Tipsa en vän om en artikel

PPM-flock sänker Moskvabörsen

Den ryska aktiemarknaden har fallit rejält under de senaste veckornas börsoro. Det kan delvis förklaras av svenska pensionssparare som anlitat snabbfotade PPM-rådgivare.

Annons

När det stormar på världens aktiemarknader har Moskvabörsen ofta visat sig vara ett av de sämre ställena att ligga investerad i. Så även denna gång när den statsfinansiella oron i Europa slog till. Mellan den 14 april och den 25 maj rasade det ryska RTS-indexet med 27 procent. En faktor bakom det kraftiga fallet är kortsiktiga svenska placerare.

- Det har varit extremt mycket utflöden från framför allt Sverige. Vi har påverkat den ryska börsen från Stockholm, eftersom det varit så många svenska säljare, säger Fredrik Colliander, förvaltare av HQ Banks Rysslandsfond.

En faktor som förstärkte nedgången var att Moskvabörsen var öppen i början av maj, samtidigt som de ryska investerarna var lediga 1-9 maj för att fira segern i andra världskriget.

- Det fanns nästan inga köpare i Moskva, men svenskarna var tvungna att sälja. Det är i princip bara Stockholm som har varit stora säljare i Ryssland de senaste veckorna, säger Fredrik Colliander.

Att svenskarna är stora investerare på Moskvabörsen är inget nytt. Nytt är däremot att de blivit alltmer snabbfotade. Inom ramen för PPM-systemet och andra pensionssystem slipper placerare att betala de ganska dyra insättningsavgifter som man får betala om man köper fonderna privat. Det gör det möjligt att handla fonder i ett betydligt kortare perspektiv. Detta utnyttjas av den flora av PPM-rådgivare som dykt upp de senaste åren. I många fall har de en trendföljande strategi där de helt enkelt hoppar på fonder som går bra och säljer av när det börjar gå utför. Då dessa rådgivare kan sköta PPM-förvaltningen åt tusentals sparare är det stora volymer som på kort sikt ska köpas eller säljas.

- Det finns förvaltare som på bara ett par veckors sikt handlar med flera hundra miljoner. Det är i regel de här förvaltargrupperna inom PPM som säljer när det börjar gå ned. När kurserna sedan gått upp 20 procent, så kommer de tillbaka, säger Fredrik Colliander.

Att en stor grupp PPM-sparare lämnat över ansvaret för sina premiepensionspengar till rådgivare med kortsiktiga strategier bidrar alltså till att göra den ryska börsen mer volatil. Dessa kraftiga korrektioner kan dock utnyttjas som bra köptillfällen för mer långsiktiga placerare.

- Långsiktigt har alla korrektioner i Ryssland varit köptillfällen. Jämför du Stockholmsbörsen med Moskvabörsen på tio år har Moskvabörsen gått mycket bättre. Vi vill att kunderna ska tänka i ett fem- till tioårsperspektiv. Det gäller alla tillväxtmarknader, säger Fredrik Colliander.

Och svängigt har det varit på Moskvabörsen. Vid krisen 1998 rasade kurserna med över 90 procent. Därefter följde en nästan tioårig uppgångsfas som gav över 60 gånger pengarna. När den globala finanskrisen sedan slog till följde ett nytt spektakulärt ras, denna gång på 80 procent. Trots de senaste veckornas korrektion är Moskvabörsen upp med cirka 175 procent från bottennoteringen. Vart Moskvabörsen kortsiktigt tar vägen från dessa nivåer beror på hur investerarnas riskaptit utvecklas.

- Den ryska aktiemarknaden är helt fångad i det internationella spelet. Och just nu med euro-oro och den här skuldkrisen i Sydeuropa så är det väldigt skakigt. Även om Rysslands statsskuld bara är på omkring 5 procent av BNP, och landet har världens tredje största valutareserv efter Kina och Japan, så drabbas Moskvabörsen hårt, säger Fredrik Colliander.

Den ryska börsen har alltid handlats med en rabatt mot övriga tillväxtmarknader. Dels är det en funktion av att den politiska risken upplevs som större. Dels beror det på att börsen domineras av cykliska råvarubolag, som sällan handlas till höga p/e-tal. För Moskvabörsen i stort ligger p/e-talet i dag på 6,7, enligt databasen Factset.

- Den ryska rabatten mot andra tillväxtmarknader har historiskt legat mellan 15 och 50 procent. Nu ligger den runt 30 procent, vilket speglar investerarnas minskade riskvilja på sistone, säger Fredrik Colliander.

Efter ett fjolår då den ryska ekonomin krympte med nästan 8 procent väntas en återhämtning i år. Ekonomerna på Citigroup och Morgan Stanley räknar med en BNP-tillväxt på över 6 procent, klart över de 3,5 procent som är den ryska regeringens officiella prognos. Ekonomin domineras alltjämt av råvarusektorn, och så lär det se ut under lång tid framöver, enligt Fredrik Colliander.

- Tillverkningsindustrin i Sovjetunionen var inte konkurrenskraftig, så den slogs i spillror, mer eller mindre. Viss industri har blivit konkurrenskraftig lokalt i Ryssland, men den håller inte på något sätt exportklass, säger Fredrik Colliander.

- De lätta pengarna finns att tjäna inom råvaror, vilket innebär att investeringarna till största delen görs där. Man investerar inte så mycket i att bygga upp en stor industri som ändå inte kan konkurrera med kineserna. På så sätt påminner Ryssland mycket om Australien. Sätt spaden i jorden och du tjänar en massa pengar. Det är mycket enklare.

På Moskvabörsen finns det gott om bolag som handlas till multiplar som sällan eller aldrig skådas på börser i Västeuropa eller USA. Moskvabörsens klart största bolag, Gazprom, handlas exempelvis till ett p/e-tal på 3,7 på nästa års väntade vinst. Ändå är bolaget inte det största innehavet i HQ Banks Rysslandsfond.

- Det är tveksamt om de kan behålla sin prissättningsmodell för gasexporten till Europa. Det har marknaden varit lite nervös över. Det finns ett tryck på att man ska införa ett spotpris på gas och då jämför man med exempelvis USA där priset på gas är lägre, säger Fredrik Colliander.

Tycker man att p/e 3,7 är för dyrt kan Transneft köpas till ett p/e-tal på 1,5. Bolaget driver pipelinesystemet i Ryssland och tar en avgift på den olja som går genom systemet.

Det finns också ett grönt alternativ att investera i.

- I kraftsektorn har du till exempel Rushydro som faktiskt är världens största producent av grön el. De har bara vattenkraftverk. Sedan har du ett läkemedelsbolag, Pharmstandard, som gör generika men också några egna produkter. De har bland annat en virusblockerare som säljer väldigt bra i influensatider, avslutar Fredrik Colliander.

Av: Johan Högberg
Mejla reportern

Ekonominyheter
Tillväxten i eurozonen bromsar in

Tillväxten i eurozonen bromsar in

Saktar in till 0,3 procent i andra kvartalet.

Loomis vd Patrik Andersson

Över förväntan för Loomis

Presterar över analytikernas prognos.

Ska betala vite till börsen

Ska betala vite till börsen

Nordic Mines ska betala vite på 1,4 miljoner kronor.

Kronan fortsätter att tappa i värde

Kronan fortsätter att tappa i värde

Dyraste euron på flera år.

Sämre än väntat för Astra Zeneca

Sämre än väntat för Astra Zeneca

Läkemedelsbolaget når inte hela vägen fram.

Galaxy lyfter Samsung

Galaxy lyfter Samsung

Ökar rörelseresultatet med 18 procent.

Annons
Länderna slipper böter

Länderna slipper böter

Spanien och Portugal slipper böta för sina allt för höga budgetunderskott.

Under förväntan för Coca-Cola

Under förväntan för Coca-Cola

Läskjätten lever inte upp till förväntat försäljningsresultat.

Katastrofsiffra för Statoil

Katastrofsiffra för Statoil

Den norska oljejätten hamnar under analytikernas prognos.

Unibet presterar under resultatprognos

Unibet presterar under resultatprognos

34,5 procent sämre än väntat.

McDonalds tappar i omsättning

McDonalds tappar i omsättning

Försäljningen på kedjans restauranger ökar mindre än väntat.

Brittiska BP svagare än väntat

Brittiska BP svagare än väntat

Råoljepriserna fortsätter att gå nedåt och BP tappar i lönsamhet.

Förlust för Bioinvent

Förlust för Bioinvent

Redovisar ett resultat före skatt på -27 miljoner kronor.

Hans Vestberg får en avgångslön värd två årslöner.

Ericssons vd får minst 28 miljoner

Ericssons avgående vd Hans Vestberg får två årslöner när han slutar. Dessutom får han pensionspengar och aktiebaserade bonuspengar.

Leif Johansson, styrelseordförande Ericsson.

Ericssons styrelse om vd-rekrytering

Hans Vestberg lämnar Ericsson och rekryteringen för att hitta en ny vd-kandidat kan dra ut på tiden.

Ericssons vd lämnar

Ericssons vd lämnar

UPPDATERAD. Ericssons kritiserade vd Hans Vestberg lämnar bolaget med omedelbar verkan, meddelar telekombolagets styrelse.

IMF-chefen åtalas

IMF-chefen åtalas

Lagarde nekar till anklagelserna: "Alltid handlat i enlighet med lagen".

Slut på snabba klipp

Slut på snabba klipp

Byggföretagen gör bättre vinster på bostadsförsäljningen. Men Skanska ser nu en lugnare marknad till följd av det nya amorteringskravet.

Storvarslade – 8000 fick lämna oljebolaget

Storvarslade – 8000 fick lämna oljebolaget

Världens största oljeserviceföretag skar ned ordentligt på personalstyrkan i det andra kvartalet.

Kraftigt vinstlyft

Kraftigt vinstlyft

Fingerprint Cards delårsrapport överraskar – resultatet bättre än väntat.

Fingerprint drar åt intäktsprognos

Fingerprint drar åt intäktsprognos

Fingerprint Cards snävar in sin prognos för intäkterna under 2016 – det framgår av delårsrapporten.

scania, lastbil

Scania bestrider miljardböter

Har gjort en avsättning på 3,8 miljarder kronor – men bestrider anklagelser.

Amazon.

Goldman Sachs: Ser 20 procentig uppsida

Upprepar sin köprekommendation för näthandelsjätten.

Högre vinst än väntat

Högre vinst än väntat

Tobaksbolaget Swedish Match delårsrapport blev en positiv överraskning.

Börsblock Formsvackan håller i sig

Förra veckan bjöd på en kanonrapport från Billerud Korsnäs, men också en betydligt svagare rapport från Hexpol. Under den gångna [...]

ANALYSENSommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna vecka givet Brexit-oron på världens finansiella marknader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Cella... +11,2% 81,8
Mober... +10,3% 44,1
C-RAD B +9,5% 12,2
Tobii -5,0% 61,8
Episu... -4,4% 15,3
Midway A -4,4% 17,5

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,02kr 8,56
Euro +0,02kr 9,56
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,02$ 43,21
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se