptera det konkurrensmyndigheterna säger. För att släppa in Knorr i datarummet ville vi veta att de menade allvar med affären och därför krävde vi en break up-fee. Om de drar tillbaka budet, ska det vara kännbart för dem. Annars är det aktieägarna som står hela risken.  Att de inte skrev på tolkar jag som att de inte var beredda att ta en del av risken.

Institutionerna tycker också att ni borde ta emot Knorr. I vilken utsträckning har ni gjort det?

– Den dialog jag har med Klaus Deller (Knorrs vd) är både saklig och bra. Vi har haft kontakt hela tiden. Vi har från allra första början bett att få se vad de vill göra för att affären ska gå igenom. Men de har ännu inte presenterat någon som helst plan. Under hela processen har vi servat Knorr med information, som de har behövt för att konkurrensmyndigheterna kräver det, och gör så fortlöpande

Budet är villkorat till att Knorr kan acceptera konkurrensmyndighetens krav. Om de tar bort de kraven, rekommenderar ni 125 då?

– Om vi får ett nytt bud med nya villkor tar vi ställning till det. Det är självklart att vi är öppna för information. Vi stänger inte dörren för någon. Vi för gärna ytterligare dialog med alla parter.

SAF Holland och Knorr har samma finansiella rådgivare. Hur ser du på det?

– Det var en av de första frågorna jag ställde till Knorrs vd Klaus Deller. Enligt Knorr finns inget samarbete. Det är inget som jag känner skäl att ifrågasätta.

I tyska tidningar hävdar Klaus Deller att ni avbokat ett möte mellan Knorrs och Haldex ledning. Varför gjorde ni det?

– Det är korrekt att ett möte mellan Haldex ledning och ledningen för Knorr har ställts in. Bakgrunden till ledningens beslut att ställa in mötet har jag inte kännedom om. Detta möte har inte varit en fråga där styrelsen varit engagerad.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets