USA:s bopriser över rekordnivån 2006

Det dröjde tio år men nu har bostadpriserna i USA övertrumfat rekordnivåerna som noterades i mitten av 2006.

I september i år steg de amerikanska bostadspriserna 0,1 procent över rekordnivån från 2006, enligt S&P CoreLogic Case-Shiller US National Home Price Indicies. Inflationsjusterat är priserna dock fortfarande 16 procent under rekordnivån, skriver Wall Street Journal.

Bottennivån för bostadspriserna nåddes 2012. Vid den tidpunkten hade priserna fallit 27 procent från toppen sex år tidigare.

– Det här är goda nyheter för bostadsägarna där ute, s��rskilt för de som hade möjlighet att behålla sina hem, säger Zillows chefsekonom Svenja Gudell till Wall Street Journal.

Även om priserna har återhämtat sig på USA:s bostadsmarknad byggs det betydligt färre bostäder än normalt och den andel som äger sina hem ligger på femårslägsta. Det är också svårt att få ett bostadslån, i synnerhet för mindre välbeställda köpare, skriver WSJ.

Justerat för inflationen har bostadspriserna ökat 5,9 procent årligen sedan 2012 medan inkomsterna ökat med 1,3 procent i årstakt, enligt siffror från Case-Shiller. Att prisökningen på bostäder överstiger inkomstökningarna de senaste åren visar att prisökningstakten på bostäder inte är hållbar i längden. Ökande räntekostnader ligger i också i korten vilket också kan motverka ett fortsatt prislyft, skriver WSJ som också poängterar att bostadspriserna halkat efter övriga delar av ekonomin under en längre tid.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets