IT-aktier: Plus 112 procent!

IT-aktierna har haft en lysande utveckling det senaste året. Allra bäst har det gått för teknikbolag och programvaruföretag.

Det senaste året (maj -99 till maj -00) har Affärsvärldens IT-index stigit med 112 procent. Men för ett år sedan fanns det inte många börsbedömare som vågade hoppas på IT-aktier. 1998 var ett mycket bra år, med en uppgång i IT-index på 56 procent. När aktiekurserna för nästan alla IT-bolag dalade under första halvan av 1999 verkade detta ganska rimligt.

Nyintroduktioner

Vad som hände sedan vet vi. Under sommaren dök det upp flera nya aktier på börsen som väckte placerarnas intresse, bland dem många IT-konsulter. Framfab och Sigma är två som har givit sina aktieägare rejält med avkastning. Från den första handelsdagen fram till 15 maj i år har aktiekurserna stigit med 500 respektive 300 procent. De som tilldelades aktier vid nyintroduktionen har naturligtvis tjänat ännu mer.

Och under hösten satte IT-lokomotivet igång. Placerarnas intresse för IT-aktier gällde allt, oavsett om bolagen ägnade sig åt internetteknik, telekommunikation eller konsultande. Även om ettan bland det senaste årets IT-aktier, Switchcore, hade stigit i kurs rejält redan tidigare, så bidrog det breda IT-intresset till att aktien fram till idag har stigit med otroliga 1.500 procent.

Mest omsatta

Trots att teknikjättarna Ericsson och Nokia också rusade i höjden på börserna så kan deras uppgång, med 200 procent det senaste året, inte mäta sig med utvecklingen för de tio bästa IT-aktierna. Inte heller teleoperatörerna hamnar bland de tio bästa, trots alla internationella teleaffärer.

IT-aktierna har inte bara vuxit snabbt och stigit rejält i kurs. Flera av dem har också blivit rumsrena i rekordfart och fått träda in i det börsens finrum som många verkstadsbolag befunnits sig i under många år. Efter höstens kursuppgång hamnade några IT-konsulter bland börsens mest omsatta aktier. Plötsligt började även större aktiefonder investera i bolag som Framfab och Icon.

Men de snabba kurslyften i IT-sektorn skapade ett rejält problem:

i vintras blev det svårt att ”räkna hem” många av aktierna. Uppgången för IT-aktier härrörde ju främst från amerikanska placerares intresse för e-handelsbolag på andra sidan Atlanten. Men några sådana fanns inte på de svenska börslistorna. Svenska placerare köpte istället det som var mest likt internet, nämligen internetkonsulter, trots att det finns naturliga begränsningar i hur snabbt timdebiterande konsulter kan öka sin fakturering. Värdet på åtskilliga bolag hade därför för länge sedan passerat vad som företagen rimligen kunde tjäna in under en livstid. (Läs mer om värdering av IT-företagen i artikeln om tillväxtbolags värderingar sid 28-33).

Grundarna sålde

Flera mäklarhus påstod att det var rimligt att prissätta aktier utifrån knappheten. Men i mitten av mars i år, när raset inleddes för teknikaktier, drabbade det i synnerhet IT-konsulterna. Halva värdet på Icon raderades snabbt ut. Men under det senaste året har aktien ”bara” stigit med 90 procent. En ytterligare förklaring till att IT-konsulterna drabbats hårdast de senaste månaderna kan vara att många av grundarna sålde ut stora delar av sina innehav i vintras.

Det är alltså teknikraset som förklarar att programvarubolag dominerar vinnarlistan bland IT-aktier. Ett av dem, Bossmedia, landade på börsen i juni förra året. Trots att bolaget ägnar sig åt en föga rumsren verksamhet, kasinospel på internet, så har aktien fallit placerarna i smaken.

Olägliga nyintroduktioner

Bland de aktier som har gått sämst finns ett par nyintroduktioner som ur marknadssynpunkt skedde olägligt. Både teleoperatören Tele 1 Europe och konsulten Cyber Com hade otur, samtidigt som säljarna antagligen satte ett alldeles för högt utförsäljningspris. Tyvärr lär båda dessa bolag straffas hårt i framtiden. Inget av dem lär kunna komma tillbaka till börsen för att hämta mer kapital såvida inte deras aktiekurser stiger dramatiskt.

Bland förlorarna återfinns också bolag som mist placerarnas förtroende av andra skäl, som Lap Power. Bolaget har nu bytt inriktning, från PC-återförsäljning till riskkapitalbolag.

Berg-och-dalbana

Just nu är det skakigt för IT-aktierna. Det finns dagar då IT-index rasar med så mycket som fem-sex procent. Dessutom är det slut på allt prat om knapphetsprissättning. I övriga Europa, där hundratals IT-bolag har satts på börserna bara i år, har flera aktier fallit under introduktionskursen.

Men IT-aktier är ändå intressanta placeringsalternativ. Nya kursuppgångar är att vänta och som placerare gäller det bara att skilja agnarna från vetet.

Den som söker ”säkra” IT-aktier bör i första hand fortfarande välja de riktigt stora, alltså Nokia och Ericsson.

Det kanske mest riskabla en placerare kan ge sig på just nu är däremot att gå in i börsintroduktioner. Tidigare innebar en nyintroduktion att man tecknade sig för en vinstlott. Idag är det annorlunda. Den lynniga börsen kan sänka kursen redan första handelsdagen, vilket ger bolaget ifråga en psykologiskt mycket dålig start.

Den som trots detta vill satsa på nyintroducerade IT-aktier ska söka sig till spännande teknikföretag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.