Nordea: Prisuppgången på bomarknaden är över

Mycket talar för att prisuppgången på den svenska bostadsmarknaden är över och det främsta skälet är att boräntorna har nått sin nedre gräns.

Andra saker som talar för att uppgången är över är kommande regleringar och dämpad inkomstutveckling. Det skriver Nordea på onsdagen.

“Fundamentala faktorer väntas ge fortsatt stöd till priserna under 2016 och 2017 men inte motivera fortsatta prisuppgångar. Det främsta skälet till att vi räknar med en inbromsning på bostadsmarknaden är att räntorna har nått sin nedre gräns. Kommande regleringar och dämpad inkomstutveckling talar också för att prisuppgången är över”, kommenterar Nordea.

En fortsatt hög efterfrågan på bostäder tillsammans med begränsat utbud gör dock att Nordea räknar med att en markerad prisnedgång kan undvikas.

“Ett argument emot en större priskorrigering nedåt är samtidigt att det inte finns några tecken på att priserna skulle vara substantiellt övervärderade”, fortsätter banken.

Under förra året steg huspriserna med 10 procent samtidigt som bostadsrättspriserna ökade med över 18 procent.

“Men blickar vi framåt finns det ett antal argument till varför priserna inte bör fortsätta att stiga. Det handlar om räntor, inkomster, regleringar och börsutvecklingen”, skriver Nordea.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.