Tipsa en vän om en artikel

PPM-flock sänker Moskvabörsen

Den ryska aktiemarknaden har fallit rejält under de senaste veckornas börsoro. Det kan delvis förklaras av svenska pensionssparare som anlitat snabbfotade PPM-rådgivare.

Annons

När det stormar på världens aktiemarknader har Moskvabörsen ofta visat sig vara ett av de sämre ställena att ligga investerad i. Så även denna gång när den statsfinansiella oron i Europa slog till. Mellan den 14 april och den 25 maj rasade det ryska RTS-indexet med 27 procent. En faktor bakom det kraftiga fallet är kortsiktiga svenska placerare.

- Det har varit extremt mycket utflöden från framför allt Sverige. Vi har påverkat den ryska börsen från Stockholm, eftersom det varit så många svenska säljare, säger Fredrik Colliander, förvaltare av HQ Banks Rysslandsfond.

En faktor som förstärkte nedgången var att Moskvabörsen var öppen i början av maj, samtidigt som de ryska investerarna var lediga 1-9 maj för att fira segern i andra världskriget.

- Det fanns nästan inga köpare i Moskva, men svenskarna var tvungna att sälja. Det är i princip bara Stockholm som har varit stora säljare i Ryssland de senaste veckorna, säger Fredrik Colliander.

Att svenskarna är stora investerare på Moskvabörsen är inget nytt. Nytt är däremot att de blivit alltmer snabbfotade. Inom ramen för PPM-systemet och andra pensionssystem slipper placerare att betala de ganska dyra insättningsavgifter som man får betala om man köper fonderna privat. Det gör det möjligt att handla fonder i ett betydligt kortare perspektiv. Detta utnyttjas av den flora av PPM-rådgivare som dykt upp de senaste åren. I många fall har de en trendföljande strategi där de helt enkelt hoppar på fonder som går bra och säljer av när det börjar gå utför. Då dessa rådgivare kan sköta PPM-förvaltningen åt tusentals sparare är det stora volymer som på kort sikt ska köpas eller säljas.

- Det finns förvaltare som på bara ett par veckors sikt handlar med flera hundra miljoner. Det är i regel de här förvaltargrupperna inom PPM som säljer när det börjar gå ned. När kurserna sedan gått upp 20 procent, så kommer de tillbaka, säger Fredrik Colliander.

Att en stor grupp PPM-sparare lämnat över ansvaret för sina premiepensionspengar till rådgivare med kortsiktiga strategier bidrar alltså till att göra den ryska börsen mer volatil. Dessa kraftiga korrektioner kan dock utnyttjas som bra köptillfällen för mer långsiktiga placerare.

- Långsiktigt har alla korrektioner i Ryssland varit köptillfällen. Jämför du Stockholmsbörsen med Moskvabörsen på tio år har Moskvabörsen gått mycket bättre. Vi vill att kunderna ska tänka i ett fem- till tioårsperspektiv. Det gäller alla tillväxtmarknader, säger Fredrik Colliander.

Och svängigt har det varit på Moskvabörsen. Vid krisen 1998 rasade kurserna med över 90 procent. Därefter följde en nästan tioårig uppgångsfas som gav över 60 gånger pengarna. När den globala finanskrisen sedan slog till följde ett nytt spektakulärt ras, denna gång på 80 procent. Trots de senaste veckornas korrektion är Moskvabörsen upp med cirka 175 procent från bottennoteringen. Vart Moskvabörsen kortsiktigt tar vägen från dessa nivåer beror på hur investerarnas riskaptit utvecklas.

- Den ryska aktiemarknaden är helt fångad i det internationella spelet. Och just nu med euro-oro och den här skuldkrisen i Sydeuropa så är det väldigt skakigt. Även om Rysslands statsskuld bara är på omkring 5 procent av BNP, och landet har världens tredje största valutareserv efter Kina och Japan, så drabbas Moskvabörsen hårt, säger Fredrik Colliander.

Den ryska börsen har alltid handlats med en rabatt mot övriga tillväxtmarknader. Dels är det en funktion av att den politiska risken upplevs som större. Dels beror det på att börsen domineras av cykliska råvarubolag, som sällan handlas till höga p/e-tal. För Moskvabörsen i stort ligger p/e-talet i dag på 6,7, enligt databasen Factset.

- Den ryska rabatten mot andra tillväxtmarknader har historiskt legat mellan 15 och 50 procent. Nu ligger den runt 30 procent, vilket speglar investerarnas minskade riskvilja på sistone, säger Fredrik Colliander.

Efter ett fjolår då den ryska ekonomin krympte med nästan 8 procent väntas en återhämtning i år. Ekonomerna på Citigroup och Morgan Stanley räknar med en BNP-tillväxt på över 6 procent, klart över de 3,5 procent som är den ryska regeringens officiella prognos. Ekonomin domineras alltjämt av råvarusektorn, och så lär det se ut under lång tid framöver, enligt Fredrik Colliander.

- Tillverkningsindustrin i Sovjetunionen var inte konkurrenskraftig, så den slogs i spillror, mer eller mindre. Viss industri har blivit konkurrenskraftig lokalt i Ryssland, men den håller inte på något sätt exportklass, säger Fredrik Colliander.

- De lätta pengarna finns att tjäna inom råvaror, vilket innebär att investeringarna till största delen görs där. Man investerar inte så mycket i att bygga upp en stor industri som ändå inte kan konkurrera med kineserna. På så sätt påminner Ryssland mycket om Australien. Sätt spaden i jorden och du tjänar en massa pengar. Det är mycket enklare.

På Moskvabörsen finns det gott om bolag som handlas till multiplar som sällan eller aldrig skådas på börser i Västeuropa eller USA. Moskvabörsens klart största bolag, Gazprom, handlas exempelvis till ett p/e-tal på 3,7 på nästa års väntade vinst. Ändå är bolaget inte det största innehavet i HQ Banks Rysslandsfond.

- Det är tveksamt om de kan behålla sin prissättningsmodell för gasexporten till Europa. Det har marknaden varit lite nervös över. Det finns ett tryck på att man ska införa ett spotpris på gas och då jämför man med exempelvis USA där priset på gas är lägre, säger Fredrik Colliander.

Tycker man att p/e 3,7 är för dyrt kan Transneft köpas till ett p/e-tal på 1,5. Bolaget driver pipelinesystemet i Ryssland och tar en avgift på den olja som går genom systemet.

Det finns också ett grönt alternativ att investera i.

- I kraftsektorn har du till exempel Rushydro som faktiskt är världens största producent av grön el. De har bara vattenkraftverk. Sedan har du ett läkemedelsbolag, Pharmstandard, som gör generika men också några egna produkter. De har bland annat en virusblockerare som säljer väldigt bra i influensatider, avslutar Fredrik Colliander.

Av: Johan Högberg
Mejla reportern

Ekonominyheter
Rekordfå börsoptimister

Rekordfå börsoptimister

Andelen positiva investerare i USA är lägre än under krisåret 2008.

Hedgefondtopp: Räkenskapens dag är här

Tony James, operativ chef på private equity-jätten Blackstone, spår dystra framtidsutsikter för världens hedgefonder.

Göran Persson.

Så tänker Göran Persson locka företag till Albanien

Albanien tar hjälp av Göran Persson och ett gäng svenska företagsledare för att locka investerare och turister till den forna kommuniststaten.

Kristina Persson.

Regeringens mest förmögna – här är hennes fallskärm

När Avgående Kristina Persson nu lämnar har hon rätt till en rejäl fallskärm.

Wall Street, amerikas flagga, usa.

Wall Street inleder runt nollan

Oljepriset fortsatte att klättra och makrosiffrorna visar styrka i USA. Kursrörelserna på Wall Street är små.

Annons
Telia Soneras vd Johan Dennelind.

Dryga böter för Telia

Stockholms tingsrätt har meddelat sin dom i ett mål mellan Tele2 och Telia.

Betsson spår stora intäkter från reglerade marknader

Betsson spår stora intäkter från reglerade marknader

Spelbolaget Betsson spår att bolagets intäkter från reglerade marknader kommer att vara stora till 2020.

Är borallyt slut nu?

Är borallyt slut nu?

På onsdag inträder amorteringskravet. Nästa steg för att komma till rätta med bolåneboomen blir sannolikt ett så kallat skuldkvotstak.

Fredrik Lundberg, ordförande för Industrivärden.

Fastighetsbolaget levererar starka siffror

Investment- och fastighetsbolaget redovisar ett resultat efter finansnetto på 7110 miljoner kronor.

Erik Ullenhag

Ullenhag lämnar Sverige

Erik Ullenhag, ekonomisk-politisk talesperson för L, lämnar sin post – här är hans nya uppdrag.

Miljarderna rullar in i EQT:s nya fond

Riskkapitaljätten EQT har dragit in drygt fem miljarder kronor till sin nya fond.

Nasdaq OMX Group i Stockholm

Gruvbolag sticker på börsen

Stockholm inledde handelsdagen i negativt territorium men vände till plus.

Klädkedjan rusar vid börspremiären

Kedjan fick en positiv start vid torsdagens notering – stigit runt 20 procent.

Elekta

Elekta överraskade på hemmaplan

Medicinteknikföretaget vann överraskande stora prestigeorderna från NKS.

Generaldirektör Erik Thedéen.

Thedéen: "Det kan bli kostsamt för hushållen"

Om räntorna skulle vända upp skulle det bli kostsamt för de svenska hushållen.

Stor rusning till spelbolaget

Intresset för att teckna aktier i spelbolagets börsnotering var "mycket stort" och erbjudandet övertecknades flera gånger.

Asienbörserna tappade fart

Asienbörserna tappade fart

Högre oljepriser tycktes stötta sentimentet men oro för Kina dämpade kurserna.

Gruvbolaget: Miljardaffär hägrar

Gruvbolaget: Miljardaffär hägrar

Bolaget har blivit uppvaktat av flera som vill köpa in sig i koppargruvan.

Storbritanniens drottning Elizabeth besöker Bank of Englands guldvalv i december 2013.

Analytiker: Läge köpa guld

En av Wall Streets mest uppmärksammade analytiker tror att rekordpriset på guld från 2011 snart kan komma att passeras.

Protester efter Sveriges ja till Nato-avtal

Riksdagen har sagt ja till Sveriges värdlandsavtal med Nato.

Börsblock Tre nya affärer

Portföljen hängde inte med index i förra veckan. Nu stuvar vi om i portföljen. Förra veckan blev ännu en svag [...]

ANALYSENFörvärvsresan fortsätter

Midsona har lagt de problemtyngda åren bakom sig och utvecklas åt rätt håll. Starka kassaflöden talar för nya förvärv.

Annons
Annons
Nedknuffad från tronen

Tidningen Jonas Elofsson Nedknuffad från tronen

Apple är inte längre världens högst värderade börsbolag. Men det är för tidigt att räkna ut såväl bolag som aktie.

Sverige styrs av Kungen och Kamprad

Tidningen Susanna Popova Sverige styrs av Kungen och Kamprad

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Garo +11,0% 128,3
Lammh... +7,1% 45,0
Karol... +7,0% 8,4
Nordi... -11,1% 0,7
Venue... -9,0% 1,0
Ortiv... -8,5% 4,2

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,01kr 8,28
Euro +0,02kr 9,27
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,32$ 49,91
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se