oljepump

Foto: All over press

Tipsa en vän om en artikel

Uppgifterna som lyfter oljepriset

Oljepriset tog ett glädjeskutt på torsdagen efter rapporter om att ministrar från de största oljeländerna kommer att träffas för att diskutera minskad produktion. Det skriver bland andra Bloomberg.

Annons

Uppgifterna om ett möte i februari kommer från den ryske energiministern Alexander Novak.

Även chefen för det ryska pipeline-monopolet säger att beslutsfattare i Ryssland har bestämt sig för att de borde prata med Saudiarabien och andra Opec-länder om att lägga band på produktionen, detta för att få upp oljepriset, skriver CNBC.

Tidigare har länder som Nigeria och Venezuela velat dra ner produktionen, men hittills har få tecken tytt på att de största producenterna varit redo för ett sådant beslut. Saudiarabien har i stället velat skydda marknadsandelar från bland andra amerikanska skifferoljeproducenter.

Brentoljan tog ett skutt till över 35 dollar fatet på torsdagseftermiddagen, 8 procent högre än 12-årslägsta tidigare i januari. Också den amerikanska WTI-oljan steg kraftigt.

- Det ser mer och mer ut som om det här är det första tecknet på att ge upp det globala produktionskriget. Efter att kostnader kapats och projekt lagts på is skulle en 5-procentig nedskärning få marknaden i balans, säger Phil Flynn, analytiker vid Price Futures Group i Chicago, till Bloomberg.

- Vi tror att marknaderna kommer att börja komma i balans under 2016, och att efterfrågan på energi i alla dess former kommer att fortsätta öka, säger en minister vid det saudiska petroleum- och mineraldepartementet enligt CNBC.

Av: Per Tolgraven
Mejla reportern

Börsblock Utdelningsaktie till portföljen

Aktiva portföljen utvecklades betydligt bättre än index i förra veckan. Nu lämnar ett cykliskt verkstadsbolag till förmån för en defensiv [...]

ANALYSENInte tillräckligt aptitlig

I tråkiga bolag slipper investerare betala den ”underhållningsskatt” som ofta är förknippade med spännande bolag. Finska mattillverkaren Apetit framstår dock som korrekt prissatt.

Annons
Annons
Vem ska rädda Ericsson?

Tidningen Calle Froste Vem ska rädda Ericsson?

Är demokratin i kris?

Tidningen Erik Hörstadius Är demokratin i kris?

Annons
Annons

Vinnare & förlorare

Aktienamn Förändring Aktuellt värde
RaySe... +9,9% 166,0
Syste... +5,7% 120,0
Arcam +5,4% 187,0
NGEx ... -5,8% 7,3
Lundi... -4,0% 33,0
MTG A -3,4% 230,0

Räntor, valutor, olja

Ränta Förändring Aktuellt värde
Valuta Förändring Aktuellt värde
Dollar -0,00kr 8,40
Euro +0,02kr 9,49
Olja Förändring Aktuellt värde
Brent $/fat +0,31$ 49,36
Se fler Vinnare och Förlorare

Hitta konsulten

Sök bland tusentals konsulter på nya Konsultguiden.se