Tillväxttrubbel för bryggeriet

Carlsberg har fortfarande rejäl motvind i Ryssland och nu bromsar även tillväxten i Asien in. Det ser trögt ut med vinsttillväxten och aktien är fullvärderad.

Vänta. En del branscher är mer välkonsoliderade än andra. År 2004 kontrollerade tio bryggerier drygt 50 procent av den globala volymen på ölmarknaden. Tio år senare kontrollerade fem bryggerier samma volym. I november förra året drogs tumskruvarna åt ytterligare ett snäpp då den belgisk-brasilianska bryggeriettan Anheuser-Busch Inbev lade bud på marknadstvåan Sabmiller. På en alltmer stillastående global ölmarknad slutar aldrig jakten på skalfördelar för att kunna upprätthålla höga vinstmarginaler. De största bryggerierna opererar med en förvånansvärt hög rörelsemarginal, mellan 20 och 30 procent.

Affären, som är värd nästan 900 miljarder kronor efter det höjda budet i juli, fick sista godkännandet från tillsynsmyndigheten i somras. Det som återstår är aktieägarnas röster på bolagsstämman nästa onsdag. Om affären röstas igenom blir det tredje största samgåendet i företagshistorien och ett företag med totalt 220 000 anställda.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här