Kritik mot Nasdaqs callförändring

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Tipsa en vän om en artikel

Kritik mot Nasdaqs callförändring

Det råder delade meningar om Nasdaqs beslut att införa en anonymiserad auktion i samband med börsens öppning och stängning, den så kallade callen. Tunga traders och småspararförespråkaren på Avanza Claes Hemberg menar att det gynnar högfrekvenshandeln, HFT, och skadar likviditeten i småbolagen. Nasdaq å sin sida menar att det är precis tvärtom.

Annons
Taggar

Handeln i småbolagen i samband med öppningen har fallit mycket kraftigt sedan börsen valt att mörka informationen. Ordrarna har minskat med 20 procent för de stora bolagen, 18 procent för mellanstora och 39 procent för småbolagen, enligt beräkningar från nätmäklaren Avanza. Handlarrisken har nu blivit betydligt större, menar bolagets sparekonom Claes Hemberg.

Hemberg menar att handeln i grunden har förändrats men att det kan förklaras bort av att det generellt sett är bra tryck på börsen. En stor andel av avsluten kom enligt honom i den tidiga handeln vilket nu inte sker längre. Just callen har varit en favorit för småsparare vilket gjorde att volym samlades, uppger sparekonomen.

"Numer mörkas callen och endast jämviktspriset visas. Och alla deltagare är anonyma. Detta har allvarligt sänkt intresset för att handla i öppningen. Bristen på öppenhet har framför allt påverkat intresset hos de mer aktiva", säger han.

Sparekonomen uppger att det också påverkar företag som har hög kvalitet och varnar för att den osynliga callen påverkar aktier med dålig likviditet såsom Kabe, Malmbergs, Dedicare, Vitec, Itab, Xano, Sportamore, Medcap, Railcare, CTT och Proact.

Än så länge tycks det emellertid ge en begränsad effekt på den totala handeln. Avanza ökade sin privathandel i januari med 9-10 procent.

Hemberg tycker att förändringen är en satsning som endast gynnar högfrekvenshandlarna och är skeptisk till tilltaget från börsen. Han är även kritisk till att Nasdaq valt att göra det möjligt att anonymisera mäklarstatistiken.

Flera traders uppger för Finwire att man upplever att det blivit sämre.

"Som privatperson handlar man i alla fall mindre. Jag har ingen statistik men det känns klart sämre", säger en trader som vill vara anonym. Han upplever att förändringen främst gynnar högfrekvenshandlare.

Det är emellertid en inte helt enad kritik. Det finns traders som är positiva till börsens tilltag.

"Börsen tror ju att det här kommer att skapa mer volym och det är därför man gjort den här åtgärden. Första reaktionen var, som du vet, mycket negativ bland traders, men vill man ha en handelsplats med volym så kan detta vara rätt väg att gå. Alternativet blir mer dark pools och andra alternativ där stora institutioner kan få volym utan att skrämmas iväg", säger en annan trader.

Nasdaq å sin sida har i likhet med Avanza räknat på förändringen och utfallet är något helt annat. Börsen hävdar att öppningscallen svarar för under 2 procent av den totala handeln. Andelen var 40 dagar före förändringen 1,84 procent av volymen och 40 dagar efter förändringen 1,82 procent, vilket gör att börsen helt enkelt anser att kritiken är irrelevant.

Lauri Rosendahl, som är ansvarig för aktiehandeln på Stockholms-, Köpenhamns- och Helsingforsbörsen och den nu genomförda förändringen, känner därför inte igen sig i kritiken. Förändringen ‘skyddar’ småplacerares orders från ‘informationsläckage’, i synnerhet sådana orders som kan vara i viss mån ‘felprissatta’, menar börsoperatören.

”Vi har har talat med våra medlemmar om de planerade förändringar som vi har gjort i callen och de som varit emot det ändrade förfarandet har varit just HFT-handlarna. Den bilden som vissa aktörer målar upp stämmer inte”, säger han.

”Den här bilden att handeln skulle ha sjunkit känner vi inte heller igen. Vi har tittat på handeln 40 dagar före förändringen och 40 dagar efter och effekten är marginell och egentligen positiv. På stora aktier har volymen i auktionerna till och med gått upp”, fortsätter han.

Nasdaq motiverar sitt beslut med att börsen tidigare arbetade med en hybridlösning där aktörerna kunde välj att antingen vara anonyma eller öppna. Beslutet var att antingen öppna upp eller stänga ned. Valet blev på att stänga ned.

”De allra flesta ville att vi skulle anonymisera jämfört med att göra den helt öppen. De som var emot var i praktiken HFT-aktörer. Det här handlar ytterst om investerarskydd. Tidigare visade några korten medan andra inte. Nu blir det mer rättvist”, säger Lauri Rosendahl.

Nasdaq blir nu också mer likt sin större granne Deutsche Börse, vilka sedan tidigare arbetar med ett liknande system. Men hur rimmar det att man först anonymiserar mäklarstatistiken och nu callen med EU:s diskussioner om mer öppenhet från börserna?

”Det stämmer delvis och Mifid lägger tonvikt på öppenhet som vi stödjer. Men man skall komma ihåg att börsen är väldigt öppen i och med att vi presenterar alla gjorda affärer öppet kontinuerligt och det kommer vi att fortsätta att göra. Den stora utmaningen är ordertransparensen, det vill säga innan affärer sker och där har vi gjort förändringar som skyddar i synnerhet småplacerare och anpassar vår marknad till dynamiken vi har idag. Problemet är inte börsens auktionsförfarande utan det att ingen mer eller mindre vet var en del av handeln i stora aktier som H&M sker idag och till vilka priser (dark pools reds anm). Det är det som EU nu inriktar sig på. Först måste man lösa posttrade”, säger Lauri Rosendahl.

Av:  Finwire
Mejla reportern

Ekonominyheter
David Cameron avgår som premiärminister
David Cameron avgår som premiärminister

David Cameron avgår som premiärminister

Höll ett kort tal utanför sin bostad – meddelade sin avgång.

SEB:s chefsekonom: "Skakar i kroppen"

SEB:s chefsekonom: "Skakar i kroppen"

Kommande dagar blir avgörande för hur stort tapp Stockholmsbörsen öppnar med på måndag.

Börskollaps på bred front efter tunga brexit-beskedet

Börskollaps på bred front efter tunga brexit-beskedet

Börserna kollapsade och pundet rasar till den lägsta nivån på tre decennier.

Danmarks Nationalbank.

Så agerar centralbankerna på beksedet från Storbritannien

Centralbankerna rycker ut i ett försök att stabilisera sina valutor.

Olikfärgade hyreshus i Sundbyberg.

Förklaringen bakom boprisfallet

Nyligen visade statistik att bostadsmarknaden i framförallt Stockholm föll märkbart – det kan finnas en logisk förklaring till det.

Storägaren dumpar aktier i industrijätten

Storägaren i den tyska industrirobottillverkaren sålt sitt innehav.

Råvarugurun tror på en bearmarket

Råvarugurun tror på en bearmarket

Råvaruförvaltare på T. Rowe Price är fortsatt starkt pessimistisk till oljan.

Annons
Skyline över området Guomao i Peking, Kina.

Så ska Kina undvika en skuldkrasch

Strategin – så ska den kinesiska regeringen jobba.

Nyproducerade bostäder vid Liljeholmskajen, Stockholm.

"Vikande bopriser i höst"

Blandat när mäklarna ger sina domar inför höstens bostadspriser.

Kerstin af Jochnick

Kerstin Af Jochnick: "Kritiken kommer från finansiella sektorn"

Kritiken mot Riksbanken handlar om egenintresse, säger vice riksbankschefen.

stål, kina

USA får höja importtullen med mer än 500 procent

Den internationella handelskommissionen, ITC, har gett USA tillåtelse att införa importtullar på mer än 500 procent mot stålprodukter från Kina.

SEB:s nya rekar för norska oljejättarna

SEB:s nya rekar för norska oljejättarna

SEB höjer ett bolag – och sänkar samtidigt ett annat.

ECB.

ECB återinför undantag för grekiska obligationer

Europeiska centralbanken återinför undantaget avseende minimikrav för kreditbetyg rörande värdepapper utställda eller garanterade av Grekland.

Nedåt på Wall Street

USA-börserna avslutade onsdagens handel strax under nollstrecket inför torsdagens brittiska folkomröstning kring landets fortsatta EU-medlemskap.

DNB: Tele2 ska upp 24 procent

Tele2:s förvärv av TDC:s svenska verksamhet, som kommunicerades under gårdagen, är positiv skriver DNB Markets i en marknadskommentar på onsdagen.

Com Hem börsnotering. Vd Anders Nilsson får ringa in bolaget på Stockholmsbörsen tillsammans med Judit och Judit som förekommer i bolagets reklamfilmer.

Blankarnas nya börsfavorit

Com Hem, som är stora på kabel-tv, är rekordblankad.

FI kommenterar Nordea-promemorian

Finansinspektionen valde på onsdagseftermiddagen att skicka ut ett pressmeddelande där man kommenterar uppgifterna om Nordeas kapitalbehov.

”Det oljemarknaden fruktar mest av allt”

”Det oljemarknaden fruktar mest av allt”

Oljeanalytikern Thina Saltvedt anser att problemen i en av världens största oljeexportörer är ett "skräckscenario".

Volkswagens vd ber om ursäkt – efter skandalen

Volkswagens vd ber om ursäkt – efter skandalen

Matthias Müller: "Går emot allt vad Volkswagen står för"

Fyra köpråd från Affärsvärlden

Fyra köpråd från Affärsvärlden

Affärsvärlden rekommenderar köp av fyra bolag verksamma inom fyra olika sektorer.

Siffrorna faller för H&M

Siffrorna faller för H&M

Hennes & Mauritz redovisar ett resultat före skatt om 7.002 miljoner kronor.

Börsblock Oro inför brittisk EU-omröstning

Börsen föll tungt i förra veckan på oro över ett möjligt brittiskt EU-utträde. Aktiva portföljen utvecklades något bättre än index. [...]

ANALYSENDags att köpa vårdbolaget

För i dagarna ett år sedan gjorde vård- och sjukhusföretaget Capio comeback på Stockholmsbörsen. Först nu är det dags att köpa aktien.

Annons
Annons
Vem ska du rösta på, lilla vän?

Tidningen Susanna Popova Vem ska du rösta på, lilla vän?

Jagade av förvärvs- kungarna

Tidningen Jonas Elofsson Jagade av förvärvs- kungarna

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Bonava A +8,5% 103,2
rnb R... +7,7% 11,8
KappAhl +6,5% 31,1
Vikin... -13,1% 1,7
Beije... -6,3% 45,9
Norde... -6,0% 73,8

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,30kr 8,49
Euro +0,14kr 9,44
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -2,50$ 48,41
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se