Tipsa en vän om en artikel

Blandad handel i New York

 New York-börserna handlades blandat på måndagen, med Nasdaq upp, S&P oförändrat och Dow Jones ned, efter att orderingången för USA:s industri sjönk mer än väntat i april jämfört med månaden före samt att kinesiskt inköpschefsindex för tjänstesektorn backade i maj.

Annons

Några timmar före amerikansk stängning diskuterade Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU- kommissionens ordförande José Manuel Barosso en eventuell europeisk bankpakt i Berlin.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,2 procent till 12.099. Det bredare S&P 500 var oförändrat till 1.278. Nasdaq Composite steg 0,5 procent till 2.760. Omsättningen uppgick till 820 miljoner respektive 1,7 miljarder aktier på New York-börsen respektive Nasdaq.

Bäst presterande sektor på det breda indexet var telekom som steg 0,7 procent. Sämst gick det för industrisektorn som backade 0,8 procent.

Orderingången i USA:s industri sjönk med 0,6 procent i april, jämfört med månaden före enligt statistik från US Census Bureau. Analytiker hade räknat med att orderingången skulle ha stigit 0,2 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 55,2 i maj från 56,1 i april, den lägsta nivån sedan mars 2011.

"Statistiken stärker budskapet att inbromsningen har spridit sig från industrisektorn till tjänstesektorn. Den nuvarande inbromsningen är mer komplicerad att förstå än den globala finanskrisen 2008 och det stressar myndigheternas prisade kunskaper i finjustering", sade Tim Condon, chefekonom för Asien vid ING i Singapore, till Bloomberg News.

Någon timme före amerikanska börsens stängning möttes Angela Merkel och José Manuel Barosso i Berlin för att förbereda inför EU-mötet 28-29 juni där en lösning på problemen i euroområdet ska diskuteras ytterliggare. "Ett banksamarbete är ett steg, men just nu är det inte det tillräckligt. Vi kommer även att diskutera till vilken grad vi kommer att behöva ha europeiska banker under systematisk övervakning för att förhindra nationella intressen från att spela för stor roll", sade Angela Merkel inför mötet. Det skriver Bloomberg News.

Banksektorn gick svagt i USA jämfört med i Europa. JP Morgan och Bank of America tappade 2,9 respektive 1,7 procent.

På Dow Jones sjönk flera cykliska bolag. Caterpillar tappade 2,6 procent och General Electrics backade 2,1 procent.

Energiföretaget Chesapeake steg 6,0 procent efter att bolaget aviserat att de planerar att ersätta fyra toppchefer med nya kandidater som valts att de två största ägarna.

Räntan på amerikansk tioårig statsobligation har tickat upp 7 punkter till 1,52 procent.

Av: Direkt / Affärsvärlden
Mejla reportern

Annons
Annons
Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Från Brexit till Trixit

Från Brexit till Trixit

Om britterna vill sänka sin egen BNP och upplösa sitt förenade kungarike får de skylla sig själva.

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Image... +24,9% 2,7
Nordi... +10,0% 87,8
Feelgood +7,5% 2,1
Stock... -7,8% 0,1
Consi... -5,3% 99,0
Nordi... -5,3% 0,5

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,00kr 8,38
Euro -0,00kr 9,47
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +0,40$ 49,56
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se