Visma lägger miljardbud på Fortnox

2016-03-14 07:26 Affärsvärlden SIX

Visma lägger kontantbud på Fortnox värt 24 kronor per aktie eller 8,66 kronor per warrant. Det totala budet värderar därmed bolaget till cirka 1,4 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet, som innebär en premie på 32 procent mot stängningskursen i fredags, är villkorat av att Visma får in minst 50 procent av aktierna.

Styrelsen i Fortnox rekommenderar ägarna att acceptera budet. Dock har styrelseledamoten Olof Hallrup en avvikande mening. Olof Hallrup är genom bolaget First Kraft storägare i bolaget och hans ägande uppgår till 20,2 procent av kapitalet och rösterna i bolaget.

"Att styrelsens majoritet vill rekommendera ett erbjudande där bolagets huvudkonkurrent potentiellt sett enbart förvärvar 51 procent av aktierna i bolaget är högst anmärkningsvärt. Jag bedömer att ett sådant möjligt utfall skulle vara direkt skadligt för bolagets framtida utveckling och därmed även för den stora ägarminoriteten som inte vill acceptera erbjudandet", framgår av en kommentar till pressmeddelandet.

Vidare bedömer Hallrup att budpriset inte speglar bolagets fulla potential.

Acceptperioden kommer att löpa från omkring den 31 mars till runt den 21 april 2016 med förbehåll för eventuella förlängningar.

I samband med budet släpper Fortnox siffror för januari månad. Rullande licensintäkter för månaden låg på 10,5 miljoner kronor och enligt preliminära siffror för februari ligger samma siffra på 11,0 miljoner kronor.

Intäkterna i januari stannade på 11,7 miljoner kronor med resultat före avskrivningar på 3,4 miljoner kronor. Rörelseresultatet tillika resultatet efter skatt för månaden låg på 2,9 miljoner kronor.

Med anledning av budet senareläggs årsstämman till den 13 maj 2016 från tidigare den 17 mars.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet