Innehåll från annonsör

Affärsmodeller som investeringsstrategi

Om en aktieaffär klassas som värde- eller tillväxtinvestering är enligt Oddbjørn Dybvad, portföljförvaltare på ODIN Fonder, av underordnad betydelse.
Affärsmodeller som investeringsstrategi - aktier_binary_6852429.jpg

Den bästa investeringen är i värdeskapande bolag som förmår att växa med god lönsamhet och med bra affärsmodeller. Naturligtvis till ett så lågt pris per aktie som möjligt.

När man pratar om olika investeringsstrategier i samband med aktier gör många en indelning i värdeinvesteringar eller tillväxtinvesteringar. Värdeinvesteringar innebär förvärv av aktier som är lågt värderade eftersom få tror på tillväxt eller lönsamhet i bolaget. Man brukar säga att även risken i dessa innehav är låg. Tillväxtaktier kännetecknas däremot av hög prissättning på existerande intjäning. Där är både risken och potentialen hög. 

– Alla investerare vill självklart förvärva aktier i bolag som växer med god lönsamhet och till ett så lågt pris som möjligt, så varför begränsa sig till att inrikta sig på tillväxt eller värde? Målet för oss på ODIN Fonder är att hitta en bra balans mellan lönsam tillväxt och attraktiv prissättning – att få en bra avkastning till skälig risk. Om vi i andras ögon kategoriseras som tillväxt- eller värdeinvesterare är för oss av mindre viktigt, säger Oddbjørn Dybvad.

Jag tror på värdeskapande som investeringskriterium.Det finns studier som talar för att värdeaktier är en bättre investering och det finns undersökningar som visar att tillväxtaktier är att föredra. Att investera i den ena typen av aktier fungerar under vissa perioder, medan den andra är bättre en annan gång. Det kan vara svårt att avgöra när det är dags att skifta från den ena till den andra.

Värdeaktier

En värdeinvesterare använder sig av enkla nyckeltal och köper aktier som är billiga i förhållande till bokfört värde och resultat.

– Dessvärre är dessa aktier ofta billiga på grund av att de har stora utmaningar med antingen marknadsposition eller marknadsutsikter. Risken är att bolagen inte har förmåga att förbättras. Dåliga bolag blir sällan bra och då hjälper det inte att aktien är billig, förklarar Oddbjørn Dybvad.

För att aktien ska stiga i värde krävs att bolagets verksamhet förbättras i något avseende. Det måste med andra ord växa lönsamt för att få en bättre värdering.

Tillväxtaktier

Tillväxtinvesterare köper aktier som växer mer än den generella marknaden. Priset på aktien reflekterar alltså en förväntad tillväxt och att den är högre än snitt. De betalar gärna lite mer för en bättre marknadsposition och ljusare framtidsutsikter. Risken med dessa investeringar är alltså om bolagen slutar att växa. Tillväxt kan dessvärre ibland också förstöra värden om kapitalavkastningen i bolaget inte är tillfredställande

– Jag tror på värdeskapande som investeringskriterium. Därför letar vi efter bolag som klarar av att växa med god lönsamhet. Vi vill investera i bra affärsmodeller, avslutar Oddbjørn Dybvad.

Du kan följa ODIN Fonder både på Twitter och LinkedIn:

Twitter: ODIN Fonder Sverige @odinfonder
LinkedIn: ODIN Fonder Sverige

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets