Tipsa en vän om en artikel

Kina-oro bidrog till börsnedgång

Svag inköpsstatistik från Kina bidrog till oro på aktiemarknaderna globalt under fredagens handel. I likhet med övriga Europa utökades kursnedgången successivt på Stockholmsbörsen.

Annons

"Marknaden har i några veckor oroat sig för att den förväntade kinesiska inbromsningen ska bli en hårdlandning och den här siffran spär på den oron. Kineserna har gott om vapen i arsenalen för att hantera situationen, men i oroliga tider fokuserar marknaden mer på problemet än på lösningen", säger Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Verkstadsaktierna var de stora förlorarna, men nedgången var bred. Scania var den enda aktien som steg bland Stockholms 30 största. Uppgifter om att Volkswagen vill intensifiera arbetet med lastbilsalliansen med MAN lyfte Scania-aktien.

Vid 13.15-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått ned 1,7 procent till 959. Omsättningen på Stockholmsbörsen var kring 6,1 miljarder kronor. Inklusive handeln på Chi-X, Burgundy, Turquoise och Bats omsattes 8,8 miljarder kronor.

I Europa var majoriteten av de ledande börserna ned, där Euro Stoxx visade en nedgång med 1,4 procent. Störst nedgång visade tyska DAX, som backade 2,4 procent medan spanska Ibex35 däremot steg 0,8 procent.

Svag statistik från Kina tryckte ned verkstadssektorn, som också var torsdagens förlorare. Kinas viktiga siffra över inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,4 i maj, vilket var lägre än analytikernas förväntningar på 52,0, enligt Bloomberg News.

Sandvik föll 3,3 procent, Atlas Copco gick ned 3,2 procent, SSAB backade 3,4 procent och Volvo sjönk 3,1 procent.

Scania steg däremot kraftigt och var som mest upp över 5 procent. Vid 13-tiden noterades aktien upp 1,0 procent. Enligt Financial Times Deutschland planerar Volkswagen att intensifiera lastbilsalliansen inom koncernen. Vd Leif Östling uppges ta en plats i Volkswagenledningen och ansvara för lastbilarna.

"Fundamentalt är ju det här ganska bra. Det kan vara ett steg på vägen att få hem de här synergierna inom lastvagnar som man inte har fått än så länge", säger en analytiker.

Analytiker påpekar också att ryktena även talar för att det händer något på ägarsidan, vilket också lyfter aktien.

Volkswagen planerar, enligt vad Nyhetsbyrån Direkt erfar, att hålla ett extra styrelsemöte redan under fredagen.

SKF var också under press, med en nedgång för B-aktien på 2,5 procent. Morgan Stanley har dragit upp sin rekommendation för SKF till övervikt från jämvikt. Motiveringen lyder att bolaget är lågt värderat och att indikationer på volymtillväxt gör att det nu är ett bra instegsläge i aktien.

Hexagons aktie var också ned 2,5 procent. Goldman Sachs har uppgraderat Hexagon till köp, från tidigare neutral.

Turkcell, där Teliasonera äger 38 procent, meddelade på morgonen att en årstämma hålls den 29 juni. Resultat och utdelningspolicy för både 2010 och 2011 kommer att diskuteras på mötet. Teliasonera handlades ned 0,9 procent.

I sin stabilitetsrapport pekar Riksbanken på att svenska storbanker i dagsläget är finansiellt starka och har en god motståndskraft mot en sämre utveckling. Det svenska banksystemet har dock svagheter av en mer strukturell karaktär som kan påverka den finansiella stabiliteten negativt på längre sikt. På börsen backade SHB A 1,1 procent, Swedbank 1,3 procent, SEB sjönk 1,1 procent och Nordea föll 1,9 procent.

USA står i blickfånget under eftermiddagen. Klockan 14.30 väntas den viktiga jobbrapporten för maj, som antas visa att antalet sysselsatta ökade med 150.000, jämfört med preliminärt rapporterade +115.000, i april. Arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 8,1 procent, enligt Bloomberg News.

ISM inköpschefsindex för maj samt bygginvesteringarna i USA presenteras klockan 16.00.

"Vi har haft en period med svagare statistik från USA. Det följer det normala säsongsmönstret men oroar ändå marknaden då andra negativa kraftigt är i spel", säger Johan Hagbarth.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Annons
Annons
Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
RaySe... +9,9% 166,0
Garo +6,7% 207,0
Syste... +6,6% 121,0
Svold... -9,6% 226,0
NGEx ... -6,4% 7,3
Strax -4,4% 5,4

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,00kr 8,41
Euro +0,02kr 9,49
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +0,61$ 49,66
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se