Wall Street faller i inledningen

2016-02-05 15:31 Affärsvärlden SIX
Foto: AP Photo/Mark Lennihan/TT

De amerikanska börserna handlades lägre på fredagen. Viktig sysselsättningsstatistik presenterades, vilket tycktes tynga börsindex. Linkedin rasade på sin delårsrapport.

"Vår magkänsla säger inte om detta är bra eller dåliga nyheter eftersom det inte är riktigt i linje med förväntningarna. Men det är framför allt spännande att se att arbetslösheten kom in på 4,9 procent", sade Erik Davidsson vid Wells Fargo. Det skrev CNBC.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.03 ned med 0,3 procent till 16.368. Det bredare indexet S&P 500 backade med 0,5 procent till 1.906 medan tekniktunga Nasdaq Composite backade med 1,1 procent till 4.459.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 1 punkter till 1,88 procent samtidigt som trettioårsräntan upp 2 punkter till 2,72 procent.

Den amerikanska sysselsättningsrapporten för januari månad visade en ökning mindre än väntad i sysselsättningen med endast 151.000 nya jobb, mot väntade 190.000. De reviderade siffrorna för november och december tog ut varandra.

Arbetslösheten kom in på 4,9 procent, mot 5,0 procent som var väntat. I december låg nivån på 5,0 procent.

"Ökningen i sysselsättningen om 151.000 kombinerat med den lägre arbetslösheten kommer sannolikt att ses som ett tecken på en fortsatt, om än långsammare, förbättring i arbetsmarknaden av Fed", skrev Nordea i en marknadskommentar.

Dollarn stärktes efter sysselsättningsrapporten.

LinkedIn presenterade sitt delår sent i går kväll. Rapporten visade en förlust under det fjärde kvartalet med 6 cent per aktie, vilket kan jämföras med positiva 2 cent per aktie motsvarande period i fjol.

Bolagets prognos för helåret 2016 var dessutom svagare än förväntat. Den justerade vinsten för helåret spås landa på 3,05-3,20 dollar, att jämföra med marknadsförväntningarna som låg vid 3,67 dollar.

Flera mäklarhus har i dag sänkt rekommendationen på LinkedIn, bland andra JP Morgan och RBC Capital Markets. LinkedIn handlades vid lunchtid i New York 40 procent lägre.

Skogsbolaget Weyerhauser rapporterar en nedgång i det justerade resultatet till 24 cent per aktie från 27 cent samma period året innan. På marknaden låg förväntningarna också på 24 cent. Aktien var ned 1,8 procent.

Bland övriga aktier, handlades Tyson Foods 12,2 procent högre. Bolaget höjde sin helårsprognos vilket tycktes stötta aktien.

Senare i dag, klockan 19.00 svensk tid, presenterades oljeriggsdata över Nordamerika.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet