Euro i gungning plågar portföljen

Foto: Colourbox, Scanpix, montage

Tipsa en vän om en artikel

Euro i gungning plågar portföljen

Sommaren ser synnerligen osäker ut. Euro­krisen blir alltmer akut, och placeringsångesten riskerar att förstöra många semestrar. Så vad ska en fondsparare göra?

Annons

För en långsiktig placerare som inte behöver pengarna förrän om 10, 15 eller 20 år spelar det ingen större roll hur värdet på fondportföljen ändras under några få sommarmånader.

Den som ändå är orolig och vill sälja av för att minska risken, löper stor risk att komma försent till en möjlig uppgång. Att försöka pricka toppar och bottnar är aldrig enkelt – framför allt inte när börsen är så här svängig.

Det har varit skakigt på marknaderna länge och det är allt annat än ett väl valt tillfälle att helt gå ur sina placeringar, anser många experter. Men det är kanske heller inte tid för de stora aktieinvesteringarna.

– Det är volatilt och mycket hög risk i marknaden. Ska man gå in i aktier ska man inte göra det nu. Behåll och avvakta vad som händer i höst, säger Niklas Lundberg, analytiker på den oberoende fondvärderingskonsulten Indecap.

Givetvis är det helt rätt att fundera över hur en fondportfölj är komponerad. Finns det utrymme för omplaceringar är ett råd att fundera över den stora skillnad som har uppstått mellan USA och de europeiska länder som är anslutna till euron.

USA-fonderna har gått upp cirka 16 procent i genomsnitt i år medan fonderna i euroland har backat omkring 17 procent under samma tidsrymd.

– För att eurolandfonderna ska komma ikapp USA krävs det att de går upp runt 42 procent. Det är många års avkastning. Men jag har svårt att se varför det ska vara så stor skillnad, säger Jonas Lindmark, analysansvarig på den oberoende fondtjänsten Morningstar.

– Många börsföretag i Europa är multinationella med försäljning över hela världen.

Det är också viktigt att fundera över hur stor del rena aktiefonder ska ha i en portfölj när osäkerheten är som störst. Genom en kombination av aktier, räntor, råvaror och hedgefonder ökar motståndskraften.

Det gäller att inte välja vilka räntefonder som helst. Experterna avråder framför allt från långa obligationsfonder. Ska pengarna placeras under kort tid är rådet att välja mellan en penningmarknadsfond, även om avkastningen är försumbar. Och varför inte krydda portföljen med att sätta in lite pengar på bankboken.

Den kortsiktige kan också välja att placera i en portfölj av 10–20 hedgefonder. Men se upp: en sommar kan vara en för kort period för att placera i flera av hedgefonderna eftersom många handlas på månadsbasis.

Om förändringar görs i portföljen, så var observant på köp- och säljavgifter. En köpavgift på någon procentenhet är inte ovanligt. Det finns även korttids­avgifter för att avhålla placeraren från att vara för kortsiktig.

Blir nervositeten ändå för stor och semestern riskerar att bli förstörd på grund av det, så finns det breda globalfonder med låga avgifter. Lägst skatt erhålls naturligtvis om sparandet sker inom ramen för en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.

Av: Christina Lindqvist Sjöström
Mejla reportern

Börsblock Portföljen noterade nytt rekord

Börsen vände upp med besked i förra veckan. Vår fullinvesterade portfölj nådde en ny rekordnivå. Beslutet att öka börsexponeringen visade [...]

ANALYSENLjusare tider för danska klädbolaget

Danska IC Group har gjort en genomgripande förvandling av sin verksamhet. Det är läge att plocka upp aktien innan den blir högsta mode på börsen.

Annons
Annons
Barn av vår tid

Tidningen Johan Hakelius Barn
av vår tid

Synen på experter verkar utgå från att vi alla är barn. Experterna måste underhålla och blidka oss, för att vi inte ska bli ledsna och kinkiga.

Yellen – var god höj!

Tidningen Annika Winsth Yellen – var god höj!

Ett tuffare tonläge från Fed skulle i slutänden minska Riksbankens behov att agera.

Vill inte – kan inte

Tidningen Jon Åsberg Vill inte – kan inte

Om dagens flyktingströmmar består knäcks statsfinanserna. Ansvariga politiker visar ingen insikt om detta.

Varken klädd eller oklädd

Tidningen Ulf Jakobsson Varken klädd eller oklädd

En lösning vore att införa republik med en vald president, som sköter regeringsbildningen.

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
3 mån +0,00 -0,44%
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,03kr 8,68
Euro +0,00kr 9,27
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,09$ 46,03
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se