Tipsa en vän om en artikel

Kronkursen stärks

De svenska obligationsräntorna med längre löptider har stigit ett par punkter under tisdagen. De tyska motsvarigheterna har ökat något mer och differensen mellan den tyska och svenska tioåringen har utjämnats med fyra punkter. De amerikanska obligationsräntorna har vänt en initialt vikande tendens och noteras i skrivande stund vid oförändrade nivåer gentemot måndagens stängning.

Annons
Taggar

Dollarn har handlats ryckigt inom ett relativt snävt intervall och noteras vid smärre förändringar mot euron inför Federal Reserves penningpolitiska besked i morgon. Eftermiddagens amerikanska makrodata gav endast temporära svängningar under eftermiddagen.

Detaljhandelsförsäljningen i februari var förvisso i linje med analytikernas förväntningar, men utfallet för månaden innan reviderades ned med hela 0,6 procentenheter och januari månads nedgång på 0,4 procent var därmed den största på ett år.

"Konsumenterna är fortsatt försiktiga och tveksamma till att spendera, trots en förbättrad sysselsättningsbild och tecken på snabbare löneökningar", säger Navy Federal Credit Union till Dow Jones Newswires.

Positivare signaler kom från New York Empire States tillverkningsindex, som noterade +0,62 i mars. Det var markant högre än väntade -10,0 och föregående månads -16,64. Index över nya order överraskade mest på uppsidan bland komponenterna och noterades vid den högsta nivån på över ett år.

"Även om New York State har en relativt liten industri visar dagens rapport tecken på en stabilisering i den regionala tillverkningsaktiviteten", kommenterar Barclays, som menar att torsdagens Philly Fed index kommer att ge en bredare bild av läget.

Övriga amerikanska statistikpunkter bjöd på mindre dramatik. PPI var ned 0,2 procent i februari i månadstakt, i linje med förväntan, medan NABH husmarknadsindex visade oförändrade 58 i mars. Lagren av osålda varor i USA var upp med 0,1 procent, medan analytikerna hade förväntat sig oförändrade lagernivåer.

Kronan har apprecierats omkring fyra öre både mot euron och dollarn sedan morgonen - även om det oväntat höga inflationsutfallet inte gav någon större omedelbart gensvar i kronkursen. KPI steg med 0,4 procent i februari, vilket var 0,1 procentenhet över analytikernas estimat i SIX News enkät, och 0,2 procentenheter över Riksbankens prognos. Detta efter att inflationen även överraskat på uppsidan i januari.

Det innebär en lättnad för Riksbanken och ger "underliggande stöd till kronan och tendens till högre räntor", kommenterade Swedbanks seniorekonom Åke Gustafsson.

Riksbankens ordförande Stefan Ingves var något återhållsam i en första kommentar till utfallet. Siffrorna verkar vara "någorlunda ungefär som vår prognos och i det avseendet förefaller det inte vara någon stor överraskning just nu", sade han till reportrar vid Affärsvärlden Bank & Finans Outlook 2016 där han höll ett anförande på förmiddagen.

Yenen har stärkts i en trygghetssökande tendens och efter att Bank of Japan beslutat att hålla såväl styrräntan som tillgångsköpen oförändrade vid dagens penningpolitiska möte, samtidigt som man sänkte bedömningarna över såväl ekonomin som inflationsförväntningarna något.

"Bank of Japan inväntar möjligen att Federal Reserve ska göra jobbet åt dom... Om Yellen antar en hökaktig ton och indikerar att räntehöjningarna kan återupptas i juni, kommer USD/JPY reversera dagens rörelse och gå mot 115.00", kommenterar BK Asset Management.

Ordförande Haruhiko Kuroda uppgav efter beskedet att inflationen förväntas nå målet om två procent omkring det första halvåret på räkenskapsåret 2017, och att det behövs mer tid för att undersöka effekterna från den negativa styrräntan som introducerades i slutet av januari.

I övrigt på valutamarknaden har pundet backat efter att en ny opinionsmätning återuppväckt oron för Storbritanniens framtid i EU. Enligt mätningen stöder 52 procent alternativet att lämna unionen, medan 47 procent vill stanna.

Kinas centralbank uppges enligt källor ha tagit fram ett utkast innehållande regler för en Tobinskatt avseende valutatransaktioner, i syfte att motverka valutaspekulation. Att införa en avgift för valutahandel skulle innebära det mest extrema tilltaget hittills av politikerna för att förhindra spekulation mot landets valuta, efter att statligt styrda banker vid upprepade tillfällen intervenerat för att ge stöd för yuanen och efter att regeringen agerat mot kapitalutflöden.

"Dessa åtgärder kan inte garantera att volatiliteten på marknaden kommer att sjunka då det är svårt att identifiera om valutahandel är spekulation eller ett genuint behov för företag att säkra sin utländska valutaexponering", kommenterade Tommy Ong, handlarchef på DBS Hong Kong.

Federal Reserve inledde sitt penningpolitiska möte på tisdagen och besked samt presskonferens med ordförande Janet Yellen kommer i morgon. Få bedömare räknar med några förändringar vid Feds möte, men investerare räknar med att minskad finansmarknadsturbulens, starka indikationer från arbetsmarknaden och vissa tecken på stigande inflation ger centralbanken spelrum att strama åt penningpolitiken framöver.

"Jag tror inte att någon förväntar sig en räntehöjning, men det finns en risk för att Fed kommer att ge ett optimistiskt utlåtande om ekonomin", kommenterade en valutastrateg vid BNP Paribas.

Enligt CME Group innebär marknadens prissättning en sannolikhet på 50 procent för att centralbanken höjer räntan i juni och 76 procent för att räntan höjs i december. I början av februari innebar motsvarande marknadsprissättning sannolikheter på noll procent.

Av: SIX/ Affärsvärlden
Mejla reportern

Ekonominyheter
Länderna slipper böter

Länderna slipper böter

Spanien och Portugal slipper böta för sina allt för höga budgetunderskott.

Under förväntan för Coca-Cola

Under förväntan för Coca-Cola

Läskjätten lever inte upp till förväntat försäljningsresultat.

Katastrofsiffra för Statoil

Katastrofsiffra för Statoil

Den norska oljejätten hamnar under analytikernas prognos.

Unibet presterar under resultatprognos

Unibet presterar under resultatprognos

34,5 procent sämre än väntat.

McDonalds tappar i omsättning

McDonalds tappar i omsättning

Försäljningen på kedjans restauranger ökar mindre än väntat.

Brittiska BP svagare än väntat

Brittiska BP svagare än väntat

Råoljepriserna fortsätter att gå nedåt och BP tappar i lönsamhet.

Annons
Förlust för Bioinvent

Förlust för Bioinvent

Redovisar ett resultat före skatt på -27 miljoner kronor.

Hans Vestberg får en avgångslön värd två årslöner.

Ericssons vd får minst 28 miljoner

Ericssons avgående vd Hans Vestberg får två årslöner när han slutar. Dessutom får han pensionspengar och aktiebaserade bonuspengar.

Leif Johansson, styrelseordförande Ericsson.

Ericssons styrelse om vd-rekrytering

Hans Vestberg lämnar Ericsson och rekryteringen för att hitta en ny vd-kandidat kan dra ut på tiden.

Ericssons vd lämnar

Ericssons vd lämnar

UPPDATERAD. Ericssons kritiserade vd Hans Vestberg lämnar bolaget med omedelbar verkan, meddelar telekombolagets styrelse.

IMF-chefen åtalas

IMF-chefen åtalas

Lagarde nekar till anklagelserna: "Alltid handlat i enlighet med lagen".

Slut på snabba klipp

Slut på snabba klipp

Byggföretagen gör bättre vinster på bostadsförsäljningen. Men Skanska ser nu en lugnare marknad till följd av det nya amorteringskravet.

Storvarslade – 8000 fick lämna oljebolaget

Storvarslade – 8000 fick lämna oljebolaget

Världens största oljeserviceföretag skar ned ordentligt på personalstyrkan i det andra kvartalet.

Kraftigt vinstlyft

Kraftigt vinstlyft

Fingerprint Cards delårsrapport överraskar – resultatet bättre än väntat.

Fingerprint drar åt intäktsprognos

Fingerprint drar åt intäktsprognos

Fingerprint Cards snävar in sin prognos för intäkterna under 2016 – det framgår av delårsrapporten.

scania, lastbil

Scania bestrider miljardböter

Har gjort en avsättning på 3,8 miljarder kronor – men bestrider anklagelser.

Amazon.

Goldman Sachs: Ser 20 procentig uppsida

Upprepar sin köprekommendation för näthandelsjätten.

Högre vinst än väntat

Högre vinst än väntat

Tobaksbolaget Swedish Match delårsrapport blev en positiv överraskning.

General Motors-chefen Mary Barra visar upp Chevrolet Bolt.

Kan tvingas återkalla 4,3 miljoner bilar

GM kan på begäran av myndigheter tvingas behöva återkalla ytterligare 4,3 miljoner fordon.

Krossar förväntningarna

Krossar förväntningarna

Stålbolaget SSAB kommer med ett riktigt styrkebesked – långt över förväntan.

Qliros storägare Kinnevik, med ordförande Cristina Stenbeck, valde så sent som i höstas att öka sitt ägande och garantera ytterligare en nyemission i bolaget på 650 miljoner kronor.

Substansvärdet faller

Kinnevik redovisar ett resultat efter finansiella poster på -1.100 miljoner kronor.

Goldman Sachs huvudkontor på Manhattan, New York.

Drar igång utköpsfond

Goldman Sachs har för första gången sedan finanskrisen beslutat sig för att lansera en ny utköpsfond.

Byggbolaget missar

Byggbolaget missar

Byggbolaget Skanska lever inte upp till förväntningarna – svag rapport.

Miljardvinster trots minusränta

Miljardvinster trots minusränta

Storbankerna fortsätter att göra miljardvinster trots turbulens på marknaderna.

Börsblock Formsvackan håller i sig

Förra veckan bjöd på en kanonrapport från Billerud Korsnäs, men också en betydligt svagare rapport från Hexpol. Under den gångna [...]

ANALYSENSommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna vecka givet Brexit-oron på världens finansiella marknader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Alima... +16,3% 92,8
G5 En... +8,5% 39,5
Sagax A +7,9% 91,8
Unibe... -5,9% 85,8
MTG A -4,1% 223,4
Seaml... -4,0% 9,5

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,01kr 8,65
Euro +0,02kr 9,53
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -1,23$ 44,00
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se