Tipsa en vän om en artikel

50 miljoner kvarSvenska Weaveringkunder förlorar 80 procent

Storbanken SEB har räknat igenom den kraschade Weavering Capitals svenska fondtillgångar och funnit häpnadsväckande förluster.

Annons

Förlusten i den svenska fondenWeavering Räntehedge, en fond som enligt uppgift skulle ses som en spegel av den brittiska kraschade storfondenWeavering Macro Fixed Income Fund,har nu för första gången kvantifierats och offentliggjorts.

Enligt depåbankenSEB, som i egenskap av förvaringsinstitut har tagit över ansvaret för fonden sedan det svenska moderbolagetWeavering Fonder ABkollapsat, var fondens värde per 31 mars, drygt två veckor efter att det brittiska koncernmoderbolaget stängde butiken, 50,6 miljoner kronor. Siffran kan jämföras med värdet av den angivna förvaltade förmögenheten en månad tidigare som uppgick till 233 miljoner kronor.

Förlusten under perioden uppgår därmed till 78 procent. Det är värre än vad som tidigare har aviserats. Tidigare har det hetat att "högst en tredjedel" av kapitalet skulle finnas kvar.

"Såvitt Fondbolaget kan bedöma är värdet av tillgångarna i Weavering Räntehedge idag högst en tredjedel av fondens ursprungliga värde", hette det till exempel i ett kundbrev från det svenska fondbolaget i slutet av mars,

I ett brev till svenska Weavering Capitals fondkunder, som publicerades 23 april på SEB:s hemsida under ”Nyheter Weaverings fonder”, försöker SEB förklara för de svenska kunderna vad som har hänt och vad som kan vara att vänta. Bland annat framgår det att SEB tar hjälp av externa revisorer för att ta reda på vad som har hänt och vilka värden som gått förlorade. Förlusterna kan bli ännu större än vad som nu har aviserats.

SEB skriver:

”Fondbolaget Weavering Fonder AB har på sin hemsida uppgivit att det misstänker att specifik transaktion genomförts varigenom fondens värde skulle ha ”blåsts upp” vid månadsskiftet februari/mars i syfte att ge andelsägarna intrycket att värdet av deras investeringar alltjämt var intakt.”

Orsaken skulle vara att förvaltningen gick dåligt redan i februari och behövde bättras på. ”Blåsningen” har polisanmälts och utreds avEkobrottsmyndigheten. Brottsmisstanken är svindleri.Läs om polisens utredning här.

Av brevet till fondandelsägarna framgår också att SEB nu har sålt av innehav ”och sökt en förvaltning som innebär lägsta möjliga risk för andelsägarna, och som ligger inom ramen för fondbestämmelserna”. Normalt borde det betyda att tillgångarna står på banken eller i statspapper.

SEB säger sig också själva granska fondens skötsel och skriver att banken ”utreder för närvarande förhållandena i fonden och har anlitat extern revisionsbyrå för att säkerställa en granskning av fondens värdering.”

Frågan om vad som nu ska hända med den svenska fonden berörs också. Bland annat framgår att SEB, och finansinspektionen, fortfarande inte räknat bort möjligheten att någon annat fondbolag ska visa sig villigt att överta fonden. Blir det ingen sådan uppgörelse kommer tillgångarna att skiftas ut till ägarna.

Enligt Mattias Odlander vidFinansinspektionenpågår fortfarande arbetet med att finna nya ägare till fonden.

Den svenska fonden har sagts vara en spegel av den brittiska motsvarigheten, Weavering Macro Fixed Income Fund som kollapsade i mars. Om motsvarande förlustsiffror gäller också för den brittiska motsvarigheten betyder det att andelsägarna där har förlorat i storleksordningen 4-5 miljarder kronor, vilket rimmar väl med uttalanden från brittiska revisorer och utredare som tidigare har visat att grundaren till den brittiska fonden, svenskenMagnus Peterson,i praktiken gjorde affärer med sig själv och att tillgångar i den brittiska fonden, särskilt vissa så kallade swap-kontrakt, helt har saknat värde.

Enligt en utredning av revisionsjättenPriceWaterhouseCoopersbrittiska kontor saknas över 5 miljarder kronor i Weaveringgruppen storsäljande räntefond Weavering Macro Fixed Income Fund. Bland de investerare som har aviserat att de har förlorat pengar återfinns det svenska fondbolaget Wassums kunder samtVolvospensionskassa,Stena AB, Concordia Maritime, Pressens Pensionskassa, Hudiksvalls kommun, finländskaSampo, schweiziskaUBSoch Guernsey-baseradeCorazon.

Rederiet Stena, som på Valborgsmässoaftonen presenterade sin årsredovisning, tror för sin del att pengarna som investerats i fonden är förlorade i sin helhet. Så här skriver Stena i den färska årsredovisningen:

"Baserat på den information Stena tagit del av från (den brittiska, afv.se anm.) likvidatorn bedöms, i nuläget, dock chansen att återfå merparten av placeringen som avlägsen. Därför skrivs hela investeringen ner. Nedskrivningen av vår andel av fonden, 85 miljoner kronor per den 31 december 2008, kommer att göras i första kvartalet 2009."

Av: Calle Froste
Mejla reportern

Ekonominyheter
Pundet rasar – kan slå hårt mot H&M
Karl-Johan Persson, vd för H&M.

Pundet rasar – kan slå hårt mot H&M

Banken har analyserat riskerna för klädbranschen i Storbritannien efter Brexit.

Annika Falkengren, vd på SEB.

"Fortsätter som tidigare"

SEB:s vd Annika Falkengren bankens framtid i Storbritannien.

Expert: "Grips inte av panik"

Expert: "Grips inte av panik"

Trots ras – experter avråder förhastade aktieförsäljningar.

Stockholmsbörsen.

Nedgångarna tilltog på eftermiddagen

Handeln kraftigt nedåt på börsen – samtliga sektorer pressas tillbaka.

Investeraren och hergefondmiljardären George Soros.

Soros spekulerade inte mot pundet

George Soros spekulerade inte mot det pundet och tjänade därmed inga pengar på landets utträde ur EU.

Sänker tre svenska banker

Sänker tre svenska banker

Citi Research sänker riktkursen på tre svenska banker – rek kvarstår.

Goldman Sachs huvudkontor på Manhattan, New York.

Goldman Sachs: Köp guld

Storbritanniens beslut att lämna EU driver upp guldpriserna.

Efter brexit – rejält ränteras

Efter brexit – rejält ränteras

USA-räntorna rasade på fredagen efter att britterna röstat för att lämna EU.

Annons
H&M-butik vid Times Square, New York.

DI: Det finns mycket tillväxt kvar i H&M

Aktietips: Klädjätten befinner sig i en svacka och mer tillväxt finns att hämta.

Tuffa tider för H&M-konkurrent

Tuffa tider för H&M-konkurrent

Den amerikanska klädkedjan har problem med att få konsumenterna att betala fullt pris för kläder.

Olikfärgade hyreshus i Sundbyberg.

Förklaringen bakom boprisfallet

Nyligen visade statistik att bostadsmarknaden i framförallt Stockholm föll märkbart – det kan finnas en logisk förklaring till det.

Storägaren dumpar aktier i industrijätten

Storägaren i den tyska industrirobottillverkaren sålt sitt innehav.

Råvarugurun tror på en bearmarket

Råvarugurun tror på en bearmarket

Råvaruförvaltare på T. Rowe Price är fortsatt starkt pessimistisk till oljan.

Skyline över området Guomao i Peking, Kina.

Så ska Kina undvika en skuldkrasch

Strategin – så ska den kinesiska regeringen jobba.

Nyproducerade bostäder vid Liljeholmskajen, Stockholm.

"Vikande bopriser i höst"

Blandat när mäklarna ger sina domar inför höstens bostadspriser.

Kerstin af Jochnick

Kerstin Af Jochnick: "Kritiken kommer från finansiella sektorn"

Kritiken mot Riksbanken handlar om egenintresse, säger vice riksbankschefen.

stål, kina

USA får höja importtullen med mer än 500 procent

Den internationella handelskommissionen, ITC, har gett USA tillåtelse att införa importtullar på mer än 500 procent mot stålprodukter från Kina.

SEB:s nya rekar för norska oljejättarna

SEB:s nya rekar för norska oljejättarna

SEB höjer ett bolag – och sänkar samtidigt ett annat.

ECB.

ECB återinför undantag för grekiska obligationer

Europeiska centralbanken återinför undantaget avseende minimikrav för kreditbetyg rörande värdepapper utställda eller garanterade av Grekland.

Nedåt på Wall Street

USA-börserna avslutade onsdagens handel strax under nollstrecket inför torsdagens brittiska folkomröstning kring landets fortsatta EU-medlemskap.

DNB: Tele2 ska upp 24 procent

Tele2:s förvärv av TDC:s svenska verksamhet, som kommunicerades under gårdagen, är positiv skriver DNB Markets i en marknadskommentar på onsdagen.

Com Hem börsnotering. Vd Anders Nilsson får ringa in bolaget på Stockholmsbörsen tillsammans med Judit och Judit som förekommer i bolagets reklamfilmer.

Blankarnas nya börsfavorit

Com Hem, som är stora på kabel-tv, är rekordblankad.

Börsblock Sommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna [...]

ANALYSENDags att köpa vårdbolaget

För i dagarna ett år sedan gjorde vård- och sjukhusföretaget Capio comeback på Stockholmsbörsen. Först nu är det dags att köpa aktien.

Annons
Annons
Vem ska du rösta på, lilla vän?

Tidningen Susanna Popova Vem ska du rösta på, lilla vän?

Jagade av förvärvs- kungarna

Tidningen Jonas Elofsson Jagade av förvärvs- kungarna

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Midso... +18,2% 52,0
SEMAFO +15,0% 43,0
Endom... +8,8% 17,3
Nobia -17,5% 74,3
Volvo B -14,5% 79,4
Oasmi... -14,4% 8,9

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,10kr 8,57
Euro +0,04kr 9,44
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,84$ 48,20
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se