Råvaran som trotsar prisfallen

Foto: imago/Sven Simon/All over press

Tipsa en vän om en artikel

Råvaran som trotsar prisfallen

Medan de stora gruv- och energibolagen ser sina intäkter kollapsa i takt med prisfallen på råvarumarknaden finns en råvara där efterfrågan bara ökar. Det skriver Business Insider.

Annons
Taggar

Boomen för elbilar och omvandlingen av energimarknaden driver efterfrågan på effektivare och lättare batterier. Och då stiger priset på litium.

Efterfrågan på litium kommer att öka med över 10 procent om året det kommande decenniet, enligt en analys från australiska fondförvaltaren Paragon Funds. Metallen används bland annat i batterier för smartphones, elbilar och i hemmasystem för lagring av solenergi.

Fondförvaltaren skriver att det som framför allt driver efterfrågan är den ljusa framtiden för elbilar och bland andra Teslas och Warren Buffetts mångmiljardinvesteringar i enorma fabriker för tillverkning av litiumjonbatterier.

Paragon Funds har själva investerat i de australiensiska gruvbolagen Orocobre och General Mining.

Ett genomsnittligt globalt litium-kontrakt har stigit till 6 000 dollar per ton. Paragon Funds tror att ett medellångt kontrakt mycket väl kan stiga till 9 000 dollar per ton. Nyligen handlades litium till 14 000 dollar per ton på den kinesiska spotmarknaden, skriver Business Insider.

Av: Per Tolgraven
Mejla reportern

Börsblock Formsvackan håller i sig

Förra veckan bjöd på en kanonrapport från Billerud Korsnäs, men också en betydligt svagare rapport från Hexpol. Under den gångna [...]

ANALYSENSommaröppen portfölj

Aktiva portföljen hängde inte alls med börsen i förra veckan. Vår hedge talar för en bättre utveckling relativt börsen denna vecka givet Brexit-oron på världens finansiella marknader.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
Sagax A +8,0% 95,0
Victo... +6,6% 29,1
Victo... +5,1% 28,8
Tobii -5,0% 61,8
Svold... -4,7% 152,0
Midway A -4,4% 17,5

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,00kr 8,63
Euro -0,00kr 9,57
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,32$ 42,91
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se