Apple presenterar nya Apple Watch på företagets stora event i Cupertino.

Apple presenterar nya Apple Watch på företagets stora event i Cupertino. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

Tipsa en vän om en artikel

Jim Cramer: Alla har fel om Apple

Vad är Apple-aktien egentligen värd? Det är frågan som analytiker försöker svara på efter varje kvartalsrapport. ”Enligt mig har de fel allihop”, säger programledaren för CNBC:s ”Mad Money” och tidigare hedgefondförvaltaren Jim Cramer.

Annons
Taggar

Den frispråkige ekonomen och tv-ankaret säger att analytikerna kan skruva på sina modeller, målkurser och räkna Iphones så mycket de vill, det är ändå bara en del av verkligheten.

- Resultatet blir att de tittar på Apple som om det var vilket hårdvarubolag som helst, som Hewlett Packard, EMC eller Intel.

Enligt Cramer blir analytikernas slutsats att eftersom Apple äger mobilmarknaden, och bolaget nu förutspår det första året av nedgång betyder det att mobilmarknaden är mättad.

Det vore en sak om Apple hade något annat som kunde väga upp för tappet i Iphone, men Ipads säljer inte lika bra som förr och Mac-datorer verkar också ha nått sin topp. Apple Watch och Apple TV går bra men försäljningen är inte i närheten att kunna kompensera för Iphone-nedgången.

Just Ipad-försäljningen dök med 25 procent det senaste kvartalet på årsbasis, enligt Business Insider.

Analytikerna vill inte nedgradera aktien eftersom den är billig med tanke på vinsten, dessutom har Apple för mycket kontanter för att nedgraderas. Resultatet blir att dessa traditionella analytiker ger en halvhjärtad köprekommendation samtidigt som de sänker målkursen, enligt Cramer.

Själv tittar han på bolaget på ett annat sätt. Lojaliteten mot varumärket är stark. Företaget rapporterade att ”service-intäkter” från Itunes, musik, app store-licenser, Icloud med mera växte med 23 procent år från år.

- Det är siffrorna vi behöver hålla ögonen på, inte hur många enheter de säljer. Det skulle inte förvåna mig om serviceintäkter är nyckelsiffrorna vid den här tiden nästa år, säger Jim Cramer.

Om så blir fallet gör investerare ett klipp vid 93 dollar, säger Jim Cramer.

Av: Per Tolgraven
Mejla reportern

Börsblock Utdelningsaktie till portföljen

Aktiva portföljen utvecklades betydligt bättre än index i förra veckan. Nu lämnar ett cykliskt verkstadsbolag till förmån för en defensiv [...]

ANALYSENInte tillräckligt aptitlig

I tråkiga bolag slipper investerare betala den ”underhållningsskatt” som ofta är förknippade med spännande bolag. Finska mattillverkaren Apetit framstår dock som korrekt prissatt.

Annons
Annons
Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
SCA A +11,5% 278,6
SCA B +11,3% 278,7
VBG G... +10,7% 132,0
MSC G... -10,1% 2,8
Balder B -4,2% 234,3
Arcti... -3,7% 10,4

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar +0,02kr 8,37
Euro -0,02kr 9,44
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat -0,50$ 49,46
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se