Tipsa en vän om en artikel

Dollarn stärks mot kronan

Den svenska kronan pressades under tisdagens handel, efter att det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn överraskat med ett klart svagare utfall än väntat.

Annons
Taggar

På valutamarknaden i övrigt stärktes dollarn generellt samtidigt som den japanska yenen försvagades, i linje med en successivt tilltagande riskaptit under dagen. Dollarn fick även stöd av starkare amerikansk statistik än väntat under eftermiddagen.

"EUR/USD förblir stadigt nedåtgående inför ECB:s penningpolitiska möte i nästa vecka när handlare förväntar sig ytterligare lättnader givet de starka deflationistiska krafterna som fortfarande finns kvar i regionen", kommenterade BK Asset Management.

Swedbank anser att stark svensk ekonomisk tillväxt kommer att bidra till en starkare krona. EUR/SEK förväntas leta sig sakta ned från dagens nivå om 9,37 mot 9,00 under året. Riksbanken lär få hård kritik om man genomför valutainterventioner på nivåer över 9,15 mot euron, givet den mycket starka tillväxten och att den underliggande inflationen är nära två procent.

En viktig faktor för kronutvecklingen är om ECB klarar av att leverera mot de högt uppställda förväntningarna om ytterligare penningpolitiska lättnader. Tidigare har ECB överträffat förväntningarna men i december blev marknaden besviken.

"Frågan är om ECB har kraft att sänka eurons kurs eller om de har medel för att stimulera kreditgivningen inom eurozonen. Betydande delar av Europas banksystem lider fortfarande av dåliga lån och är kvar i fasen att konsolidera sina balansräkningar. Marknaden prissätter redan idag minst 10 punkters sänkning av reporäntan och att ECB ökar sina obligationsköp med 10 till 20 miljarder per månad", skrev Swedbank.

USA-statistiken visade att inköpschefsindex, enligt ISM, steg från 48,2 i januari till 49,5 i februari. Det var även starkare än förväntningarna på 48,5. Bland enskilda komponenter ökade index för sysselsättning, priser och produktion.

USA:s bygginvesteringar i januari ökade med 1,5 procent jämfört med månaden innan, vilket kan jämföras med en väntad ökning på 0,4 procent. Dessutom reviderades utfallet för föregående månad upp med 0,5 procentenheter.

På obligationsmarknaden steg långräntorna något, i linje med riskaptit och utvecklingen för räntorna i Tyskland och i USA.

Pundet försvagades efter att Storbritanniens inköpschefsindex för tillverkningssektorn sjönk oväntat mycket till 50,8 i februari. Indexet har inte varit så här nära att sjunka under 50-strecket sedan april 2013, noterade Barclays.

För EMU reviderades indexet upp något från 51,0 till 51,2. En annan ljusglimt var att arbetslöshet i EMU sjönk till 10,3 procent i januari, vilket var den lägsta arbetslöshetsnivån sedan augusti 2011 och snäppet ljusare än väntat.

Det svenska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn sjönk dock i februari till den lägsta noteringen sedan augusti 2014 vid 51,7, vilket var svagare än väntade 54,7 enligt SIX News analytikerenkät.

Utfallet, som emellertid fortfarande är ovanför expansionsstrecket, underbyggdes av en bred nedgång där delindex för orderingången stack ut mest. Detta delindex tappade från 56,6 till 48,1.

Nordea ser emellertid ingen dramatik i utfallet, då en nedgång bör väntas med tanke på den senaste utvecklingen i globala indikatorer.

"Vårt huvudscenario är att återhämtningen i tillverkningssektorn kommer att fortsätta i år. Dagens PMI förändrade inte den bilden. Turbulensen i marknaderna hittills i år är, emellertid, en nedsiderisk", resonerade Nordea.

Kinesiska tillverknings-PMI visade återigen på svaghet, där det officiella indexet och Markits dito sjönk till 49,0 respektive 48,0. Även inköpschefsindexet för tjänstesektorn var ned.

Av: SIX/ Affärsvärlden
Mejla reportern

Ekonominyheter
Joachim Hallengren, vd för Bonava.

Byggbolagets vd: ”Jag är inte orolig för en bostadsbubbla”

Joachim Hallengren är inte orolig för en kommande bostadsbubbla. Här är varför.

Analyschef: Nu blir det köpläge

Analyschef: Nu blir det köpläge

ETF Securities analyschef James Butterfill spår att det brittiska pundet faller i värde, vilket skapar köpläge på annat håll.

Undersökning: Knapp majoritet vill lämna EU

Undersökning: Knapp majoritet vill lämna EU

De brittiska väljarna lutar över åt att rösta för att lämna den europeiska unionen. Det enligt två opinionsundersökningar av The Guardian och ICM.

Carl Icahn köper storpost i Allergan

Carl Icahn köper storpost i Allergan

Investeraraktivisten Carl Icahn har enligt egen utsago köpt aktier i läkemedelsbolaget Allergan.

Bostäder i staden Shinzhen i sydöstra Kina.

Kinas inköpschefsindex sjönk igen

Det kinesiska inköpschefsindexet (Markit) sjönk till 49,2 – ner för andra månaden i rad.

Annons
ABG: Fingerprint Cards aktie ska ner 65 procent

ABG: Fingerprint Cards aktie ska ner 65 procent

"Det är inte en fråga om, utan när en obeveklig ny riktning kommer att sättas i rörelse", skriver ABG Sundal Collier i en ny analys av biometribolaget.

Byggarbetare och en illustration av Titanic.

Expert: Byggbolagen är nya Titanic

Stefan Engeseth: Byggbranschen står inför en omvälvning när konkurrens dyker upp från oväntat håll.

Nyproducerade bostäder vid Liljeholmskajen, Stockholm.

Bostadsrallyt kan vara över

Spotify klagar. Hundratusentals i kö klagar. Nu uppmärksammas den extrema bostadssituationen i Stockholm även utomlands.

Torbjörn Törnqvist, storägare och vd i oljehandelsbolaget Gunvor Group.

Törnqvist ger sig själv gigantisk utdelning

Oljehandelsbolaget Gunvors ägare Torbjörn Törnqvist gav sig själv en miljard dollar – för att betala av en skuld.

Ericsson

Banker varnar för Ericsson

Två av de fyra svenska storbankerna varnar för att konsensus för Ericsson ligger för högt inför årets andra kvartalsrapport.

Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, exteriör.

Två bolag rusar på börsen

Stockholmsbörsen inledde månadens sista handelsdag med i det närmaste oförändrade kurser – men två bolag sticker ut.

Här är miljardnotan för höghastighetstågen

Här är miljardnotan för höghastighetstågen

Så mycket beräknas notan för att bygga banan för höghastighetståg landa på.

Succé för spelutvecklaren i premiärhandeln

Succé för spelutvecklaren i premiärhandeln

Bolaget börjar idag handlas på First North.

Volkswagen.

Volkswagen gick bättre än väntat

Miljöskandalen påverkar inte biljättens första kvartal – gick bättre än väntat.

Marcus Strömberg, vd på Academedia och statsminister Stefan Löfven (S).

”Vinstdebatten är ett vänsterfenomen”

Stefan Löfven gick till verbal attack mot Academedia söndagens partiledardebatt – nu svarar Academedias vd Marcus Strömberg på kritiken.

EU, flagga

EU: Nya riktlinjer för "delningsekonomin"

EU-kommissionen kommer på torsdag den här veckan att lägga fram riktlinjer för att harmonisera regleringen av den så kallade "delningsekonomin".

Skyline över området Guomao i Peking, Kina.

Presidenten: Mer statligt stöd till teknikföretag

Ska höja landets konkurrenskraft.

Fastighetsbolaget ökar vinsten

Fastighetsbolaget redovisar ett resultat efter finans på 3,1 miljoner.

600 ekonomer eniga – 
Fel röst vore ödesdigert

600 ekonomer eniga – Fel röst vore ödesdigert

En ny undersökning visar att nio av tio av Storbritanniens ekonomiska experter tror att den brittiska ekonomin skulle bli lidande av ett EU-utträde.

Börsblock Bra vecka för bankerna

Aktiva portföljens bankaktier utvecklades starkt i förra veckan. Den hedgade portföljen hängde emellertid inte med index. För tredje veckan i [...]

ANALYSENSpännande snabbväxare

Evolution Gamings marknadsledande position och höga vinsttillväxt har skruvat upp värderingen. Men aktien har mer att ge.

Annons
Annons
Vinnande lagets fanklubb

Tidningen Jon Åsberg Vinnande lagets fanklubb

Nedknuffad från tronen

Tidningen Jonas Elofsson Nedknuffad från tronen

Apple är inte längre världens högst värderade börsbolag. Men det är för tidigt att räkna ut såväl bolag som aktie.

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,01kr 8,34
Euro -0,02kr 9,27
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,38$ 49,51
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se