Premieobligationer: En populär 80-åring

Just nu pågår försäljningen av 1999 års förstapremieobligationslån. Fram till och med nästa onsdag, den 24mars, kan man teckna sig hos någon av bankerna, vissafondkommissionärer eller direkt hos riksgäldskontoret.Varje obligation kostar 500 kronor och löper drygt åtta år.Under tiden är det 18 vinstdragningar, som ger en snittränta på2,6 procent per år. Detta förutsatt att ränteläget äroförändrat, för snitträntan är rörlig i intervallet två till sexprocent och 2,6 procent gäller alltså för den första dragningen.Vinsterna är som vanligt skattefria.

Spännande paket

Vem köper premieobligationer i detta fondernas decennium?Många. Premieobligationens popularitet har hållit i sig sedanden första emissionen 1918 – kanske är det kombinationen avsäkert sparande och spännande lotteri som lockar.Förra årets andra och sista lån drog in hela 3,9 miljarderkronor, vilket sannolikt var en följd av höstens börsturbulens.Höstens lån var det näst största under den senastetioårsperioden, men i mitten av 1980-talet närpremieobligationerna hade sina riktiga glansdagar drog varje lånin närmare sju miljarder kronor till staten. Enligtriksgäldskontoret är intresset för lånet som säljs just nu ocksåstort. Detta kan jämföras med riskkapitalet till börsen(kontantemissioner och introduktioner), som under hela fjolåretvar 7,1 miljard kronor. Exkluderas de kontanta uppköpen försvannistället riskkapital för sex miljarder kronor.Totalt har svenska folket 58,7 miljarder kronor sparat ipremieobligationer. Mer än tio procent, med viss tyngdpunkt påäldre män, säger sig äga premieobligationer. Det innebär att dengenomsnittlige spararen har obligationer värda 80.000 kronor.Men det är inte helt lätt att veta exakt hur många sparare somfinns för först 1996 tog denna 80-åring steget in i datoråldernoch innehavarna började registreras hos VPC.

Inget mera skattefusk

En och annan är nog missnöjd med moderniseringen, eftersom debrukat köpa premieobligationer för att smita undanförmögenhetsskatten. Men det stora flertalet är nog ändå gladaatt de slipper ta sig till banken för att läsadragningslistorna, för numera sätts vinsten in på ägarensbankkonto med automatik.I stället för att ge alla som lånar ut till staten en fast räntaunder löptiden (som privatobligationer) lottas räntan ut somvinster två gånger om året, dels som garantivinster och dels somstorvinster. Den som vinner storvinsten (i detta lån en miljonkronor) får en mycket god avkastning på sitt sparande. De sominte vinner någon av storvinsterna får nöja sig medgarantiavkastningen. I detta lån har man för första gången engarantistege där en 25-följd ger 1 procent per år, en 50-följd 1,3procent och en 100-följd 1,4 procent.Det är förstås tryggt med en garanterad avkastning, som ärbättre än storbankernas ränta på motsvarande sparande och somdessutom är skattefri (hos banken måste du kräva 2 procent föratt få motsvarande i fickan).

Tråkigt lotteri

Men dessa garantivinster gör lotteridelen lite tråkig, eftersomdet tar en stor del av utlottningsprocenten, som i förstadragningen motsvarar 2,6 procent på årsbasis, i anspråk och göratt det inte kan bli så många storvinster per år. Närmarebestämt en miljonvinst per dragning och per inlånad miljardkronor. Resten fördelas på 5.000-kronorsvinster. Det betyder attbara 0,2 enheter av 2,6 procent går till miljonvinster.Senare års räntesänkningar har dessutom gjort att spannet mellanutlottningsprocenten och garantiavkastningen har minskat, vilketfår samma effekt – färre storvinster.Tidigare år har antalet vinstvalörer varit fler, men i detta lånvill man öka antalet vinnare med många 5.000-kronorsvinster.Ungefär var tredje person som köper 50 obligationer (eninvestering på 25.000 kronor) vinner, vid dagens ränteläge,minst 5.000 kronor under lånets löptid. Det ger förstås ensannolikhet för att vinna som ingen lott du kan köpa itobakshandeln kan erbjuda, men inte särskilt god avkastning påsparandet.

Högt spel

Samtidigt måste man ta hänsyn till att den som köperpremieobligationer för 50.000 kronor (en 100-följd förmaximal garantiavkastning) spelar med höga belopp.Antag att pengarna istället placeras på statens riksgäldsspar,som ger en ränta på 4,05 procent per år före skatt vid en löptidpå åtta år, eller 2,84 procent efter skatt.Med premierna får man garanterat 1,4 procent per år efter skatt.Det betyder att man spelar med 1,44 procent av sitt sparkapitalper år. För den som satsat 50.000 kronor betyder det 720 kronorper år eller drygt 6.000 kronor under hela perioden. Det villsäga mer än de 5.000 kronorna, som man framförallt kan hoppaspå. Man kan givetvis höja spänningen genom att bara köpa eneller ett par premieobligationer.På riksgäldskontoret säger man att man kommer att fortsättautvecklingen så att varje lån kan få en egen karaktär och80-åringen behåller sin popularitet. Exempelvis kommer en dellån att få större inslag av lotteri andra mindre.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.