Spelsveriges största doldis

Niklas Braathen är Sveriges okända spelkung. Efter många år med affärer i Baltikum har han det senaste året seglat upp som storägare i två svensknoterade spelbolag. Dessutom planerar han att bygga en spektakulär mångmiljonvilla på en egen ö i Mälaren.

Niklas Braathen håller en låg profil trots att han numera är storägare i två noterade bolag. Igår flaggade han upp med drygt 5 procent i NGM-noterade Betting Promotion, en affär värd över 15 miljoner kronor till dagskurs. Exakt köpesumma är inte känd. Säljare var Betting Promotions storägare Povl Lautrup.

På liknande sätt tog Niklas Braathen ett grep om First North-bolaget Redbet Holding förra våren. I januari ifjol köpte han 20 procent av tidigare storägarna och några månader sålde han in bolaget Teletoto till Redbet och ökade på samma gång sin ägarandel till strax över 30 procent.

Frågan är nu om inhoppet i Betting Promotion är första steget i en strukturaffär mellan bolagen? Överlappningen är liten mellan verksamheterna så spekulationerna lär komma.

Redbet visar tydligt att bolaget är redo för fler företagsköp. Vid den kommande bolagsstämman vill styrelsen ha ett öppet mandat att göra olika typer av emissioner för att exempelvis köpa andra bolag.

Det är inte första gången som Niklas Braathen bygger upp en verksamhet inom spel- och betting. Efter att ha varit inblandad i en del stormiga affärer under tidigt 1990-tal utvandrade Niklas Bråthén till Riga 1994. Tolv år senare dyker han upp på nytt, nu med det mer internationellt gångbara efternamnet Braathen.

I augusti 2006 köps hans bolag Baltic Gaming A/S, med 12 miljoner euro i omsättning, upp av Tallin-noterade Olympic Entertainment Group. I pressinformationen beskrivs Niklas Braathen som en veteran i spelbranschen. Från Olympic-avtalets undertecknande finns en av de få bilderna på Braathen som publicerats (till höger nedan):

För Niklas Braathen gillar att verka i det dolda. Trots storägarskapet i Redbet har han inte tagit plats i styrelsen. Faktum är att han inte är synlig i en enda svensk styrelse.

Samma låga profil går igen när familjen Braathen nu planerar byggnationen av en stor lyxvilla på en egen ö i Mälaren. Befintliga hus ska rivas och en trevånings-villa ska uppföras (se skiss nedan). Knivsta kommun har beviljat bygglov för den specialritade villan, även om ett par ledamöter i Bygg- och miljlönämnden opponerade sig:

”Vi anser att man inte kan se detta som en ersättning av befintlig bygnad, då sökt bygglov avser en betydligt större byggnad, som kommer att sträcka sig från strand till strand”, heter det i dokument från kommunen.

Niklas Braathen var själv med och guidade ledamöterna i nämnden vid ett besök på ön strax före beslutet om bygglov skulle tas i november förra året. Han står dock inte som ägare till fastigheten. Han köpte i och för sig fastigheten privat hösten 2003 för 8,5 miljoner kronor men bara några månader senare såldes den vidare till en bostadsrättsförening i Uppsala.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco