Den underbara illusionen

KRÖNIKA. I början av 1970-talet greps jag av ett plötsligt intresse för aktier, antagligen som en biverkan av brädspelet ”Nya Finans”. Min förmögenhet på fyrtio kronor räckte till ett enda billigt papper. Jag satsade på Götaverken.

Varvet gick som bekant i konkurs och min barnatro på börsen släcktes för sådär tjugo år framåt. När det verkligen tog fart på 1980-talet låg mitt lilla kapital i mer eller mindre bisarra och förlustbringande motorfordon.

Tidsperspektivet är allt. Den som satsade på Wall Street 1929 fick vänta till 1950-talet innan värdet återhämtat sig. Samma sak med inflationen. Att lägga pengar i madrassen 1965 var en dålig idé, betydligt bättre 1995. Vi färgas och formas av vår egen tids mönster.

Något liknande kan sägas om EMU. En underbar tanke för tjugo år sedan, tämligen anfrätt i dag. Vid tiden för Maastricht-fördraget 1991 var valutaunionen en historisk nödvändighet, för att förankra det återförenade Tyskland i ett integ­rerat, växande Europa. Det fanns en chans att ekonomisk samordning skulle följas av politisk, och att skruvade demokratiska kulturer skulle rycka upp sig under gott inflytande.

Så blev det nu inte. Visionen är lika tjusig i backspegeln, men mot grekisk bokföring, spansk byggbubbla, tysk egoism, italienska, portugisiska och franska dumheter förslog den inte.

I teorin finns förstås eleganta lösningar. En strikt stabilitetspakt, samordnad finanspolitik, avregleringar, massiva strukturfonder för tillväxtfrämjande insatser och interna devalveringar med sänkt kostnadsläge i krisländerna.

Detta kommer aldrig att hända, eftersom väljarna i syd hellre bränner parlamenten. Men även i praktiken finns det lösningar.

Om Tyskland släpper i väg sin inflation och går all in bakom krisländerna skulle EMU i nuvarande form kunna överleva många år till, men med ett svårartat nord- och sydstatsproblem.

Södra Europa blir permanent stödområde, uppkopplat mot en tysk förbundskansler som predikar samma sak som en gång Abraham Lincoln: om den här unionen ska funka måste ni bli som vi. Historien har dock visat att grekerna gör vad som helst för att slippa bli perser, turkar, tyskar eller något annat än vad de är.

De tyska väljarna är å sin sida måttligt trakterade av inflation och allmosor till Aten. Den demokratiska logiken talar för separation.

Mycket har sagts om den brandvägg som då krävs för att hindra dominoeffekten västerut. Kanske räcker den psykologiska brandväggen, när spanjorer med flera ser de groteska följderna av ett kaotiskt utträde för grekerna själva.

Vårt sekel är reserverat åt lögnen, skrev Olof Lagercrantz i en formulering som suveränt sammanfattade 1900-talet. Kommunismen, fascismen, nationalismen och rasismen var väl de största lögner som präglade detta blodiga århundrade. Under 2000-talet har sanningen fått ökat spelrum. För det kan vi tacka informationstekniken. Demokrati och öppenhet har vunnit terräng på det offentliga ljugandets bekostnad.

Om 1900-talet var vigt åt lögnen är 2000-­talet möjligen vigt åt illusionen – om evig tillväxt, evig skuldsättning och evig europeisk integration. EMU är en vacker hägring, och om den ska överleva krävs brutal verklighetsanpassning. När Europatanken havererar är det bara att uppfinna den på nytt, ty alternativen har redan prövats med förfärande resultat.

PS.

Diamantjubileum för drottningen av England, kungligt dop i Sverige och den rojalistiska yran vet inga gränser. Extra försmädligt för oss republikaner att Frankrike och USA gör så usel reklam för det enda rimliga statsskicket.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.