Många minnen för bättre luktsinne

Att hänga upp druvsorter vid vissa begrepp handlar om minnesteknik. Vinprovningar kan träna upp luktminnet.

Det finns en naturlig anledning till att Dick Samuelsson inte har använt rakvatten på drygt 35 år. Under 1980-talet började han sin vinkännarkarriär som kemist på Vin & Sprit och testade hundratals viner varje vecka. I dag driver han ett familjeföretag som bland annat tillhandahåller sommelierutbildningar.

Inför varje kurstillfälle lyder traditionen att Dick Samuelsson uppmanar deltagarna att utelämna parfymer och andra artificiella dofter som kan störa interaktionen med vinet. Eftersom merparten av upplevelsen från ett vin utgår från luktsinnet och vätskans dofter, så påminner vinkännare om parfymörer. De kan urskilja och sätta ord på subtila doftsensationer. För Dick Samuelsson väcker vinets olika aromer ofta minnesbilder från barndomen, exempelvis från hans mormors fruktkällare. Dessa minnesbilder använder han också som ett slags personlig doftminnesteknik för att identifiera viner.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience