Riksbankschefen Stefan Ingves.

Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: All over press

Tipsa en vän om en artikel

Storbanker spår Ingves nästa drag

Underskatta inte risken att Riksbanken griper in på valutamarknaden. Den varningen kommer från några av Nordens största banker, rapporterar Bloomberg.

Annons

Sedan det senaste räntebeslutet i december har kronan stärkts mot de flesta valutor.

Både Nordea och SEB säger nu att Riksbanken inte kommer att tillåta den svenska kronan att stärkas mer än till 9 kronor per euro. På måndagen var kursen 9,19 kronor för en euro.

Bankernas förutsägelse följer på Riksbankschefen Stefan Ingves uttalande den 30 december om att Riksbanken är beredd att agera om kronförstärkningen kommer i vägen för inflationsmålet på 2 procent.

- Riksbanken är starkt förberedd att intervenera på valutamarknaden närhelst vi bedömer att det är nödvändigt, sa Ingves.

Uttalandet fick kronkursen att backa från niomånadershögsta gentemot euron. På 12 månader är uppgången 4 procent.

- Riksbanken bestämde sig för att agera i förtid efter att ha sett den senaste starka inhemska statistiken, och också för att stävja eventuella spekulanter som kanske vill driva på kronkursen, säger Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank, till Bloomberg.

När räntan är historiskt låga -0,35 procent och flera rundor av obligationsköp gjorts, pressas beslutsfattare att överväga andra sätt att nå upp till inflationsmålet, skriver nyhetsbyrån.

Enligt Nordeas analytiker Martin Enlund antyder det oannonserade uttalandet av Stefan Ingves att kronans ihållande styrka lett till ett larmtillstånd inne på Riksbanken.

Även SEB:s chefsstrateg för valutor, Carl Hammer, menar att uttalandet visar att interventioner kan stå högre upp på agendan än vad som tidigare förväntats, skriver Bloomberg.

Av: Per Tolgraven
Mejla reportern

Börsblock Formsvackan håller i sig

Förra veckan bjöd på en kanonrapport från Billerud Korsnäs, men också en betydligt svagare rapport från Hexpol. Under den gångna [...]

ANALYSENSommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna vecka givet Brexit-oron på världens finansiella marknader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Acade... +7,2% 55,5
Munksjö +5,3% 104,0
Svold... +5,1% 165,0
Episu... -6,8% 16,4
EnQuest -4,6% 2,9
Karol... -3,9% 7,3

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,01kr 8,66
Euro +0,01kr 9,51
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +0,04$ 45,17
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se