Tipsa en vän om en artikel

PPM-flock sänker Moskvabörsen

Den ryska aktiemarknaden har fallit rejält under de senaste veckornas börsoro. Det kan delvis förklaras av svenska pensionssparare som anlitat snabbfotade PPM-rådgivare.

Annons

När det stormar på världens aktiemarknader har Moskvabörsen ofta visat sig vara ett av de sämre ställena att ligga investerad i. Så även denna gång när den statsfinansiella oron i Europa slog till. Mellan den 14 april och den 25 maj rasade det ryska RTS-indexet med 27 procent. En faktor bakom det kraftiga fallet är kortsiktiga svenska placerare.

- Det har varit extremt mycket utflöden från framför allt Sverige. Vi har påverkat den ryska börsen från Stockholm, eftersom det varit så många svenska säljare, säger Fredrik Colliander, förvaltare av HQ Banks Rysslandsfond.

En faktor som förstärkte nedgången var att Moskvabörsen var öppen i början av maj, samtidigt som de ryska investerarna var lediga 1-9 maj för att fira segern i andra världskriget.

- Det fanns nästan inga köpare i Moskva, men svenskarna var tvungna att sälja. Det är i princip bara Stockholm som har varit stora säljare i Ryssland de senaste veckorna, säger Fredrik Colliander.

Att svenskarna är stora investerare på Moskvabörsen är inget nytt. Nytt är däremot att de blivit alltmer snabbfotade. Inom ramen för PPM-systemet och andra pensionssystem slipper placerare att betala de ganska dyra insättningsavgifter som man får betala om man köper fonderna privat. Det gör det möjligt att handla fonder i ett betydligt kortare perspektiv. Detta utnyttjas av den flora av PPM-rådgivare som dykt upp de senaste åren. I många fall har de en trendföljande strategi där de helt enkelt hoppar på fonder som går bra och säljer av när det börjar gå utför. Då dessa rådgivare kan sköta PPM-förvaltningen åt tusentals sparare är det stora volymer som på kort sikt ska köpas eller säljas.

- Det finns förvaltare som på bara ett par veckors sikt handlar med flera hundra miljoner. Det är i regel de här förvaltargrupperna inom PPM som säljer när det börjar gå ned. När kurserna sedan gått upp 20 procent, så kommer de tillbaka, säger Fredrik Colliander.

Att en stor grupp PPM-sparare lämnat över ansvaret för sina premiepensionspengar till rådgivare med kortsiktiga strategier bidrar alltså till att göra den ryska börsen mer volatil. Dessa kraftiga korrektioner kan dock utnyttjas som bra köptillfällen för mer långsiktiga placerare.

- Långsiktigt har alla korrektioner i Ryssland varit köptillfällen. Jämför du Stockholmsbörsen med Moskvabörsen på tio år har Moskvabörsen gått mycket bättre. Vi vill att kunderna ska tänka i ett fem- till tioårsperspektiv. Det gäller alla tillväxtmarknader, säger Fredrik Colliander.

Och svängigt har det varit på Moskvabörsen. Vid krisen 1998 rasade kurserna med över 90 procent. Därefter följde en nästan tioårig uppgångsfas som gav över 60 gånger pengarna. När den globala finanskrisen sedan slog till följde ett nytt spektakulärt ras, denna gång på 80 procent. Trots de senaste veckornas korrektion är Moskvabörsen upp med cirka 175 procent från bottennoteringen. Vart Moskvabörsen kortsiktigt tar vägen från dessa nivåer beror på hur investerarnas riskaptit utvecklas.

- Den ryska aktiemarknaden är helt fångad i det internationella spelet. Och just nu med euro-oro och den här skuldkrisen i Sydeuropa så är det väldigt skakigt. Även om Rysslands statsskuld bara är på omkring 5 procent av BNP, och landet har världens tredje största valutareserv efter Kina och Japan, så drabbas Moskvabörsen hårt, säger Fredrik Colliander.

Den ryska börsen har alltid handlats med en rabatt mot övriga tillväxtmarknader. Dels är det en funktion av att den politiska risken upplevs som större. Dels beror det på att börsen domineras av cykliska råvarubolag, som sällan handlas till höga p/e-tal. För Moskvabörsen i stort ligger p/e-talet i dag på 6,7, enligt databasen Factset.

- Den ryska rabatten mot andra tillväxtmarknader har historiskt legat mellan 15 och 50 procent. Nu ligger den runt 30 procent, vilket speglar investerarnas minskade riskvilja på sistone, säger Fredrik Colliander.

Efter ett fjolår då den ryska ekonomin krympte med nästan 8 procent väntas en återhämtning i år. Ekonomerna på Citigroup och Morgan Stanley räknar med en BNP-tillväxt på över 6 procent, klart över de 3,5 procent som är den ryska regeringens officiella prognos. Ekonomin domineras alltjämt av råvarusektorn, och så lär det se ut under lång tid framöver, enligt Fredrik Colliander.

- Tillverkningsindustrin i Sovjetunionen var inte konkurrenskraftig, så den slogs i spillror, mer eller mindre. Viss industri har blivit konkurrenskraftig lokalt i Ryssland, men den håller inte på något sätt exportklass, säger Fredrik Colliander.

- De lätta pengarna finns att tjäna inom råvaror, vilket innebär att investeringarna till största delen görs där. Man investerar inte så mycket i att bygga upp en stor industri som ändå inte kan konkurrera med kineserna. På så sätt påminner Ryssland mycket om Australien. Sätt spaden i jorden och du tjänar en massa pengar. Det är mycket enklare.

På Moskvabörsen finns det gott om bolag som handlas till multiplar som sällan eller aldrig skådas på börser i Västeuropa eller USA. Moskvabörsens klart största bolag, Gazprom, handlas exempelvis till ett p/e-tal på 3,7 på nästa års väntade vinst. Ändå är bolaget inte det största innehavet i HQ Banks Rysslandsfond.

- Det är tveksamt om de kan behålla sin prissättningsmodell för gasexporten till Europa. Det har marknaden varit lite nervös över. Det finns ett tryck på att man ska införa ett spotpris på gas och då jämför man med exempelvis USA där priset på gas är lägre, säger Fredrik Colliander.

Tycker man att p/e 3,7 är för dyrt kan Transneft köpas till ett p/e-tal på 1,5. Bolaget driver pipelinesystemet i Ryssland och tar en avgift på den olja som går genom systemet.

Det finns också ett grönt alternativ att investera i.

- I kraftsektorn har du till exempel Rushydro som faktiskt är världens största producent av grön el. De har bara vattenkraftverk. Sedan har du ett läkemedelsbolag, Pharmstandard, som gör generika men också några egna produkter. De har bland annat en virusblockerare som säljer väldigt bra i influensatider, avslutar Fredrik Colliander.

Av: Johan Högberg
Mejla reportern

Ekonominyheter
Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX, exteriör.

Betsson golvad på börsen

Stockholmsbörsen handlades fortsatt klart högre efter lunchtid på tisdagen.

Christer Ericsson försvunnen

Christer Ericsson försvunnen

Christer Ericsson är försvunnen sedan ett dygn tillbaka, familjen bekräftar.

London.

Efter Brexit – här är tio smarta investeringsobjekt

Brexit orsakar stor oro men också intressanta investeringar, skriver UBS.

Från Brexit till Trixit
Från Brexit till Trixit

Från Brexit till Trixit

Kommentar av Niklas Ekdal: Om britterna vill sänka sin BNP, jaga finans- industrin utomlands och upplösa sitt förenade kungarike får de skylla sig själva.

Bank of England tillför 3 miljarder pund

Bank of England tillför 3 miljarder pund

Storbritanniens centralbank Bank of England har på tisdagen tillfört brittiska banker 3,1 miljarder pund i extra likviditet.

Rogers: Brexit är värre än finanskrisen

Rogers: Brexit är värre än finanskrisen

"Kommer att bli värre än någon bear market du sett under din livstid"

George Osborne.

George Osborne: Skattehöjningar att vänta

Efter Brexit – nu kommer den tunga baksmällan för britterna.

Guldgruva

Guldet bromsar in

Basmetallmarknaden noterade kring lunchtid på tisdagen en återhämtning.

Svensk detaljhandel lyfter

Svensk detaljhandel lyfter

Så mycket steg den svenska detaljhandeln på årsbasis i maj i fasta kalenderkorrigerade priser, enligt statistik från SCB och HUI Research.

Annons
Federal Reserves huvudkontor i Washington.

Traders spekulerar i räntesänkning från Fed

Traders börjar nu spekulera i att Federal Reserve tvingas kovända.

New York föll igen

New York föll igen

Förra veckans folkomröstningsutfall att britterna vill lämna EU satte ytterligare nedåtpress på New York-börserna.

Han blir tillförordnad vd för Fortnox

Aktien handelsstoppades i går – nu går han in som tf vd.

Investeraren och hergefondmiljardären George Soros.

Soros spekulerade inte mot pundet

George Soros spekulerade inte mot det pundet och tjänade därmed inga pengar på landets utträde ur EU.

Sänker tre svenska banker

Sänker tre svenska banker

Citi Research sänker riktkursen på tre svenska banker – rek kvarstår.

Goldman Sachs huvudkontor på Manhattan, New York.

Goldman Sachs: Köp guld

Storbritanniens beslut att lämna EU driver upp guldpriserna.

H&M-butik vid Times Square, New York.

DI: Det finns mycket tillväxt kvar i H&M

Aktietips: Klädjätten befinner sig i en svacka och mer tillväxt finns att hämta.

Tuffa tider för H&M-konkurrent

Tuffa tider för H&M-konkurrent

Den amerikanska klädkedjan har problem med att få konsumenterna att betala fullt pris för kläder.

Olikfärgade hyreshus i Sundbyberg.

Förklaringen bakom boprisfallet

Nyligen visade statistik att bostadsmarknaden i framförallt Stockholm föll märkbart – det kan finnas en logisk förklaring till det.

Storägaren dumpar aktier i industrijätten

Storägaren i den tyska industrirobottillverkaren sålt sitt innehav.

Råvarugurun tror på en bearmarket

Råvarugurun tror på en bearmarket

Råvaruförvaltare på T. Rowe Price är fortsatt starkt pessimistisk till oljan.

Skyline över området Guomao i Peking, Kina.

Så ska Kina undvika en skuldkrasch

Strategin – så ska den kinesiska regeringen jobba.

Nyproducerade bostäder vid Liljeholmskajen, Stockholm.

"Vikande bopriser i höst"

Blandat när mäklarna ger sina domar inför höstens bostadspriser.

Kerstin af Jochnick

Kerstin Af Jochnick: "Kritiken kommer från finansiella sektorn"

Kritiken mot Riksbanken handlar om egenintresse, säger vice riksbankschefen.

Börsblock Sommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna [...]

ANALYSENDags att köpa vårdbolaget

För i dagarna ett år sedan gjorde vård- och sjukhusföretaget Capio comeback på Stockholmsbörsen. Först nu är det dags att köpa aktien.

Annons
Från Brexit till Trixit

Tidningen Niklas Ekdal Från Brexit till Trixit

Annons
Trendbrott utan förklaring

Tidningen Lena Hagman Trendbrott utan förklaring

Vem ska du rösta på, lilla vän?

Tidningen Susanna Popova Vem ska du rösta på, lilla vän?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Vitro... +12,6% 423,0
Midso... +9,6% 57,0
Trade... +7,5% 6,5
Betss... -22,6% 72,6
Lundi... -9,9% 35,3
SAS -4,8% 15,7

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,01kr 8,51
Euro +0,03kr 9,42
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +1,39$ 49,16
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se