Finansminister Anders Borg.

Finansminister Anders Borg. Foto: Scanpix

Tipsa en vän om en artikel

Borg: "Svårt att hitta något positivt just nu"

Det är svårt att hitta positiva punkter i Europa just nu, och det står klart att vi har en mycket svårare situation nu. Det sade finansminister Anders Borg vid ett seminarium arrangerat av International Monetary Conference på måndagen.

Annons

Det är svårt att hitta positiva punkter i Europa just nu, och det står klart att vi har en mycket svårare situation nu. Vi har det förestående valet i Grekland och problem i banksektorn där vi måste få klarhet i hur stora problemen och göra mer för att rätta till dessa problem, sa Anders Borg.

Han sade att detta i första hand bör göras på nationell nivå, och kombineras med hög transparens. Kopplingen mellan stat och banksektor behöver i förlängningen brytas och euroområdet bör allvarligt överväga om stabilitetsfonden ESM kan användas för att rekapitalisera bankerna, även om detta inte i dag är enligt regelboken, sade han. En gemensam insättningsgaranti kan också övervägas, även om det är en komplicerad fråga.

Regeringarna måste vidta fler åtgärder samtidigt som centralbankerna bör fortsätta bedriva en stimulativ penningpolitik. Problemen i Europa har varit pågående under en längre tid. Lehman-kraschen var utlösande för finanskrisens allvarliga förlopp men det riktiga problemet har varit en långvarig försvagning av de offentliga finanserna, med svag tillväxt och för höga underskott.

Lösningen ligger inte i första hand i kortsiktiga åtgärder, även om vi behöver exempelvis starka brandväggar, utan det måste kombineras med långsiktiga åtgärder. Den försämrade konkurrenskraften i Europa är ett problem med lång historia, som inte i sig handlar om för höga löneökningar, utan nyckeln ligger i avregleringar och åtgärder för ökad konkurrenskraft.

"Europa måste bli mycket mer flexibelt och tillväxtorienterat", sade Anders Borg.

Tillväxtreformer behöver inte nödvändigtvis innebära ökade infrastrukturinvesteringar och efterfrågestimulerande åtgärder, utan det handlar också om avregleringar.

Det är samtidigt rätt uppenbart att en del länder behöver göra mer vad gäller konsolideringen av de offentliga finanserna, det gäller till exempel Irland. Länder som Frankrike och Storbritannien har en lite bättre situation men behöver ändå göra mer för att förbättra förtroendet. De länder som har större finanspolitiskt utrymme kan göra mer för att stötta tillväxten.

"Men det kommer inte att ske någon ökning av förtroendet genom att skjuta upp nödvändiga åtgärder", sade Anders Borg.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Kommentarer

Debattinlägg blir automatiskt tillgängliga för andra användare så snart den som skrivit ett inlägg har publicerat det. Var och en ansvarar själv för innehållet i sina inlägg.

Det går inte längre att kommentera denna artikel.

Annons
Annons
Lönsam illojalitet

Tidningen Jonas Elofsson Lönsam illojalitet

Landstingen har blivit så beroende av bemannings- bolag att de inte längre har några alternativ. Så lär det förbli. 2

Riksbanken lär snart slå till

Tidningen Olof Manner Riksbanken lär snart slå till

Sannolikheten för ytterligare räntesänkningar och ytterligare obligationsköp från Riksbanken har ökat.

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Boliden +12,0% 157,2
Old M... +11,2% 26,8
Lundi... +9,7% 31,1
Tethy... -4,5% 52,8
Conco... -4,2% 18,2
Shelt... -4,1% 7,1

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
3 mån +0,00 -0,50%
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,04kr 8,20
Euro +0,03kr 9,30
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,53$ 52,52
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se