Livet efter skilsmässan

Efter att Torbjörn Törnqvist köpte ut sin partner Gennadij Timtjenko på grund av USA-sanktionerna har Gunvor sålt alla sina ryska innehav. Resultatet är förvånansvärt lyckat.

Den medieskygge mångmiljardären Torbjörn Törnqvist har i tjugo års tid drivit Gunvor Group, ett av världens fyra största olje- och råvaruhandlarbolag. I många år tillsammans med sin ryske partner Gennadij Timtjenko.

Gunvor Group slöt redan från starten stora avtal med ryska företag. I många år sålde Gunvor bland annat större delen av det statliga oljebolaget Rosnefts olja. Alltsedan dess har det spekulerats i att Gunvor har kopplingar till den ryska regimen och president Vladimir Putin. Uppgifterna har ihärdigt förnekats av Gunvor, men fick ökad fart den 20 mars 2014 när Gennadij Timtjenko sattes upp på USA:s svarta lista efter Rysslands ockupation av Krim. Timtjenkos ”verksamhet i energisektorn har länkats direkt till ­Putin” – och ”Putin har investeringar i Gunvor och kan ha access till Gunvors tillgångar”, skrev USA:s finansdepartement som motiv till sitt sanktionsbeslut.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här