Börsnoteringar mot nya rekord

Även 2017 ser ut att bli ett starkt år för börsnoteringar. Noteringsprocessen har också effektiviserats, vilket kan bidra till fortsatt stort intresse, säger Håkan Sjögren, noteringsansvarig på Stockholmsbörsen.

– Det ser väldigt bra ut resten av året. Vi har en välfylld kalender och det är flera börs­introduktioner på gång fram till jul, säger Håkan Sjögren, noteringsansvarig på Stockholmsbörsen.

Antalet noteringar kan sätta rekord i år, men mätt i kapital blir det inte något ­rekord, det har varit få stora nya bolag som tagit sig till börsen under 2017. Årets största notering, sett till kapitalanskaffning vid listningstillfället, var fukthanteringsbolaget Munters som tog in cirka 3,8 miljarder kronor, följt av vård- och omsorgsbolaget Ambea som tog in runt 2 miljarder kronor samt vårdföretaget Medicover som nästan tog in lika mycket kapital.

De största noteringarna under fjolåret var industridistributören Ahlsell som tog in 5,5 miljarder kronor, samt ­Resurs Holding som verkar genom dotterbolagen Resurs Bank och Solid Försäkring – med 3,5 miljarder kronor och Nordic Waterproofing med cirka en miljard kronor.

I snitt hamnar en tredjedel av bolagen på huvudlistan och två tredjedelar på Stockholmsbörsens mindre lista – First North. Sektorerna som dominerar börsintroduktionerna på huvudlistan i år är industri­bolag och företag verksamma inom hälso- och sjukvård, samt teknikbranscher som kräver mycket kapital.

En börs-comeback likt den Munters gjorde i år är ganska ovanligt. Däremot har det under de senaste fyra åren funnits en påtaglig trend: delning av bolag. Exempel från i år är SCA som blivit två noterade bolag: Skogsbolaget SCA och hygien- och hälsobolaget Essity, samt Momentum Group, som är en avknoppning från verkstads­bolaget B&B Tools och planerade delningar som i exempelvis verkstadsbolaget Atlas Copco.

– Det är klart att vi får en mer livfull börs eftersom det därmed uppstår fler ­investeringsalternativ. Det är bra att företagen renodlar sin verksamhet eftersom det blir tydligare vad man investerar i, ­säger Håkan Sjögren.

Nyligen, den 2 oktober i år, skedde även en förflyttning av spelutvecklingsbolaget Starbreeze som vandrat från Aktietorget där bolaget noterades år 2000, vidare till First North och nu till Stockholmsbörsen. Antal uppflyttningar från First North till huvudlistan är ungefär fem per år.

– Det är alltid kul att se tillväxtbolag på Nasdaq First North växa och flytta upp till huvudlistan. Det är ett kvitto på att den modell vi har fungerar.

Fram till den 2 oktober i år hade 18 börsnoteringar skett på Stockholmsbörsens huvudlista, att jämföra med helåret 2016 då det totalt sett skedde 21 noteringar. Vad gäller Stockholmsbörsens mindre lista First North är det i skrivande stund 49 noteringar, och under hela året 2016 listades 54 bolag vid First North.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.