Warren Buffett: Därför tog jag ett bostadslån

Världens näst rikaste man, Warren Buffett, berättar om sitt livs enda lån och vad han gjorde för pengarna.

Den amerikanske investeraren Warren Buffett är god för cirka 79 miljarder dollar, drygt 710 miljarder kronor, enligt Bloombergs miljardärindex. Det gör honom till världens näst rikaste person efter Microsoft-grundaren Bill Gates (85,8 miljarder dollar).

Nyligen lade Buffett ut sitt semesterhus i Laguna Beach till försäljning för utgångspriset 11 miljoner dollar. Bostaden köpte ”Oraklet från Omaha” för 150 000 dollar 1971, vilket i dagens penningvärde motsvarar runt 900 000 dollar, skriver CNBC.

Buffett: ”Kan ha köpt runt 3 000 aktier”

I samband med köpet av den 13 rum stora villan tog Warren Buffett ett bostadslån med 30 års bindningstid.

– När jag köpte den för 150 000 dollar, så lånade jag en del pengar från Great Western Savings and Loans. Det är nog det enda lånet jag haft, säger Warren Buffett till CNBC.

Han lånade mellan 110 000 och 120 000 dollar. För pengarna köpte han aktier i investmentbolaget Bershire Hathaway där han numera är både ordförande och vd. Vid tidpunkten för köpet stod Berkshire-aktien i runt 40 dollar.

– Jag kan ha köpt runt 3 000 aktier i Bershire eller något i den stilen, i samband med lånet – så de är väl värda runt 750 miljoner dollar i dag, säger Warren Buffett till CNBC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.