Tipsa en vän om en artikel

Svagt uppåt för oljan

Prisrörelserna på råvarumarknaderna mattades av på måndagens eftermiddagshandel efter mer entydiga uppgångar under förmiddagen.

Annons

Handeln var tunn på grund av att de amerikanska marknaderna håller helgstängt med anledning av Memorial Day.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första terminsposition en uppgång på 0:54 dollar vid klockan 16:00 till 91:40 dollar per fat. Brent var samtidigt upp 0:83 dollar till 107:66.

"Den ekonomiska fronten ser lite bättre ut och den geopolitiska situationen lite värre. Den finns en större möjlighet för en konservativ eurovänlig administration i Grekland, situationen i Syrien verkar ha försämrats och Iran-samtalen erbjöd inte något hopp om tillbakadragna sanktioner", sade Christopher Bellew, mäklare vid Jefferies Bache till Bloomberg News.

I Grekland visade opinionsundersökningar att Ny Demokrati stärkt sin ställning inför nyvalet som ska hållas den 17 juni. Partiet ledde i samtliga sex undersökningar som publicerades i helgen.

Men allt var inte frid och fröjd i eurokrisens kärnländer. Uppgifter i tidningen El Pais om att Spanien planerar att betala för krisbanken Bankia rekapitalisering genom att tillföra statspapper i stället för likvida medel för att undvika att först behöva gå till marknaden för att emittera statspapper skapade osäkerhet.

Spänningarna mellan Iran och världssamfundet med anledning av det iranska nukleära programmet fortsätter samtidigt att påverka oljemarknaden och hålla priset uppe.

Uppgiften från FN i fredags att Iran ökat sin produktion av anrikat uran kom som en påminnelse om att dessa spänningar kvarstår. Samtalen mellan Iran, länderna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland som hölls förra veckan resulterade endast i ett beslut om nya förhandlingar i Moskva den 18-19 juni. Sanktionerna mot iransk export är tänkta att träda i kraft den 1 juli.

Fereydoon Abbasi-Davani, chef för Irans atomenergiorganisation, sade under helgen att det inte finns "någon anledning" att sluta anrika uran vid 20 procent.

Det står i kontrast mot hans tidigare kommentarer, då han har indikerar att Iran kan komma att stoppa produktionen vid 20 procent eftersom tillräckligt med material har producerats för inhemsk civil konsumtion.

Han sade också att FN:s atomenergiorgan IAEA ännu inte har övertygat Teheran varför den behöver inspektera Parchin-anläggningen där IAEA misstänker att Iran genomför forskning relaterad till utveckling av kärnvapen.

Dagen innan mötet var IAEA nära att ett avtal med Iran, och som en del av den överenskommelsen skulle inspektörerna få tillgång till just Parchin-anläggningen.

På London Metal Exchange var pristrenden blandad. Kopparns tremånaderstermin var vinnare med en uppgång om 54 dollar till 7.693 dollar per ton, medan nickelterminen steg 34 dollar till 17.084.

"Vi fortsätter att se en stram kopparmarknad och positiva långsiktiga utsikter. Det ser ut som att det globala kopparutbudet kommer att fortsätta vara pressat", sade Neil Hamilton vid OZ Minerals till Bloomberg News.

Bevis på den allt stramare marknaden inkom i fredags, då statistik visade att Shanghai-lager fortsatte att sjunka för sjunde veckan i rad.

Bland ädelmetallerna noterades guldpriset upp 3 dollar till 1.576 dollar per ton. Silvret var däremot ned 0:11 dollar till 28:415.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Annons
Annons
Mellan en sten och ett hårt ställe

Tidningen Olof Manner Mellan en sten och ett hårt ställe

Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Svold... +8,0% 244,0
Vikin... +6,3% 1,7
Boule... +5,9% 125,0
Mekon... -10,0% 176,0
Image... -6,2% 2,7
Midso... -4,1% 53,3

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,08kr 8,49
Euro +0,02kr 9,51
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,02$ 49,90
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se