Därför faller Londons bopriser

Inte sedan finanskrisen har Londons bostadspriser fallit så mycket. Här är orsakerna bakom pristappet.
Därför faller Londons bopriser - london-700-161219_binary_6813056.jpg

Det senaste året har bopriserna i London sjunkit med 1,5 procent. Det skriver CNBC och pekar på statistik från Rightmove.

Bakom pristappet ligger en höjd stämpelskatt, politisk osäkerhet i kölvattnet av Brexit-omröstningen, en inhemsk ekonomisk osäkerhet samt ett överskott av nya lyxbyggen. Till detta läggs skyhöga värderingar.

Våren är vanligtvis en tid av hög aktivitet på bomarknaden, men Theresa Mays uttalande om ett nyval kommer troligtvis leda till en ansträngd bomarknad även under våren, enligt fastighetsexperten Henry Pryor.

”Vårmarknaderna har destabiliserats av stora politiska händelser de senaste tre åren och 2017 är på väg åt samma håll”, skriver han i ett mejl till CNBC.

Han menar vidare att en stark konkurrens på lånemarknaden kommer att leda till billiga lån fram till åtminstone årsskiftet, vilket ger stöd till bostadsmarknaden. Men det kan komma en kraftig smäll när det inte går att pressa räntorna mer. Dessutom kan sentimentet kylas än mer av att det pratas om ytterligare skatteökningar.

Siffrorna om fallande bostadspriser kommer samtidigt som andra siffror pekar på en avmattning i konsumtionen. Bland annat visade den brittiska detaljhandelsförsäljningen röda siffror för mars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets