Tipsa en vän om en artikel

PPM-flock sänker Moskvabörsen

Den ryska aktiemarknaden har fallit rejält under de senaste veckornas börsoro. Det kan delvis förklaras av svenska pensionssparare som anlitat snabbfotade PPM-rådgivare.

Annons

När det stormar på världens aktiemarknader har Moskvabörsen ofta visat sig vara ett av de sämre ställena att ligga investerad i. Så även denna gång när den statsfinansiella oron i Europa slog till. Mellan den 14 april och den 25 maj rasade det ryska RTS-indexet med 27 procent. En faktor bakom det kraftiga fallet är kortsiktiga svenska placerare.

- Det har varit extremt mycket utflöden från framför allt Sverige. Vi har påverkat den ryska börsen från Stockholm, eftersom det varit så många svenska säljare, säger Fredrik Colliander, förvaltare av HQ Banks Rysslandsfond.

En faktor som förstärkte nedgången var att Moskvabörsen var öppen i början av maj, samtidigt som de ryska investerarna var lediga 1-9 maj för att fira segern i andra världskriget.

- Det fanns nästan inga köpare i Moskva, men svenskarna var tvungna att sälja. Det är i princip bara Stockholm som har varit stora säljare i Ryssland de senaste veckorna, säger Fredrik Colliander.

Att svenskarna är stora investerare på Moskvabörsen är inget nytt. Nytt är däremot att de blivit alltmer snabbfotade. Inom ramen för PPM-systemet och andra pensionssystem slipper placerare att betala de ganska dyra insättningsavgifter som man får betala om man köper fonderna privat. Det gör det möjligt att handla fonder i ett betydligt kortare perspektiv. Detta utnyttjas av den flora av PPM-rådgivare som dykt upp de senaste åren. I många fall har de en trendföljande strategi där de helt enkelt hoppar på fonder som går bra och säljer av när det börjar gå utför. Då dessa rådgivare kan sköta PPM-förvaltningen åt tusentals sparare är det stora volymer som på kort sikt ska köpas eller säljas.

- Det finns förvaltare som på bara ett par veckors sikt handlar med flera hundra miljoner. Det är i regel de här förvaltargrupperna inom PPM som säljer när det börjar gå ned. När kurserna sedan gått upp 20 procent, så kommer de tillbaka, säger Fredrik Colliander.

Att en stor grupp PPM-sparare lämnat över ansvaret för sina premiepensionspengar till rådgivare med kortsiktiga strategier bidrar alltså till att göra den ryska börsen mer volatil. Dessa kraftiga korrektioner kan dock utnyttjas som bra köptillfällen för mer långsiktiga placerare.

- Långsiktigt har alla korrektioner i Ryssland varit köptillfällen. Jämför du Stockholmsbörsen med Moskvabörsen på tio år har Moskvabörsen gått mycket bättre. Vi vill att kunderna ska tänka i ett fem- till tioårsperspektiv. Det gäller alla tillväxtmarknader, säger Fredrik Colliander.

Och svängigt har det varit på Moskvabörsen. Vid krisen 1998 rasade kurserna med över 90 procent. Därefter följde en nästan tioårig uppgångsfas som gav över 60 gånger pengarna. När den globala finanskrisen sedan slog till följde ett nytt spektakulärt ras, denna gång på 80 procent. Trots de senaste veckornas korrektion är Moskvabörsen upp med cirka 175 procent från bottennoteringen. Vart Moskvabörsen kortsiktigt tar vägen från dessa nivåer beror på hur investerarnas riskaptit utvecklas.

- Den ryska aktiemarknaden är helt fångad i det internationella spelet. Och just nu med euro-oro och den här skuldkrisen i Sydeuropa så är det väldigt skakigt. Även om Rysslands statsskuld bara är på omkring 5 procent av BNP, och landet har världens tredje största valutareserv efter Kina och Japan, så drabbas Moskvabörsen hårt, säger Fredrik Colliander.

Den ryska börsen har alltid handlats med en rabatt mot övriga tillväxtmarknader. Dels är det en funktion av att den politiska risken upplevs som större. Dels beror det på att börsen domineras av cykliska råvarubolag, som sällan handlas till höga p/e-tal. För Moskvabörsen i stort ligger p/e-talet i dag på 6,7, enligt databasen Factset.

- Den ryska rabatten mot andra tillväxtmarknader har historiskt legat mellan 15 och 50 procent. Nu ligger den runt 30 procent, vilket speglar investerarnas minskade riskvilja på sistone, säger Fredrik Colliander.

Efter ett fjolår då den ryska ekonomin krympte med nästan 8 procent väntas en återhämtning i år. Ekonomerna på Citigroup och Morgan Stanley räknar med en BNP-tillväxt på över 6 procent, klart över de 3,5 procent som är den ryska regeringens officiella prognos. Ekonomin domineras alltjämt av råvarusektorn, och så lär det se ut under lång tid framöver, enligt Fredrik Colliander.

- Tillverkningsindustrin i Sovjetunionen var inte konkurrenskraftig, så den slogs i spillror, mer eller mindre. Viss industri har blivit konkurrenskraftig lokalt i Ryssland, men den håller inte på något sätt exportklass, säger Fredrik Colliander.

- De lätta pengarna finns att tjäna inom råvaror, vilket innebär att investeringarna till största delen görs där. Man investerar inte så mycket i att bygga upp en stor industri som ändå inte kan konkurrera med kineserna. På så sätt påminner Ryssland mycket om Australien. Sätt spaden i jorden och du tjänar en massa pengar. Det är mycket enklare.

På Moskvabörsen finns det gott om bolag som handlas till multiplar som sällan eller aldrig skådas på börser i Västeuropa eller USA. Moskvabörsens klart största bolag, Gazprom, handlas exempelvis till ett p/e-tal på 3,7 på nästa års väntade vinst. Ändå är bolaget inte det största innehavet i HQ Banks Rysslandsfond.

- Det är tveksamt om de kan behålla sin prissättningsmodell för gasexporten till Europa. Det har marknaden varit lite nervös över. Det finns ett tryck på att man ska införa ett spotpris på gas och då jämför man med exempelvis USA där priset på gas är lägre, säger Fredrik Colliander.

Tycker man att p/e 3,7 är för dyrt kan Transneft köpas till ett p/e-tal på 1,5. Bolaget driver pipelinesystemet i Ryssland och tar en avgift på den olja som går genom systemet.

Det finns också ett grönt alternativ att investera i.

- I kraftsektorn har du till exempel Rushydro som faktiskt är världens största producent av grön el. De har bara vattenkraftverk. Sedan har du ett läkemedelsbolag, Pharmstandard, som gör generika men också några egna produkter. De har bland annat en virusblockerare som säljer väldigt bra i influensatider, avslutar Fredrik Colliander.

Av: Johan Högberg
Mejla reportern

Ekonominyheter
Fredrik Lundberg: Makt 
spelar naturligtvis roll

Fredrik Lundberg: Makt spelar naturligtvis roll

Affärsmannen köpte stor del av SHB:s avyttring: "Vi fyller på lite grann".

Fredrik Lundberg

Köpte även aktier privat

Så mycket köpte Fredrik Lundberg med familj privat.

Wall Street, amerikas flagga, usa.

Wall Street inleder runt noll

De amerikanska börserna handlas runt nollstrecket med material och hälsovård som starkaste sektorer.

Övre raden från vänster: Frank Vang-Jensen, Olof Persson, Alex Myers, Jan Johansson och Michael Wolf. Undre raden från vänster: Hans Vestberg, Susanna Campbell, Olof Faxander och Anders Nyrén.

Svenska börschefer sparkas i rekordfart

Tidigare chefsjuristen: "Finansiella aktörer förväntar sig snabbare tillväxt"

"Det är bekymmersamt"

"Det är bekymmersamt"

Trots infört amorteringskrav tilltar skuldberget i en högre fart än önskat.

Illustrationsbild av Uber.

Brakförlust för Uber – igen

Taxiappbolaget Uber gjorde en dunderförlust under det andra kvartalet.

Annons
”Stor rabatt på köttbolaget”

”Stor rabatt på köttbolaget”

Halvledarföretaget med stor exponering mot bilindustrin lockar förvaltaren.

Magdalena Andersson (S), Sveriges finansminister.

Miljardöverskott för svenska staten

Klirr i statskassan – överskott för staten.

SEB.

Syriens regim har konto på SEB – trots förbud

Den syriska ambassaden har ett konto i SEB, trots förbud för svenska banker att göra pengar tillgängliga för Syriens regim.

Stockholmsbörsen.

Bolaget rapportfaller på svag Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen öppnade svagt på torsdagen i linje med omvärlden.

FPC på seminarium – då rusade aktien

FPC på seminarium – då rusade aktien

Så mycket steg aktien efter FPC:s medverkan.

Miljardutflöde för hedgefonderna

Miljardutflöde för hedgefonderna

I juli noterades det största utflödet av kapital sedan februari 2009.

Bo Annvik, vd och koncernchef på Haldex.

Drar tillbaka Haldex-bud

Tyska SAF-Holland återkallar sitt bud på Haldex – krav inte uppfyllt.

”Ser inga mörka moln”

”Ser inga mörka moln”

Regeringen sänker sin tillväxtprognos för den svenska ekonomin år 2016.

Finansministern: Alla som kan jobba ska jobba

"Vi behöver fortsätta att hantera konsekvenserna av det förra årets höga flyktinginvandring", säger finansminister Magdalena Andersson.

Förvaltare: Skifte talar för kurslyft

Att indexjätten MSCI kommer att gradera upp landet från gränsmarknad till tillväxtmarknad, bäddar för lyft enligt Coeli-förvaltaren.

Peter Malmqvist: Enda risken med styckningen

Peter Malmqvist: Enda risken med styckningen

Chefsanalytikern skulle bli förvånad om inte uppdelningen av SCA får en positiv effekt på aktievärderingen – men det finns en aspekt som kan påverka negativt.

SCA delas upp i två bolag

SCA delas upp i två bolag

Man vill "skapa ytterligare värde för aktieägarna" – då kan förändringen genomföras.

Analytiker: Därför delas SCA

Analytiker: Därför delas SCA

Swedbanks Ola Södermark om morgonens besked: "Jag är överraskad".

Ekonom spår Fed-höjning i september

Barclays ekonom Robert Martin hakar upp sig på ett ord i Fed-talet.

Wall Street, amerikas flagga, usa.

Oljepriserna sänker Wall Street

Onsdagen har inletts med något lägre kurser i spåren av sjunkande oljepriser.

Stockholmsbörsen.

Dagens stora kursvinnare

Stockholmsbörsen steg på onsdagen med hjälp av en kursrusning i SCA.

Aktietips: Tre heta bolag

Aktietips: Tre heta bolag

AFV rekommenderar köp i tre bolag – men mattillverkaren är alls aptitlig.

Storbanker utvecklar digital valuta

Fyra av världens största banker har gått samman för att utveckla en ny valuta.

Årets bästa börsnykomlingar

Årets bästa börsnykomlingar

Elva aktier har intagit Stockholmsbörsen i år – här är vinnarna så här långt.

Börsblock Utdelningsaktie till portföljen

Aktiva portföljen utvecklades betydligt bättre än index i förra veckan. Nu lämnar ett cykliskt verkstadsbolag till förmån för en defensiv [...]

ANALYSENInte tillräckligt aptitlig

I tråkiga bolag slipper investerare betala den ”underhållningsskatt” som ofta är förknippade med spännande bolag. Finska mattillverkaren Apetit framstår dock som korrekt prissatt.

Annons
Annons
Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
RaySe... +9,9% 166,0
Garo +6,7% 207,0
Syste... +6,6% 121,0
Svold... -9,6% 226,0
NGEx ... -6,4% 7,3
Strax -4,4% 5,4

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,01kr 8,40
Euro +0,02kr 9,48
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +0,78$ 49,83
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se