Froste: Bråda dagar för Bengtsson

KOMMENTAR. Den förre Ica-hövdingen Kenneth Bengtsson har bråda dagar. Han behöver få tag på två vd:ar med nästan exakt samma bakgrund samtidigt som han ska börsnotera Ahlsell.

Som vd vid Ica-gruppen under åren 2001 till 2012 var Kenneth Bengtsson mannen som 2005 satte Ica, eller Hakon Invest som det dåvarande ägarbolaget hette, på Stockholmsbörsen.

Med över 30 år i livsmedelsbranschen hade han erfarenheter att dela med sig av också till andra branscher inom handeln och han blev snabbt en efterfrågad styrelseledamot.

* I prylbutik-kedjan Clas Ohlsons styrelse valdes han in 2013 och blev ordförande 2014.

* I järnhandlaren- och byggvarusäljaren Ahlsell, som under torsdagen aviserade att bolaget är på väg till börsen, valdes han in i styrelsen 2012 och blev senare ordförande.

* I Mekonomen, bilreservdelskedjan med fristående verkstäder, valdes han in 2013 och utsågs till ordförande 2015.

Dessutom är han styrelseordförande i bland annat statliga Systembolaget, sedan 2014, och ledamot i styrelsen i optikerkedjan Synsam sedan 2014. Han är också styrelseordförande i Ersta Diakoni samt i World Childhood Foundation.

De tre första butikskedjorna konkurrerar med varandra, åtminstone delvis, i det att de säljer likartade produkter.

Den flerfaldige ordföranden borde därmed ha nästintill dagliga problem med hantera sin likartade roll i de tre konkurrerande bolagen. Verktyg, som hammare och skruvdragare, är bara några exempel på produkter som säljs i alla tre butikskedjorna. Det går att tänka sig en rad frågor som kan bli delikata att hantera för en ordförande som sitter i alla kedjorna, allt från försäljningsstrategier till val av leverantörer. Allt information som en konkurrent helst inte ska ha kännedom om och som kan bli en het potatis att hantera för Bengtsson som kanske måste jäva ut sig och som därmed inte kan gå för fullt i någondera rollen.

Bengtsson säger till Affärsvärlden att det är de inblandade nomineringskommittéernas ansvar att inte konkurrenssituationen får sig en törn. Själv gör han bedömningen att bolagens överlappande verksamhet är så pass liten att han kan ha ordföranderollen i alla tre bolagen.

Två av butikskedjorna har dessutom det gemensamt att de inte har någon permanent vd-lösning på plats.

Mekonomens vd Magnus Johansson fick sparken under torsdagen. Då hade konkurrenten Clas Ohlson redan varit utan permanent vd-lösning i tre veckor sedan Klas Balkow sade upp sig för att gå till motsvarande post på livmedelsbutikskedjan Axfood.

 

LÄS MER: Styrelseordförande: Johansson fick sparkenMekonomens vd Magnus Johansson tvingas lämna sitt jobb omedelbart. Styrelsen avsätter honom. Det abrupta slutet på hans uppdrag är helt i linje med den rådande trenden där vd sparkas ut från sin post.

 

För Kenneth Bengtsson betyder det att han i egenskap av ordförande i de två butikskedjorna är huvudansvarig i jakten på två näst intill identiska vd-kandidater. Jobben borde kunna vara så närbesläktade att platsannonsen kan återanvändas.

Eller vad sägs om följande. Bägge kedjorna har något 100-tal butiker i huvudsak i Sverige, Norge och i övriga Norden. Bägge kedjorna har dessutom internationella expansionsplaner på kontinenten. Bägge butikerna säljer hårda prylar, i huvudsak till män.

Det går inte att undgå att tänka tanken att det kan bli förväxlingar eller ombytta roller på vd-posterna när ansökningarna till den dubble ordföranden landat i Bengtssons inkorg. Sedan en tid har sökandet efter en Clas Ohlson-vd pågått. Men eftersom Balkow har ett halvårs uppsägningstid behövs ingen ny vd förrän i mars samtidigt som situationen förefaller mer akut på Mekonomen. Det blir den naturligaste saken i världen för Kenneth Bengtsson, bekvämt tillbakalutad i en fåtölj, att säga ungefär så här i ett viskande tonläge: ”Men när jag nu ändå har dig på tråden har jag faktiskt en annan syssla som kanske kan passa kandidaten.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco