EU öppnar utredningar kring kinesisk stålimport

2016-02-12 11:58 Affärsvärlden SIX

EU-kommissionen har på fredagen öppnat tre utredningar efter påståenden om att kinesiska ståltillverkare använt otillbörliga affärsmetoder och sålt importerade stålprodukter under marknadspriset. Det rapporterar Wall Street Journal.

Europeiska stålproducenter har de senaste åren lagt fram upprepade klagomål om att kinesiska konkurrenter exporterar stålprodukter till Europa till orättvist låga priser.

- Vi kan inte tillåta att illojal konkurrens från artificiellt billig import hotar vår industri, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

De tre stålprodukter som omfattas av utredningar är sömlösa rör, tunga plattor och varmvalsat plattstål. EU kommer nu samla in information från kinesiska exportörer, europeiska producenter och importer som konsumenter inom branschen för att avgöra om man ska vidta åtgärder.

Utöver de tre utredningarna har EU-kommissionen även valt att införa tullar på kallvalsat plattstål från Kina och Ryssland. Det kommer bara en vecka efter att EU infört tullar på kinesisk import av armeringsjärn.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom