Så enkla är inte sambanden längre

Riksbanken verkar kallt räkna med att stigande resursutnyttjande leder till stigande priser och snabbare löneökningar, men så enkla är inte sambanden längre.

Inflationen i Sverige är på väg upp, men stiger inte så snabbt som Riksbanken förväntat. I augusti låg inflationstakten kvar på 1,1 procent sedan juli, medan takten för KPIF (med fast bolåneränta) låg kvar på 1,4 procent. Jo, visst är vissa priser på väg upp, men andra drar nedåt eller håller emot en ökning för inflationen. Bland annat prisökningar på el och kläder har dragit upp inflationstakten de senaste tolv månaderna.

Riksbanken pekade i sin senaste penning­politiska rapport på att även tjänstepriserna som ingår i konsumentprisindex (KPI) tagit mer fart i år, som hittills ökat med 2,0 procent i genomsnitt. Att jämföra med förra årets ökning på 1,3 procent. Men det handlar inte om att tjänsteföretagen i allmänhet lyckats höja sina priser mer i år än förra året. Det handlar i stället om att priserna stigit på vissa tjänster, som exempelvis restaurang och banktjänster.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Trapets