Donald Trumps finansmarknadschock

Än vet vi inte i detalj vad Donald Trump kommer att försöka driva igenom. Därför får vi nog räkna med fortsatt stora slag i ekonomin och på finansmarknaden framöver.

Efter den brittiska folkomröstningen i somras var jag bättre förberedd på ett oväntat resultat i det amerikanska presidentvalet. Inte för att jag trodde på Donald Trump, utan för att jag inte fullt ut litade på de opinionsundersökningar som presenterades tätt inpå valet. Vad som däremot överraskade mig var reaktionerna på finansmarknaden när det stod klart att Trump hade vunnit.

De flesta analyser som gjordes före valet, gav vid handen att en Trump-seger skulle få aktiemarknaderna att vika nedåt, räntorna sjunka (priser på obligationer stiger) och guldpriset stiga. Finansmarknaden skulle gå in i det som vi i branschen kallar för risk-off mode, det vill säga att man flyr riskfyllda tillgångar och söker sig till säkrare typer av placeringar. Dessutom förväntades den amerikanska dollarn försvagas som en konsekvens av osäkerheten i den framtida amerikanska ekonomin.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här