Xbrane Biopharma kliver in på First North

Noteringsaktuella Xbrane Biopharma, som tillverkar komplexa kopior, även kallat generika, på befintliga läkemedel vars patent har löpt ut, noteras i dag på Stockholmsbörsens tillväxtlista First North.

I samband med noteringen gjorde bolaget en nyemission som gav ett kapitaltillskott på 100 miljoner kronor före emissionskostnader.

Pengarna ska bolaget investera i den befintliga produktportföljen där det längst sprungna projektet, Spherotide för behandling av prostatacancer, är planerad för lansering i Iran i början av 2017. En annan produkt, Xlucane mot ögonsjukdomen åldersrelaterad makuladegeneration, är också i fokus med planerat intåg på den iranska marknaden under 2017. Totalt har bolaget åtta projekt.

Xbrane Biopharmas styrelse består av en skara med erfarna läkemedelsprofiler, Medivirs tidigare vd Maris Hartmanis, Peter Edman, tidigare forskningschef på Orexo och Sobi, Karin Wingstrand från Astrazeneca samt Alf Lindberg, tidigare forskningschef på Sanofi och Wyeth. Att bolaget väljer att noteras på börsen just nu förklarar bolagets vd Marin Åmark med att de, efter förvärvet av italienska Primm Pharma i oktober och i samband med att marknaden för biosimilarer nu öppnat upp sig, ville accelerera för att få ut produkterna på marknaden.

”Vi ser så mycket möjligheter och vill ta in tillräckligt kapital för att driva kommersialiseringen av vad vi ser som två väldigt eftertraktade produkter”, säger Martin Åmark till SIX.

Innan Spherotide kan lanseras i Iran måste italienska myndigheter godkänna tillverkningsenheten som producerar läkemedlet, det räknar bolaget med att ha avklarat i slutet av 2016. Att Xbranes första marknad blir Iran beror på att bolaget i höstas köpte upp det bolag som lagt grunden för Spherotide och som var väl etablerat i landet.

”Dessutom är Iran en väldigt intressant exportmarknad efter att sanktionerna har lyfts”, förklarar Martin Åmark.

Xbrane planerar att på sikt lansera Spherotide även på den europeiska marknaden, men för att det ska bli verklighet måste bolaget göra en jämförande studie på prostatacancerpatienter för att visa att deras formulering har motsvarande terapeutisk effekt och säkerhet som orginalläkemedlet.

”Vi räknar med att behöva göra en studie på omkring 100 patienter och att den tar ungefär ett år ”, säger Martin Åmark och uppger att planen är att starta studien under 2017. Xbrane har identifierat finansiella mål för Spherotide, att uppnå en omsättning på 200 miljoner kronor senast år 2020 samt en bruttomarginal på minst 50 procent.

Det näst längst sprungna projektet, Xlucane, är en så kallad biosimilar, det vill säga generika på ett biologiskt läkemedel. En lansering i Iran är planerad till 2017 och i andra utvalda tillväxtländer under 2018 och därefter i USA och EU under år 2020 respektive 2022.

Martin Åmark framhåller att bolaget uteslutande kommer att arbeta med distributionspartners på samtliga marknader och att bolaget i dagsläget för diskussioner med potentiella partners i Asien och Sydamerika. Det optimala är enligt Åmark att ha större partners som når brett, då färre partners leder till mindre komplexitet, men att det kan bli tal om olika distributörer för exempelvis Kina, Indien och Ryssland då länderna är så olika. Han hoppas att de diskussioner som nu förs ska mynna ut i något under året.

”Vårt mål är att etablera fler partnerskap under 2016”, konstaterar han.

Tillverkningen sker dels i Italien, men bolaget ser över flera tillverkningsalternativ för den biologiska tillverkningen i Europa, antingen genom kontraktstillverkare eller i egen regi.

I samband med att bolaget noteras har Martin Åmark flaggat för att bolagets kassa i dagsläget räcker under 2016 och 2017 och att det kan bli aktuellt med ytterligare en nyemission om två år ”om ledning och styrelse bedömer att det är läge för en investering för att ytterligare eskalera utveckling och kommersialisering av bolagets pipeline”.

”Enligt plan ska vi nå ett positivt kassaflöde i alla fall på månadsbasis i slutet av 2017. Vi investerar nu mycket i våra projekt och är det så att vi om två år står med sex bra business case som vi vill finansiera är en nyemission inte att utesluta.”

Martin Åmark har sedan tidigare ett innehav i Xbrane på 110.000 aktier.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.