Aktiespararna vill dra Robur inför domstol

Aktiespararna har planer på att dra Swedbanks fondbolag Robur inför vanlig domstol oavsett hur den pågående tvisten i Allmänna reklamationsnämnden slutar.

Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson är upprörd över att några av hennes medlemmar utpekas som skurkar och fifflare.

Aktiespararna anser att de som sparat i några av Roburs fonder under många år betalat för produkter de inte fått. Fonder som sålts som aktivt förvaltade har under fler år legat så nära jämförbart index att de i praktiken varit indexfonder. Skillnaderna i avgifter ligger runt en procentenhet och i en inlaga till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) kräver nu Aktiespararna att fondbolaget betalar tillbaka mellanskillnaden. Notan slutar på sammanlagt 7 miljarder kronor.

Swedbank Robur har ihärdigt förnekat anklagelserna, bolaget anser inte att ARN ska pröva ärendet, och har hotat enskilda kunder med stämning om saken drivs vidare.

Enligt Aktiespararanas vd Carl Rosén finns det planer på att stämma Robur i vanlig domstol oavsett hur det går i ARN.

– Det finns absolut sådana planer men vi vill hålla korten väldigt nära kroppen och inte avslöja för Robur hur vi tänker agera, säger han till TT på en pressträff.

Där deltog också Svd-journalisten Joel Dahlberg som i dagarna kommit ut med boken “Sammansvärjningen”, en hård vidräkning med bankernas fondhantering. Han anser att gränsdragningen mellan aktivt förvaltade fonder och indexfonder började suddas ut i slutet av 1990-talet på samtliga banker och då av bankernas och fondbolagens säljorganisationer.

– De sa “vi kan sälja en medelmåttig fond, men vi kan inte sälja en fiaskofond”, berättar Joel Dahlberg.

Resultatet blev räddhågsna förvaltare som oftast hamnade väldigt nära index.

Fondbolagens förenings vd Pia Nilsson deltog också på pressträffen och var upprörd över att några av hennes medlemmar de senaste månaderna pekats ut som fifflare och skurkar.

– Det är allvarliga anklagelser och jag hoppas att ni vet vad ni gör, sa hon med passning till Rosén och Dahlberg och tillade att fondbranschen följer EU:s regler och att det finns gott om information där spararna kan jämföra fondernas utveckling.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.