Kritik mot Nasdaqs callförändring

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tipsa en vän om en artikel

Kritik mot Nasdaqs callförändring

Det råder delade meningar om Nasdaqs beslut att införa en anonymiserad auktion i samband med börsens öppning och stängning, den så kallade callen. Tunga traders och småspararförespråkaren på Avanza Claes Hemberg menar att det gynnar högfrekvenshandeln, HFT, och skadar likviditeten i småbolagen. Nasdaq å sin sida menar att det är precis tvärtom.

Annons
Taggar

Handeln i småbolagen i samband med öppningen har fallit mycket kraftigt sedan börsen valt att mörka informationen. Ordrarna har minskat med 20 procent för de stora bolagen, 18 procent för mellanstora och 39 procent för småbolagen, enligt beräkningar från nätmäklaren Avanza. Handlarrisken har nu blivit betydligt större, menar bolagets sparekonom Claes Hemberg.

Hemberg menar att handeln i grunden har förändrats men att det kan förklaras bort av att det generellt sett är bra tryck på börsen. En stor andel av avsluten kom enligt honom i den tidiga handeln vilket nu inte sker längre. Just callen har varit en favorit för småsparare vilket gjorde att volym samlades, uppger sparekonomen.

"Numer mörkas callen och endast jämviktspriset visas. Och alla deltagare är anonyma. Detta har allvarligt sänkt intresset för att handla i öppningen. Bristen på öppenhet har framför allt påverkat intresset hos de mer aktiva", säger han.

Sparekonomen uppger att det också påverkar företag som har hög kvalitet och varnar för att den osynliga callen påverkar aktier med dålig likviditet såsom Kabe, Malmbergs, Dedicare, Vitec, Itab, Xano, Sportamore, Medcap, Railcare, CTT och Proact.

Än så länge tycks det emellertid ge en begränsad effekt på den totala handeln. Avanza ökade sin privathandel i januari med 9-10 procent.

Hemberg tycker att förändringen är en satsning som endast gynnar högfrekvenshandlarna och är skeptisk till tilltaget från börsen. Han är även kritisk till att Nasdaq valt att göra det möjligt att anonymisera mäklarstatistiken.

Flera traders uppger för Finwire att man upplever att det blivit sämre.

"Som privatperson handlar man i alla fall mindre. Jag har ingen statistik men det känns klart sämre", säger en trader som vill vara anonym. Han upplever att förändringen främst gynnar högfrekvenshandlare.

Det är emellertid en inte helt enad kritik. Det finns traders som är positiva till börsens tilltag.

"Börsen tror ju att det här kommer att skapa mer volym och det är därför man gjort den här åtgärden. Första reaktionen var, som du vet, mycket negativ bland traders, men vill man ha en handelsplats med volym så kan detta vara rätt väg att gå. Alternativet blir mer dark pools och andra alternativ där stora institutioner kan få volym utan att skrämmas iväg", säger en annan trader.

Nasdaq å sin sida har i likhet med Avanza räknat på förändringen och utfallet är något helt annat. Börsen hävdar att öppningscallen svarar för under 2 procent av den totala handeln. Andelen var 40 dagar före förändringen 1,84 procent av volymen och 40 dagar efter förändringen 1,82 procent, vilket gör att börsen helt enkelt anser att kritiken är irrelevant.

Lauri Rosendahl, som är ansvarig för aktiehandeln på Stockholms-, Köpenhamns- och Helsingforsbörsen och den nu genomförda förändringen, känner därför inte igen sig i kritiken. Förändringen ‘skyddar’ småplacerares orders från ‘informationsläckage’, i synnerhet sådana orders som kan vara i viss mån ‘felprissatta’, menar börsoperatören.

”Vi har har talat med våra medlemmar om de planerade förändringar som vi har gjort i callen och de som varit emot det ändrade förfarandet har varit just HFT-handlarna. Den bilden som vissa aktörer målar upp stämmer inte”, säger han.

”Den här bilden att handeln skulle ha sjunkit känner vi inte heller igen. Vi har tittat på handeln 40 dagar före förändringen och 40 dagar efter och effekten är marginell och egentligen positiv. På stora aktier har volymen i auktionerna till och med gått upp”, fortsätter han.

Nasdaq motiverar sitt beslut med att börsen tidigare arbetade med en hybridlösning där aktörerna kunde välj att antingen vara anonyma eller öppna. Beslutet var att antingen öppna upp eller stänga ned. Valet blev på att stänga ned.

”De allra flesta ville att vi skulle anonymisera jämfört med att göra den helt öppen. De som var emot var i praktiken HFT-aktörer. Det här handlar ytterst om investerarskydd. Tidigare visade några korten medan andra inte. Nu blir det mer rättvist”, säger Lauri Rosendahl.

Nasdaq blir nu också mer likt sin större granne Deutsche Börse, vilka sedan tidigare arbetar med ett liknande system. Men hur rimmar det att man först anonymiserar mäklarstatistiken och nu callen med EU:s diskussioner om mer öppenhet från börserna?

”Det stämmer delvis och Mifid lägger tonvikt på öppenhet som vi stödjer. Men man skall komma ihåg att börsen är väldigt öppen i och med att vi presenterar alla gjorda affärer öppet kontinuerligt och det kommer vi att fortsätta att göra. Den stora utmaningen är ordertransparensen, det vill säga innan affärer sker och där har vi gjort förändringar som skyddar i synnerhet småplacerare och anpassar vår marknad till dynamiken vi har idag. Problemet är inte börsens auktionsförfarande utan det att ingen mer eller mindre vet var en del av handeln i stora aktier som H&M sker idag och till vilka priser (dark pools reds anm). Det är det som EU nu inriktar sig på. Först måste man lösa posttrade”, säger Lauri Rosendahl.

Av:  Finwire
Mejla reportern

Ekonominyheter
Janet Yellen, ordförande för Federal Reserve.

Yellen: Starka skäl för en räntehöjning

"Baserat på dessa ekonomiska utsikter, fortsätter Fed att förvänta sig att en gradvis räntehöjningstakt", säger Fed-chefen Janet Yellen.

Wall Street, amerikas flagga, usa.

Fed-talet lyfter Wall Street

Kurserna på Wall Street rör sig uppåt efter centralbankschefen Janet Yellens Jackson Hole-konferensen.

Var är statens 4 000 
försvunna miljarder?

Var är statens 4 000 försvunna miljarder?

Ingen verkar veta vart svenska statens sparande på 4 000 miljarder har tagit vägen – och få verkar bry sig.

Stockholmsbörsen.

H&M pressar börsen

Indextunga H&M håller tillbaka börsen som lyckas ta sig över nollan.

Aktien som ratas av hedgefondtopparna

Aktien som ratas av hedgefondtopparna

Carl Icahn vill göra sig av med hela miljardinnehavet. Bill Ackman tror inte heller på bolaget men kan köpa storposten enbart för att kursfallet ska gå snabbare.

Annons
”Ligger ingenting i det”

”Ligger ingenting i det”

Lundberg om att den planerade delningen av SCA ökar sannolikheten för en kommande strukturaffär med skogsbolaget Holmen.

Svenska dagstidningar.

Fler börsnoteringar på gång

Läs ett antal börsnyheter från de svenska morgontidningarna, i notisform.

Nordea: FPC ska ned 38 procent

Nordea: FPC ska ned 38 procent

Norde bedömer att Fingerprint Cards aktie är kraftigt övervärderad.

Donald Trump.

Varnar för ekonomisk smäll om Trump vinner

Citigroup: Det blir en global recession om Donald Trump vinner presidentvalet.

Tesla har förvärvat Solarcity för 2,6 miljarder dollar.

Miljardförvärv godkänt

Tesla tillåts av de amerikanska myndigheterna att gå vidare med storförvärvet.

Mekonomen

Under förväntan för Mekonomen

Mekonomens resultat är långt under förväntan.

Fredrik Lundberg: Makt 
spelar naturligtvis roll

Fredrik Lundberg: Makt spelar naturligtvis roll

Affärsmannen köpte stor del av SHB:s avyttring: "Vi fyller på lite grann".

Fredrik Lundberg

Köpte även aktier privat

Så mycket köpte Fredrik Lundberg med familj privat.

Federal Reserves huvudkontor i Washington.

Fed: Så ska sysselsättnigen öka

Företrädare för Federal Reserve försvarade under torsdagen att USA:s centralbank bör höja räntorna snart.

Övre raden från vänster: Frank Vang-Jensen, Olof Persson, Alex Myers, Jan Johansson och Michael Wolf. Undre raden från vänster: Hans Vestberg, Susanna Campbell, Olof Faxander och Anders Nyrén.

Svenska börschefer sparkas i rekordfart

Tidigare chefsjuristen: "Finansiella aktörer förväntar sig snabbare tillväxt"

"Det är bekymmersamt"

"Det är bekymmersamt"

Trots infört amorteringskrav tilltar skuldberget i en högre fart än önskat.

Illustrationsbild av Uber.

Brakförlust för Uber – igen

Taxiappbolaget Uber gjorde en dunderförlust under det andra kvartalet.

”Stor rabatt på köttbolaget”

”Stor rabatt på köttbolaget”

Halvledarföretaget med stor exponering mot bilindustrin lockar förvaltaren.

Magdalena Andersson (S), Sveriges finansminister.

Miljardöverskott för svenska staten

Klirr i statskassan – överskott för staten.

SEB.

Syriens regim har konto på SEB – trots förbud

Den syriska ambassaden har ett konto i SEB, trots förbud för svenska banker att göra pengar tillgängliga för Syriens regim.

Stockholmsbörsen.

Bolaget rapportfaller på svag Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen öppnade svagt på torsdagen i linje med omvärlden.

Börsblock Portföljen köper en kursförlorare

Aktiva portföljen hängde inte med börsen upp i förra veckan. Nu plockar portföljen upp en surdeg där potentialen bedöms övertrumfa [...]

ANALYSENInte tillräckligt aptitlig

I tråkiga bolag slipper investerare betala den ”underhållningsskatt” som ofta är förknippade med spännande bolag. Finska mattillverkaren Apetit framstår dock som korrekt prissatt.

Annons
Annons
Mellan en sten och ett hårt ställe

Tidningen Olof Manner Mellan en sten och ett hårt ställe

Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Svold... +8,0% 244,0
Vikin... +6,3% 1,7
Boule... +5,9% 125,0
Mekon... -10,0% 176,0
Image... -6,2% 2,7
Midso... -4,1% 53,3

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,10kr 8,49
Euro -0,00kr 9,50
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,17$ 49,75
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se