BP:s vd Bob Dudley.

BP:s vd Bob Dudley. Foto: AP Photo/Alastair Grant/TT

Tipsa en vän om en artikel

BP:s vd: Marknaden står inför en flod av olja

Oljebolaget BP:s vd Bob Dudley anslöt sig till de dystra prognoserna från andra oljebolagschefer avseende 2016 då han uppgav att marknaden står inför en "flod av olja". Det framgår av Bloomberg.

Annons
Taggar

"Det finns överskottsutbud därute" och det innebär chocker för såväl länder som för sektorn, sade Dudley till reporters vid World Economic Forum i Davos.

Oljebolagscheferna har uppgett att det kommer att bli svårt för oljemarknaden att återhämta sig under 2016, då de stora producenterna fortsätter att upprätthålla utbudet samtidigt som efterfrågan från Kina mattas av. Vissa räknar med att priserna återhämtar sig något under andra halvåret 2016 samtidigt som de flesta bedömer att läget kan bli sämre, då Irans ökade produktion efter sanktionerna kommer tillbaka till världens oljemarknader.

"Det här påminner mig om 1986", sade Bob Dudley och hänvisade därmed till en av de värsta kriserna för oljeindustrin då priserna föll till cirka 10 dollar per fat.

De flesta oljebolagscheferna är enade om att marknaden har ett överutbud på cirka en miljon fat per dag och att lägre investeringar i nya projekt kommer att leda till en balansering av marknaden nästa år.

IEA-chefen Fatih Birol pekade på att det är tredje året i följd som utbudet är större än efterfrågan, och att det inte finns någon anledning till att priserna skulle stiga överraskande under 2016.

Tony Hayward, ordförande för Glencore, uppgav att marknaden inte kommer att förbättras förrän energimarknaderna har hanterat "utbudschocken".

Phillips Oduoza, chef för United Bank for Africa, sade att alltför mycket olja på marknaden kan dra ned råoljepriset till låga 20 dollar per fat.

De hävda sanktionerna mot Iran möjliggör att landet kan öka sin råoljeexport. Landets ledning har utfärdat en order att återställa den dagliga produktionen med 500.000 fat så fort som möjligt.

Brentoljepriset har i skrivande stund på torsdagen sjunkit med 22 cent jämfört med gårdagens stängning och handlas därmed till 27,68 dollar per fat, vilket är nära den lägsta nivån på över tolv år.

Av: SIX/ Affärsvärlden
Mejla reportern

Börsblock Bra vecka för bankerna

Aktiva portföljens bankaktier utvecklades starkt i förra veckan. Den hedgade portföljen hängde emellertid inte med index. För tredje veckan i [...]

ANALYSENSpännande snabbväxare

Evolution Gamings marknadsledande position och höga vinsttillväxt har skruvat upp värderingen. Men aktien har mer att ge.

Annons
Vinnande lagets fanklubb

Tidningen Jon Åsberg Vinnande lagets fanklubb

Nedknuffad från tronen

Tidningen Jonas Elofsson Nedknuffad från tronen

Apple är inte längre världens högst värderade börsbolag. Men det är för tidigt att räkna ut såväl bolag som aktie.

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
C-RAD B +27,8% 11,5
Probi +14,4% 195,0
SECTRA B +11,8% 128,0
Trigo... -8,7% 0,2
Rottn... -6,7% 6,3
Anoto... -5,6% 0,3

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,01kr 8,34
Euro -0,01kr 9,28
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,66$ 49,70
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se