I skuggan av en skandal

Sandviks vd Olof Faxander var öppet kritiserad. Aktien sjönk. När beskyddarna föll var det bara en tidsfråga. Men gjorde han verkligen ett så dåligt jobb?

För 1 430 kronor natten får gästen på stadshotellet Princess i -Sandvidken en minimal cell med en hård säng, en fläckad matta, ett ultrasmalt skrivbord prytt med Ericssons knapptelefonmodell Diavox från 1980-talet. I duschrummet går den -skarvade våtrumsmattan och de vitmålade utanpåliggande kopparrören i ton med det minimala handfatet och den smala dörren som endast med möda tillåter passage också för en mager gäst. Termometern i rummet visar 28 grader. Svalka i form av en bullrande bordsfläkt tillhandahålls på begäran. Den stackare som slarvar bort sin nyckelbricka och vill komma in när receptionen är stängd får betala 1?000 kronor i straffavgift.

Värsta konkurrenten till Princess är verkstadsjätten Sandvik. Industrikoncernen -driver inte bara stålverk, utan även ett brukshotell med 6?000–7?000 gästnätter per år. Men kunder eller leverantörer som inte får plats där slussas till Princess. Den som kan visa en referens från Sandvik får 130 -kronor i rabatt och blir uppgraderad en -rumsstorlek. Och för en utomstående som ska bilda sig en uppfattning om Sandvik är Princess kanske att föredra. Det sägs nämligen att hotellets frukostbuffé är bästa platsen att läsa av orderläget. Om det stämmer så tyder det låga antalet kavajer och ljusa nystrukna skjortor, kläd-valet för underleverantörer eller -kunder på besök, en tisdagsmorgon i slutet av augusti, på att en tuff höst är att vänta för Gästriklands största privata arbetsgivare. Och det efter en likaledes tuff sommar.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här