Allt fler i USA använder bostaden som bankomat

Många amerikanska hushåll väljer att öka belåningen på sina hem för att plocka ut pengarna i kontanter. Nivån är den högsta sedan 2008, rapporterar CNBC.

Sedan USA:s bostadspriser bottnade våren 2009 har de ökat med drygt 30 procent, räknat fram till senaste årsskiftet. Det visar S&P/Case-Shiller index över landets 20 största städer.

De amerikanska hushållen har utnyttjat den välmående bostadsmarknaden till att öka belåningen på sina hem. Bland de som refinansierade sina bolån i höstas använde 42 procent bostaden till att plocka ut pengar. Det är den högsta nivån sedan 2008, det år finanskrisen bröt ut. Det visar nya siffror från Black Knight Financial Services som CNBC tagit del av.

I genomsnitt tog bolåntagarna ut 60 000 dollar i kontanter, drygt en halv miljon kronor. Totalt uppgick summan till 64 miljarder dollar, närmare 550 miljarder kronor.

– Det är den högsta summan under en tolvmånadersperiod sedan 2008/2009, säger Black Knights vd Ben Graboske till CNBC.

Pengarna används i första hand till att rusta upp bostaden, utbildning och sjukvårdskostnader, skriver CNBC.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.