Kritik mot Nasdaqs callförändring

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tipsa en vän om en artikel

Kritik mot Nasdaqs callförändring

Det råder delade meningar om Nasdaqs beslut att införa en anonymiserad auktion i samband med börsens öppning och stängning, den så kallade callen. Tunga traders och småspararförespråkaren på Avanza Claes Hemberg menar att det gynnar högfrekvenshandeln, HFT, och skadar likviditeten i småbolagen. Nasdaq å sin sida menar att det är precis tvärtom.

Annons
Taggar

Handeln i småbolagen i samband med öppningen har fallit mycket kraftigt sedan börsen valt att mörka informationen. Ordrarna har minskat med 20 procent för de stora bolagen, 18 procent för mellanstora och 39 procent för småbolagen, enligt beräkningar från nätmäklaren Avanza. Handlarrisken har nu blivit betydligt större, menar bolagets sparekonom Claes Hemberg.

Hemberg menar att handeln i grunden har förändrats men att det kan förklaras bort av att det generellt sett är bra tryck på börsen. En stor andel av avsluten kom enligt honom i den tidiga handeln vilket nu inte sker längre. Just callen har varit en favorit för småsparare vilket gjorde att volym samlades, uppger sparekonomen.

"Numer mörkas callen och endast jämviktspriset visas. Och alla deltagare är anonyma. Detta har allvarligt sänkt intresset för att handla i öppningen. Bristen på öppenhet har framför allt påverkat intresset hos de mer aktiva", säger han.

Sparekonomen uppger att det också påverkar företag som har hög kvalitet och varnar för att den osynliga callen påverkar aktier med dålig likviditet såsom Kabe, Malmbergs, Dedicare, Vitec, Itab, Xano, Sportamore, Medcap, Railcare, CTT och Proact.

Än så länge tycks det emellertid ge en begränsad effekt på den totala handeln. Avanza ökade sin privathandel i januari med 9-10 procent.

Hemberg tycker att förändringen är en satsning som endast gynnar högfrekvenshandlarna och är skeptisk till tilltaget från börsen. Han är även kritisk till att Nasdaq valt att göra det möjligt att anonymisera mäklarstatistiken.

Flera traders uppger för Finwire att man upplever att det blivit sämre.

"Som privatperson handlar man i alla fall mindre. Jag har ingen statistik men det känns klart sämre", säger en trader som vill vara anonym. Han upplever att förändringen främst gynnar högfrekvenshandlare.

Det är emellertid en inte helt enad kritik. Det finns traders som är positiva till börsens tilltag.

"Börsen tror ju att det här kommer att skapa mer volym och det är därför man gjort den här åtgärden. Första reaktionen var, som du vet, mycket negativ bland traders, men vill man ha en handelsplats med volym så kan detta vara rätt väg att gå. Alternativet blir mer dark pools och andra alternativ där stora institutioner kan få volym utan att skrämmas iväg", säger en annan trader.

Nasdaq å sin sida har i likhet med Avanza räknat på förändringen och utfallet är något helt annat. Börsen hävdar att öppningscallen svarar för under 2 procent av den totala handeln. Andelen var 40 dagar före förändringen 1,84 procent av volymen och 40 dagar efter förändringen 1,82 procent, vilket gör att börsen helt enkelt anser att kritiken är irrelevant.

Lauri Rosendahl, som är ansvarig för aktiehandeln på Stockholms-, Köpenhamns- och Helsingforsbörsen och den nu genomförda förändringen, känner därför inte igen sig i kritiken. Förändringen ‘skyddar’ småplacerares orders från ‘informationsläckage’, i synnerhet sådana orders som kan vara i viss mån ‘felprissatta’, menar börsoperatören.

”Vi har har talat med våra medlemmar om de planerade förändringar som vi har gjort i callen och de som varit emot det ändrade förfarandet har varit just HFT-handlarna. Den bilden som vissa aktörer målar upp stämmer inte”, säger han.

”Den här bilden att handeln skulle ha sjunkit känner vi inte heller igen. Vi har tittat på handeln 40 dagar före förändringen och 40 dagar efter och effekten är marginell och egentligen positiv. På stora aktier har volymen i auktionerna till och med gått upp”, fortsätter han.

Nasdaq motiverar sitt beslut med att börsen tidigare arbetade med en hybridlösning där aktörerna kunde välj att antingen vara anonyma eller öppna. Beslutet var att antingen öppna upp eller stänga ned. Valet blev på att stänga ned.

”De allra flesta ville att vi skulle anonymisera jämfört med att göra den helt öppen. De som var emot var i praktiken HFT-aktörer. Det här handlar ytterst om investerarskydd. Tidigare visade några korten medan andra inte. Nu blir det mer rättvist”, säger Lauri Rosendahl.

Nasdaq blir nu också mer likt sin större granne Deutsche Börse, vilka sedan tidigare arbetar med ett liknande system. Men hur rimmar det att man först anonymiserar mäklarstatistiken och nu callen med EU:s diskussioner om mer öppenhet från börserna?

”Det stämmer delvis och Mifid lägger tonvikt på öppenhet som vi stödjer. Men man skall komma ihåg att börsen är väldigt öppen i och med att vi presenterar alla gjorda affärer öppet kontinuerligt och det kommer vi att fortsätta att göra. Den stora utmaningen är ordertransparensen, det vill säga innan affärer sker och där har vi gjort förändringar som skyddar i synnerhet småplacerare och anpassar vår marknad till dynamiken vi har idag. Problemet är inte börsens auktionsförfarande utan det att ingen mer eller mindre vet var en del av handeln i stora aktier som H&M sker idag och till vilka priser (dark pools reds anm). Det är det som EU nu inriktar sig på. Först måste man lösa posttrade”, säger Lauri Rosendahl.

Av:  Finwire
Mejla reportern

Ekonominyheter
Hans Vestberg får en avgångslön värd två årslöner.

Ericssons vd får minst 28 miljoner

Ericssons avgående vd Hans Vestberg får två årslöner när han slutar. Dessutom får han pensionspengar och aktiebaserade bonuspengar.

Leif Johansson, styrelseordförande Ericsson.

Ericssons styrelse om vd-rekrytering

Hans Vestberg lämnar Ericsson och rekryteringen för att hitta en ny vd-kandidat kan dra ut på tiden.

Ericssons vd lämnar

Ericssons vd lämnar

UPPDATERAD. Ericssons kritiserade vd Hans Vestberg lämnar bolaget med omedelbar verkan, meddelar telekombolagets styrelse.

IMF-chefen åtalas

IMF-chefen åtalas

Lagarde nekar till anklagelserna: "Alltid handlat i enlighet med lagen".

Slut på snabba klipp

Slut på snabba klipp

Byggföretagen gör bättre vinster på bostadsförsäljningen. Men Skanska ser nu en lugnare marknad till följd av det nya amorteringskravet.

Storvarslade – 8000 fick lämna oljebolaget

Storvarslade – 8000 fick lämna oljebolaget

Världens största oljeserviceföretag skar ned ordentligt på personalstyrkan i det andra kvartalet.

Annons
Kraftigt vinstlyft

Kraftigt vinstlyft

Fingerprint Cards delårsrapport överraskar – resultatet bättre än väntat.

Fingerprint drar åt intäktsprognos

Fingerprint drar åt intäktsprognos

Fingerprint Cards snävar in sin prognos för intäkterna under 2016 – det framgår av delårsrapporten.

scania, lastbil

Scania bestrider miljardböter

Har gjort en avsättning på 3,8 miljarder kronor – men bestrider anklagelser.

Amazon.

Goldman Sachs: Ser 20 procentig uppsida

Upprepar sin köprekommendation för näthandelsjätten.

Högre vinst än väntat

Högre vinst än väntat

Tobaksbolaget Swedish Match delårsrapport blev en positiv överraskning.

General Motors-chefen Mary Barra visar upp Chevrolet Bolt.

Kan tvingas återkalla 4,3 miljoner bilar

GM kan på begäran av myndigheter tvingas behöva återkalla ytterligare 4,3 miljoner fordon.

Krossar förväntningarna

Krossar förväntningarna

Stålbolaget SSAB kommer med ett riktigt styrkebesked – långt över förväntan.

Qliros storägare Kinnevik, med ordförande Cristina Stenbeck, valde så sent som i höstas att öka sitt ägande och garantera ytterligare en nyemission i bolaget på 650 miljoner kronor.

Substansvärdet faller

Kinnevik redovisar ett resultat efter finansiella poster på -1.100 miljoner kronor.

Goldman Sachs huvudkontor på Manhattan, New York.

Drar igång utköpsfond

Goldman Sachs har för första gången sedan finanskrisen beslutat sig för att lansera en ny utköpsfond.

Byggbolaget missar

Byggbolaget missar

Byggbolaget Skanska lever inte upp till förväntningarna – svag rapport.

Miljardvinster trots minusränta

Miljardvinster trots minusränta

Storbankerna fortsätter att göra miljardvinster trots turbulens på marknaderna.

Mario Draghi

Draghis räntebesked

Europeiska centralbanken, ECB, har lämnat besked kring räntan.

Vd Magnus Hall under Vattenfalls kapitalmarknadsdag i Solna 27 maj i år.

Jättesmäll för Vattenfall

Vattenfall tvingas till nedskrivning på 30 miljarder – går med brakförlust.

Pokémon Go kan ge miljardregn över Apple

Pokémon Go kan ge miljardregn över Apple

Nintendos succéspel Pokemon Go kan generera miljardbelopp till Apple, enligt vd.

Banker i London.

Ekonomer: Britterna på väg in i recession

Ekonomerna har sänkt sina prognoser i kölvattnet av folkomröstningen i juni.

Lever inte upp till förväntningarna

Lever inte upp till förväntningarna

Skogsbolaget redovisar ett operativt rörelseresultat på 226 miljoner euro.

Betsson: "Vi kommer tillbaka"

Betsson: "Vi kommer tillbaka"

Spelbolagets resultat i det andra kvartalet levde inte upp till förväntningarna.

Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank.

Stark rapport från Swedbank

Det blev en rejäl vinstökning – och en rapport över förvtäntan från storbanken.

Börsblock Formsvackan håller i sig

Förra veckan bjöd på en kanonrapport från Billerud Korsnäs, men också en betydligt svagare rapport från Hexpol. Under den gångna [...]

ANALYSENSommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna vecka givet Brexit-oron på världens finansiella marknader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Episu... +31,8% 17,6
Anoto... +19,4% 0,3
Ortiv... +7,5% 4,7
Arcam -3,5% 164,0
Qliro... -3,0% 9,7
SEMAFO -2,6% 39,4

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,01kr 8,65
Euro -0,01kr 9,50
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,98$ 44,71
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se