Firmafesten

Woodstock för kapitalister. Så brukar bolagsstämman i Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway kallas bland investerare. Affärsvärlden var där.

PREMIUMARTIKEL FRÅN 2017. Om Wall Street står för snabba klipp och överdrivet risktagande, står den 86-årige investerarlegendaren för raka motsatsen. Oraklet från Omaha rankas just nu som världens fjärde rikaste person av amerikanska tidningen Forbes. På 1960-talet förvärvade han textilföretaget Berkshire Hathaway, som trots att det var en av hans tidigaste och sämsta investeringar paradoxalt nog har fått ge namn åt det i dag multinationella investeringskonglomeratet.

Årsmötet hålls i början av maj varje år i arenan Centurylink Center i norra delen av Buffetts hemstad Omaha i delstaten Nebraska i USA, en dryg timmes flyg från Chicago.

2017 hölls den lördagen 6 maj. Nästan 40 000 stämmodeltagare var på plats och tusentals stod i kö redan klockan 5 på morgonkvisten för att få möjligheten att komma in och lyssna på den fem timmar långa frågestunden med vd:n och största ägaren Warren Buffett samt hans kompanjon, 93-årige vice styrelseordföranden Charlie Munger.

Trots att bolagsstämman sedan förra året även sänds live på internet så är intresset rekordstort och arenan fullsatt. Deltagarna har kommit via bil, flyg och antalet privatjets slår alla rekord denna helg. Flera har rest över halva jordklotet för att ta gratis råd från vad många anser vara världens bästa investerare.

Besökarna skiljer sig från den typiska svenska bolagsstämmans silvergrå deltagare som i första hand snabbt och diskret vill lägga händerna på en gratis räkmacka och ett glas lättöl, så att man kan avvika redan före första punkten på årsstämman.

På Berkshires stämma blandas ung som gammal, kostymklädda hedgefondsförvaltare med semesterklädda, far och son eller mor och dotter. En klar majoritet är män. En hel del bär t-shirts eller kepsar med Berkshire Hathaway eller bilder på Warren Buffett. Eller texter likt ”Aktieägare sen 2009” eller ”Pensionerad vid 59 års ålder” tryckt på ryggen.

Stämningen kan bäst beskrivas som lika delar av firmafeststämningen på Fingerprintstämman i Göteborg våren 2016, ett väckelsemöte, ett investeringsseminarium och en shoppingdag i Ullared. Att det är många muntra miner är inget överraskande. Det är trots allt många som högst troligen sitter på ett ansenligt portföljvärde genom sina Berkshire-aktier. Aktien har aldrig splittats. En A-aktie som år 1968 kostade 18 dollar handlas i dag till 248 000 dollar, motsvarande 2,2 miljoner kronor. Sedan 1998 finns även en B-aktie med i dag 1/1 500-dels värde.

En hängiven Buffett-supporter på plats för elfte gången är investmentbolaget Spiltans grundare och vd Per H Börjesson. Första besöket var år 1998. Då var 10 000 besökare på plats. Sedan år 2010 har Börjesson besökt stämman varje år. I år är han dessutom reseledare för sex stipendiater av Sollos minnesfond från Unga Aktiesparare och en handfull svenska aktieägare intresserade av värdeinvestering, Warren Buffetts investeringsstil (se faktaruta). Börjesson är även författare till boken Så här blev Warren Buffett världens rikaste man. Per H Börjesson är kort sagt ett superfan.

– Buffett är världens mest framgångsrika aktieplacerare och han förklarar på ett enkelt sätt hur han resonerar. Det är egentligen ganska enkla råd baserade på sunt förnuft men desto svårare att ha karaktären att följa dem, säger Per H Börjesson.

Efter sitt första besök år 1998 fick Per H Börjesson ett brev från Warren Buffett, som tackade för besöket på stämman och noterade att det endast fanns en svensk till på aktieägarlistan. Den andre svensken är investeraren Peter Bevelin, som besökt varje stämma sedan 1993. Även han är författare till flera böcker om Warren Buffett.

Per H Börjesson argumenterar för alla som vill lyssna att Warren Buffett borde få Nobelpriset i ekonomi och har till och med kontaktat Nobelstiftelsen, hittills utan framgång. Börjessons svenska investmentbolag Spiltan sponsrade därför ett alternativt ekonomipris år 2012. En hällristning karvades in på en stenhäll i Tanum på västkusten med ett Warren Buffett-citat, ”Price is what you pay. Value is what you get” (ungefär ”Pris är det du betalar. Värde är vad du får”).

Börjesson fick åter ett personligt tackbrev: ”Per, many thanks & hope to last as long as the carving”. Brevet levererades via Debbie Bosanek, Buffetts sekreterare och allt-i-allo. Om man nämner hennes namn på Buffetts favoritrestaurang Gorats i Omaha, får gästen en extra skål med sås.

Spiltans alternativa ekonomipris ligger bakom att Börjesson varje år kan hämta ut en kartong med inträdespass till bolagsstämman. Det gör han i den helt anonyma och skyltlösa receptionen på Berkshire Hathaways huvudkontor på Farnam Street i Omaha, där endast 25 personer arbetar (bolaget har ett börsvärde på motsvarande 3 600 miljarder kronor).

***

Tillbaka till årets stämma. Klockan slår sju och när portarna öppnas blir det trångt i säkerhetskontrollen. Likt utsålda popkonserter är det rusning för att nå de bästa platserna framför det upphöjda podiet. På punkten gratisätande skiljer sig dock inte bolagsstämman åt från de svenska. En högkalorioktanig frukost erbjuds i form av Coca-Cola, blåbärsmuffins, wienerbröd och blaskigt amerikanskt kaffe. Åtgången är god och stämningen i topp.

Bolagsstämman följer samma schema varje år. Den inleds prick kvart i åtta med en tidningskastartävling på utställningsområdet Berkville. Tio framlottade aktieägare får tävla mot Warren Buffett och styrelseledamoten Bill Gates, grundaren av Microsoft. ”The newspaper tossing challenge” är en av de folkliga ritualer som Buffett gärna ägnar sig åt och ska påminna om hans jobb som tidningsbud i unga år.

På mässgolvet Berkville är en rad portföljbolag på plats, ofta med företagsledningen. Berkshire Hathaways multinationella och multiindustriella konglomerat innefattar mer än 400 bolag i 28 länder, med totalt närmare 370 000 anställda. Aktieägarna kan bland annat roa sig med att äta glass för 1 dollar från kafékedjan Dairy Queen, köpa pråliga Berkshire-kalsonger för 2 dollar från klädtillverkaren Fruit of the Loom eller en Cherry Cokemed Warren Buffetts porträtt på burkarna (den kostar hela 3 dollar). Berkshire äger 9,3 procent av dryckesjätten, och Buffett är en storkonsument av cola-läsk med körsbärssmak.

Kommersen pågår hela dagen med högst trängselfaktor kring lunchtid. Redan på fredagen finns möjlighet att shoppa i Berkville. Aktieägarrabatten sträcker sig också utanför stämmoområdet, som till möbelbutiken Nebraska Furniture Mart och juvelerarbutiken Borsheim. Likaså hålls på söndagen flera event, där Warren Buffett bland annat spelar bridge med Bill Gates.

Men kanske viktigast av allt: stämmohelgen är ett gigantiskt nätverkande mellan värdeinvesterare från hela världen.

En kvart efter tidningskastandet, halv nio på morgonen, går Buffett upp på scenen och den dryga halvtimmen långa Berkshire-filmen rullar i gång på stora bildskärmar i arenan. Humoristiska sekvenser med Buffett och Munger i huvudrollen rullar fram, där de ofta driver med sig själva. En skämtsam framtoning och en del av imagebyggandet, lite likt en Ingvar Kamprad fast med humor.

Mellan inslagen visas reklamsnuttar från några av de mest kända innehaven: Coca-Cola, bilförsäkringsbolaget Geico, ketchupkoncernen Heinz är några. Filmen avslutas med en duett mellan Warren Buffett och sångaren Paul Anka som tillsammans sjunger Frank Sinatras My Way i Berkshire-tappning. Publiken applåderar och skrattar.

Warren Buffett presenterar sedan kortfattat den senaste kvartalsrapporten och påpekar som så ofta att utfallet under ett enda kvartal i princip är ointressant. Han flaggar för en viktig händelse under kvartalet: att Berkshires float ökade med 14 miljarder dollar under kvartalet. Float är ett nyckelbegrepp för att förstå Berkshire Hathaway. Float uppstår när kunder förskottsinbetalar försäkringspremier. En stor del av denna float använder sedan Berkshire till investeringar, vilket är en starkt bidragande faktor till att bolaget lyckas överavkasta under alla år jämfört med det breda amerikanska aktieindexet S&P 500.

Egentligen är konglomeratbygge ett ratat koncept på aktiemarknaden, enligt devisen att företag i vitt skilda branscher utan synergier är värda mer var och en för sig. Duon Buffett och Munger har gått sin egen väg och anammat konglomerattanken fullt ut. De har byggt en framgångsrik modell baserat på maximal frihet för företagsledningarna och helägda dotterbolag som genererar kassaflöde som finansierar ny tillväxt. Alla utdelningar från portföljbolagen återinvesteras och Berkshire Hathaway har aldrig delat ut några pengar, med undantag för året 1968.

Aktiemarknaden har uppenbarligen uppskattat företagsbygget genom att värdera Berkshire Hathaway till USA:s och världens sjätte största bolag sett till börsvärde. I topp ligger datorföretaget Apple följt av Googles moderbolag Alphabet, programvarukoncernen Microsoft, e-handelsjätten Amazon och sociala medier-dominanten Facebook. Sedan förra bolagsstämman har aktien stigit 14 procent och därmed något sämre än S&P 500 som klättrade 16 procent eller 19 procent inklusive utdelning.

De allra flesta aktieägarna i Berkshire Hathaway dömer inte bolaget efter kursutvecklingen för ett enskilt år. Sedan Buffett tog kontrollen över Berkshire 1965 har aktien stigit med 2 000 000 procent fram till årsskiftet 2016, att jämföra med S&P 500 som har stigit med drygt 12 700 procent under samma period. Under de senaste 51 åren har det egna kapitalet per aktie ökat med 19 procent per år och kursen ökat med 21 procent per år. Det ska ställas i relation till att den amerikanska aktiemarknaden haft en kursökning med knappt 10 procent per år under samma period.

***

Den fem timmar långa frågestunden bygger på 54 frågor, varav 36 är valda av ekonomijournalister som sovrat bland aktieägarnas inskickade material. Övriga 18 frågor är från publiken på plats och om det är tid över får publiken fortsätta grilla toppduon. Buffett och Munger har inte sett frågorna på förhand. Tidigare var samtliga frågor från aktieägarna på plats på bolagsstämman. I takt med att en allt större del av frågorna inte handlade om investeringar eller ekonomi utan i stället om religion, relationer, politik och sport, introducerades en journalistpanel och senare även aktieanalytiker, som ställer frågor.

Buffett inleder den långa sittningen.

– Det här är Charlie och jag är Warren. Det som skiljer oss åt är att jag kan se och han kan höra.

De båda har blivit rejält till åren, 86 år respektive 93 år. På aktiemarknaden och i pressen har det spekulerats en del kring duons ålder och möjligheten att utföra arbetsuppgifterna. Kanske föranledde detta ett sällsynt uttalande. Den 75-årige styrelseledamoten Ronald Olson sa på fredagen i lokaltidningen Omaha World-Herald att styrelsen diskuterat tronföljden i bolaget.

– Om ni har varit i närheten av Warren nyligen så är i alla fall mitt intryck att han har lika mycket energi som tidigare, om inte mer. Tack vare privatjet är han överallt hela tiden och jag ser ingen försämring alls av Warren.

I princip samma omdöme har Ronald Olsson om den sju år äldre Charlie Munger.

– Han är fortfarande smartare, snabbare och har bättre minne än jag. Han är otrolig.

Charlie Munger svarar ofta koncist på frågorna och med humoristiska eller slagkraftiga oneliners. Buffett är den mer sociale och pratsamme. På den punkten verkar de vara varandras motsatser.

– Jag har ont i ryggen men genom att komma till bolagsstämman så vill jag visa aktieägarna att de kan räkna med ytterligare sju goda år med Warren, säger Munger till publiken.

Under frågestunden indikerade Warren Buffett för första gången att det inte är omöjligt att hans efterträdare kan tillträda under hans egen livstid. Styrelsen har tidigare meddelat att de redan har bestämt vem som ska överta vd-posten. Det är en man och han jobbar i Berkshire Hathaway, i övrigt är det locket på av styrelsen.

I amerikansk media lyfts Ajit Jain fram som den troligaste kandidaten. Han är i dag ansvarig för återförsäkringsdelen i Berkshire Hathaway. På stämman sa Buffett att Ajit Jain hade tjänat mer pengar åt aktieägarna än någon annan, inkluderat Buffett själv. Ny styrelseordförande förväntas bli sonen Howard Buffett.

– Om jag avlider i natt så tror jag att Berkshire-aktien stiger i morgon. Det skulle diskuteras en break-up-värdering, i sann Wall Street-anda, säger Buffett.

***

Frågorna spände från förra årets skandal i banken Wells Fargo där anställda öppnat upp tusentals konton utan att fråga kunderna, hur USA:s president Donald Trumps föreslagna skattesänkning påverkar Berkshire, de överraskande aktieköpen i de fyra största amerikanska flygbolagen, indexfonders överlägsenhet över hedgefonder och självkörande fordons inverkan på försäkringsbolagen.

En fråga var hur Buffett och Munger såg på techbolag och den relativt färska investeringen i Apple. År 2011 investerade Berkshire i IBM, något som då fick stor uppmärksamhet. Framför allt för att det så tydligt avvek från Buffetts filosofi om att inte köpa teknikbolag. IBM har utvecklats dåligt och Warren Buffett erkände att han hade haft fel. Angående Apple så ser han det snarare som ett konsumentproduktbolag. Berkshire dubblerade ägandet i februari och äger nu 2,5 procent av världens största bolag. Apple-aktien har utvecklats starkt under perioden.

Buffett och Munger talade även om två missade investeringar inom tech: Google och Amazon, bolag som de beundrar men inte investerat i. Buffett var självkritisk och menar att han borde ha förstått potentialen då han tidigt såg att helägda bilförsäkringsbolaget Geico betalade direkt till Google varje gång någon klickade. En högst skalbar affärsmodell med låg kapitalbindning. Buffett resonerade också om att USA historiskt har byggt sitt välstånd på bolag med kapitalintensiva tillgångar men att det har förändrats med bolag som Google och Apple.

Även Amazon hade underskattats och framför allt hur bolaget skakat om detaljhandeln, inte minst Berkshires tidigare ägande i detaljhandelskedjan Walmart. Sammantaget var intrycket att duon mjuknat kring investeringar i techindustrin men att nya investeringar inte verkade vara på radarn.

En förstagångsbesökare var finansmannen och techinvesteraren Staffan Persson, som var där tillsammans med sonen Fredrik, båda verksamma i Swedia Capital.

– Buffett var i högform och Munger är fantastiskt vass. Vi har tidigare gjort misstaget att inte vara på plats. Det är något helt annat att se samspelet mellan Buffett och Munger live, säger Staffan Persson.

Andra intryck som techinvesteraren tog med sig var att Buffett och Munger uttalade stor tveksamhet till nuvarande börsvärdering, den starka tilltron till Kina och det faktum att duon valt att investera i Apple som drabbas hårdast av den kinesiska konkurrensen. Enlig Persson var det mest illavarslande att de har börjat sälja IBM-innehavet. För IBM alltså.

– De hade ju ett case när de köpte aktien, gissningsvis kring IBM Cloud. Det är också uppenbart att de har analyserat IBM:s konkurrenssituation noggrant. Att de sedan tar beslut att sälja trots att IBM-aktien stått mer eller mindre still efter att de köpte tycker jag är oroande för IBM, säger Staffan Persson.

En annan delikat ägarfråga är den allt stinnare kassan i Berkshire, som i senaste kvartalsrapporten mätte motsvarande 860 miljarder kronor. Berkshire Hathaways storlek gör det allt svårare att sysselsätta kapitalet. Och det är allt svårare att hitta bolag med tillräckligt attraktiva värderingar som dessutom bockar av alla Buffetts investeringskriterier.

Buffett signalerade en mer pragmatisk inställning till återköp. I dag har styrelsen mandat att köpa tillbaka aktier när värderingen faller under 120 procent av bokfört värde, vilket därmed fungerar som ett golv. I framtiden flaggade Buffett för att det inte är omöjligt att återköp kan komma att ske på högre nivåer.

– Ett sätt att lösa situationen med den stora kassan är att Berkshire förutom återköp börjar ge utdelning. Jag tror att det kommer ske om kanske tio år. Buffett uttryckte sig relativt positivt om möjligheterna att använda utdelning i framtiden, vilket var en nyhet, säger Per H Börjesson.

Alla på plats är inte fans. Där finns också aktivister. En kvinna från Tyskland tog mikrofonen på stämman och höll ett långt tal om antikapitalism, slaveri, välstånd och hälsoeffekterna av Coca-Cola. Publiken började klappa händerna för att skynda på frågeställningen och när frågan dröjde så kom även buropen. Buffett och Munger försvarade såväl socker som Coca-Cola och att den senare har varit en positiv drivkraft i USA och övriga världen under en lång tid.

– Jag vill inte att någon ska berätta för mig att jag inte får dricka Coca-Cola, sa Buffett, som häller i sig fem burkar om dagen.

Duo uttalar sig sällan om börsens värdering generellt. De fick oväntat få frågor om Trumps politik och något riktigt svar om synen på den nye presidenten fick publiken aldrig. Buffett stödde demokraten Hillary Clinton i presidentvalskampanjen i höstas.

Charlie Munger sitter nästan helt still på scenen under den långa frågestunden, tittar ofta rakt fram och ser ibland nästan ut som en porslinsdocka.

– Jag ser massor av nördar här i dag. Misströsta inte, jag är ett bevis på att man kan lyckas ändå.

Warren Buffetts investerings­principer

Warren Buffett är en klassisk värdeinvesterare upplärd av gurun Benjamin Graham och har hela tiden målmedvetet använt fundamental analys som grund för sina investeringar. Genom hans årliga brev till aktieägarna kan man sammanfatta några av Warren Buffetts investeringsprinciper:

 Investera i verksamheter som du förstå dig på.

 Bolagen ska ha stabila och förutsägbara vinster.

 Vinsterna ska överensstämma med kassaflödet.

 Bolaget bör ha ett starkt varumärke som möjliggör pricing power.

 Företagsledningen ska vara självständig och äga aktier i bolaget.

 Behåll aktien så länge som möjligt. Tiden är en vän till bra bolag och en fiende till mediokra, enligt Buffett.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.