Tipsa en vän om en artikel

Skanska: Stenhård konkurrens i USA

Skanskas anläggningsverksamhet i USA har levererat höga marginaler genom finanskrisen och en fortsatt hård konkurrens till trots, i spåren av oron i eurozonen, är USA Civil inställt på att leverera bättre lönsamhet än vad anbudsmarginalerna på marknaden indikerar.

Annons
Taggar

Det säger Rich Cavallaro, chef för Skanskas amerikanska anläggningsverksamhet USA Civil, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Realiteten är att det är press på marginalerna. Vad jag vill göra är att skapa förväntningar att vi kan hitta andra sätt att leverera. Vi måste vara motiverade, komma på nya sätt att bygga och få ned vår kostnadsbas. Siffran vi kan få på marknaden är en sak, men vad vi kan leverera en annan. Vi har en väldigt bra kultur att jobba hårt för att få marginalerna att bli bättre än budnivån", säger han.

Enligt Civil-chefen har marginalpress varit rådande de senaste fyra åren - och den bilden är intakt.

"Det är fortfarande väldigt tuff konkurrens. Tidigare såg vi inte hälften av de internationella spelare vi ser i dag: kineser, koreaner, spanjorer. Alla kommer till USA och följer Skanskas modell. Tidigare konkurrerade vi mest mot regionala spelare", säger Rich Cavallaro.

De flesta stora jobb Skanska talar om i dagsläget är så kallade "design build", projekt där Skanska tar på sig ett större ansvar och som genererar en högre marginalnivå.

"Vi kommer förmodligen att bjuda på omkring 40 design build-jobb i år", säger Rich Cavallaro.

Han vill inte kommentera hur mycket projekt tagna före finanskrisen som finns kvar att beta av i orderstocken, som per 31 mars uppgick till 23,4 miljarder kronor. Samtidigt är det svårt att generalisera hur nya order står sig mot äldre i lönsamhet.

"För vissa möjligheter får vi bättre siffror än för andra. Mer komplicerade arbeten betingar en bättre marginal och då vi utvärderar jobb, för 5 miljoner eller 1 miljard dollar, ställer vi oss alltid frågan hur vi kan vinna. Om du gör det vanliga har du ingen chans. Vi tittar på jobb där det finns något i vår kompetens som gör oss mer innovativa eller om vi har jobb i närheten som vi kan dra nytta av", säger han.

USA Civil lyfte rörelsemarginalen över 6 procent 2008 och till över 8 procent 2009 med toppnoteringen 11,0 procent i det fjärde kvartalet. Även under 2010 och 2011 har enheten uppnått tvåsiffriga marginaltal enskilda kvartal. I det första kvartalet 2012 var affärsområdets rörelsemarginal 6,5 procent.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Annons
Annons
Mellan en sten och ett hårt ställe

Tidningen Olof Manner Mellan en sten och ett hårt ställe

Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Svold... +8,0% 244,0
Vikin... +6,3% 1,7
Boule... +5,9% 125,0
Mekon... -10,0% 176,0
Image... -6,2% 2,7
Midso... -4,1% 53,3

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,05kr 8,48
Euro -0,02kr 9,49
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,17$ 49,75
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se