Skuldrush efter coronakrisen

De offentliga skulderna ökar till rekordnivåer i världen. Är det ett lika gigantiskt problem för ekonomin? Inte nödvändigtvis, i alla fall inte på kort sikt.

Skuldrush efter coronakrisen - Skärmavbild 2020-05-10 kl. 11.20.48

”Den som är satt i skuld är icke fri”. Göran Perssons gamla mantra om att staters skulder ska hållas låga har inte direkt rosat marknaden de senaste månaderna. Statsmakterna världen över har på en kanske aldrig tidigare skådad nivå öppnat kranarna för att bekämpa coronas ekonomiska effekter. Och motståndet mot taktiken att öka underskotten i de offentliga finanserna har varit lika sällsynt som immunitet mot covid-19. Exakt hur stor räkningen blir för staterna kan ingen med säkerhet säga. Med corona rör vi oss också i fråga om offentliga finanser in i okänt territorium. Internationella valutafonden (IMF) har i alla fall gett sig på att försöka uppskatta effekterna. Fram till den 8 april hade i världen 3,3 biljoner dollar lagts på olika former av utgiftsökningar samt skatte- och avgiftslättnader över offentliga budgetar. Till det kommer lån, garantier med mera (som inte direkt påverkar budgetbalansen) på 4,5 biljoner dollar.

Vill man försöka göra siffrorna begripliga motsvarar de budgetpåverkande insatserna 3,5 procent av BNP i G20-länderna (de 19 största ekonomierna och EU). Lån, garantier och liknande ligger på nivåer över 10 procent av BNP i länder som Frankrike, Tyskland, Italien, Japan och Storbritannien. För svensk del summeras insatserna fram till maj till runt 150 miljarder kronor, motsvarande cirka 2 procent av BNP. Lånegarantier och likviditetstöd uppgår till drygt 500 miljarder kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här