Wall Street inleder upp

Kurserna på New York-börserna har inlett högre på tisdagen efter långhelgen med anledning av Presidents Day i går. Uppgångarna har dock mattats av en dryg timme in i handeln och USA ser inte ut att orka ta igen uppgångarna som syntes i övriga världen på måndagen.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var klockan 16.43 upp med 0,7 procent till 16.089. Det bredare indexet S&P 500 ökade med 1,0 procent till 1.883 medan tekniktunga Nasdaq Composite steg med 1,5 procent till 4.404.

Tioårsräntan var 4 punkter högre vid 1,77 procent och trettioårsräntan var 6 punkter högre vid 2,64 procent.

Stigande oljepriser var en av anledningarna till den lättade stämningen på världsmarknaden under måndagen. Råoljeprisernas återhämtning tog dock en paus under tisdagen efter att marknaden med viss besvikelse mottagit den senaste rapporteringen kring de produktionssamtal som förs mellan diverse storproducenter.

Enligt uppgifter från flera nyhetsbyråer ska de stora oljeproducentländerna Qatar, Saudiarabien, Ryssland och Venezuela ha avtalat om att försöka frysa oljeproduktionen på januari månads nivå. Bland annat Qatars energiminister var dock noga med att påpeka att om så sker kommer att bero på huruvida andra stora producentländer följer avtalet.

Bland de amerikanska internationella oljejättarna noterades Chevron ned 1,6 procent och Exxon Mobil syntes 0,3 procent lägre. Starkaste Dow-komponenterna var Cisco Systems, +2,1 procent och General Electrics upp 1,9 procent.

Läkemedelsjätten Pfizers dotterbolag Wyeth förlikar för 785 miljoner dollar. Det historiska ärendet som förlikas rör läkemedelsrabatter för läkemedlet Protonix inom det amerikanska ersättningssystemet Medicaid under perioden 2001 till 2006. Pfizer reviderar ned resultatutfallet för 2015 till följd av uppgörelsen. Aktien noterades dock relativt opåverkad på +0,7 procent.

I eftermiddagens makroflöde var utfallet svagare än väntat för en populär indikator för tillverkningssektorn i New York-området. New York Empire State tillverkningsindex för februari inkom på nivån -16,64, en förbättring från januari månads oreviderade -19,37 men sämre än de -10,0 som var förhandsförväntningarna i marknaden.

Det amerikanska husmarknadsindexet NAHB uppgick till 58 i februari. Det kan jämföras med marknadens förväntningar som låg vid 60 och med förra månadens reviderade utfall på 61 (preliminärt 60).

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco