Tipsa en vän om en artikel

Svenska tioåringen nere på 1,12 procent

Europeiska marknadsräntor går i olika riktning i måndagens förmiddagshandel. Tyska räntor pekar ett par punkter uppåt, medan exempelvis svenska och spanska sjunker. Euron är stabil mot dollarn samtidigt som europeiska börser överlag fortsätter nedåt.

Annons

Vid lunchtid är den tyska tioårsräntan upp 2 punkter till 1,20 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåriga räntan är ned 6 punkter till 1,12 procent.

Stämningen på finansmarknaderna påverkas av oro för att den globala ekonomin håller på att bromsa in och farhågorna har spätts på av den eskalerande skuldkrisen i euroområdet, fredagens svaga amerikanska sysselsättningsrapport och tecken på svagare utveckling i Kina, som ett sjunkande inköpschefsindex för tjänstesektorn i helgen.

Här hemma kom också tecken på en svagare ekonomisk utveckling i form av den svenska tjänsteproduktionen, som minskade med 0,5 procent i fasta och kalenderkorrigerade priser i april, jämfört med samma månad förra året. Jämfört med månaden före sjönk tjänsteproduktionen 2,0 procent.

Nordeas analytiker Andreas Jonsson skriver i en kommentar till statistiken att det inte är någon tvekan om att detta var ett svagt utfall och att de bara räknat med en måttlig nedgång från månaden före. Nedgången med 2 procent var den skarpaste månatliga nedgången sedan i november 2008.

"Men dagens siffror ändrar ändå inte vår syn att Riksbanken kommer att ligga stilla i juli. Om man lägger samman indikatorerna sedan deras förra möte har svensk ekonomi helt klart överraskat på uppsidan, viktigast är att både BNP för första kvartalet och arbetsmarknaden har visat sig vara mycket starkare", skriver Andreas Jonsson.

Han tillägger samtidigt att det svaga april-utfallet tyder på att även den inhemska ekonomin står inför en avmattning, trots att den var motståndskraftig fram till första kvartalet.

"Detta stödjer också den bredare bilden av en trög tillväxt och en försämrad arbetsmarknad framöver. Detta i sin tur kommer att tvinga Riksbanken att sänka räntorna längre fram", enligt Nordea-analytikern.

Swedbanks Per Selldén ser tjänsteproduktionsindex som en av flera indikatorer hittills som indikerar att andra kvartalets tillväxt kommer att bli rätt svag.

Annan statistik från SCB var den halvårsvisa partisympatiundersökningen, som visar att det röd-gröna blocket skulle ha fått majoritet i riksdagen om det varit val i dag. Tillsammans samlar de 51,2 procent av väljarstödet, medan den borgerliga alliansregeringen endast får 42,5 procent. Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 3,7 procent.

Finansminister Anders Borg sade i samband med ett seminarium arrangerat av International Monetary Conference på måndagen att det är alldeles uppenbart att oron på de finansiella marknaderna kommit tillbaka. Förmodligen kommer den här oron att bestå en tid, det är svårt att se att man på kort sikt kan hitta några lösningar givet att det är kopplat till att vi måste få valet i Grekland och en del andra saker på plats.

"Som jag ser det måste lösningen på de här problemen ligga i att vi får de här brandväggarna på plats så att de även kommer i funktion. Är det nödvändigt att man gör justeringar för att exempelvis man ska kunna hantera banker och rekapitalisera banker så tycker jag det är en åtgärd man ska fundera på, att ESM skulle kunna få en mer flexibel roll i de här sammanhangen", sade han, men tillade att i grunden handlar det ändå om att Europa måste komma tillrätta med sina långsiktiga strukturella problem.

Dagens siffra från Eurostat visade att producentpriserna i euroområdet var oförändrade i april, jämfört med mars, och steg med 2,6 procent från i april i fjol.

Analytiker hade räknat med en uppgång med 0,2 procent, respektive med 2,7 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Två positiva nyheter från euroområdets krisländer under förmiddagen var att den spanska arbetslösheten sjönk i maj, även om nedgången var liten, samt att Portugal, enligt landets finansminister uppfyller samtliga mål som har satts upp som förutsättning för räddningspaketet från EU och IMF.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy sade under helgen att Europas ledare bör öka ansträngningarna att skydda bankerna i euroområdet genom en mer robust "bankunion". Han uppmanade även euroländerna att "ge upp mer självbestämmande" till ett centralt finanspolitiskt organ, för att öka förtroendet för euron.

Mariano Rajoy sade också att analytiker och investerare bör dämpa sina "irrationella" uppfattningar om Spaniens finansiella läge.

"Stormen har inte bedarrat, men vi kommer inte att sjunka", sade han.

I Storbritannien håller marknaderna helgstängt i två dagar, med anledning av Bank Holiday på måndag och firande av drottningens 60 år på tronen på tisdag.

USA-räntorna pekar uppåt i måndagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan upp 1 punkt till 1,49 procent.

I eftermiddag publiceras statistik över orderingången till industrin i april, där en ökning med 0,2 procent väntas, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

På torsdag talar Fed-chefen Ben Bernanke inför kongressens gemensamma ekonomiska kommitté.

Citigroup skriver i ett kundbrev att med tanke på det sköra läget på finansmarknaderna och frågetecken kring statistiken så är det mycket viktigt att Fed-chefen återigen försäkrar att Fed är redo och villigt att göra allt som står i dess makt för att hindra smitta.

"Vi tror att det är osannolikt att han kommer att signalera en förestående återupplivning av QE med en växande balansräkning och monetär bas. Men det kommer att vara viktigt för honom att signalera att ledamöterna kanske måste se på sätt som de kan erbjuda ytterligare stöd till återhämtningen, inklusive en måttlig fortsättning av programmet för att förlänga den genomsnittliga löptiden på värdepappersinnehavet", skriver Citigroup.

De tillägger att detta skulle kunna visa att Fed-ledamöterna är villiga att stötta återhämtningen utan att riskera att överreagera på vad som kan visa sig vara tillfälligt svagare statistik.

På valutamarknaden är euron något starkare mot dollarn, jämfört med nivån i fredags eftermiddag.

Dollarn har samtidigt blivit ytterligare något svagare mot yenen. Masaaki Shirakawa, chef för Bank of Japan, verkar därmed ha misslyckats i sina försök att försvaga den japanska valutan. Enligt Bloomberg News har yenen stärkts med 12,5 procent mot dollarn sedan i mars, efter att dessförinnan ha försvagats med 10,4 procent under första kvartalet.

Kronan är drygt 1 öre svagare mot dollarn och 3 öre svagare mot euron, jämfört med svensk stängning i fredags.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Annons
Annons
Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
RaySe... +9,9% 166,0
Garo +6,7% 207,0
Syste... +6,6% 121,0
Svold... -9,6% 226,0
NGEx ... -6,4% 7,3
Strax -4,4% 5,4

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,00kr 8,40
Euro +0,02kr 9,49
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +0,78$ 49,83
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se