Fler luras att investera i falska värdepapper

2016-01-29 09:23 Affärsvärlden Finwire
Foto: Jörgen Appelgren

Polisanmälningarna blir alltfler när det kommer till ärenden som avser personer som blivit lurade att placera sina sparpengar i falska eller värdelösa värdepapper. Samtidigt utmynnar anmälningarna sällan i åtal, rapporterar Sverige Radio.

Lars Malmström, som är chef för Finansinspektionens avdelning för konsumentkontakt, säger att det handlar om professionella bedragare. Enligt honom uppvisar de tålmodighet innan erbjudande presenteras, vanligtvis ett eller två år efter att kontakten tagits upp.

- Och som stöd har de webbplatser där det ser ut som att det är en riktig firma. De kan till och med har arrangerat en falsk börs, och de har trycksaker som du kan få, säger Lars Malmström.

Men när kunden väl blivit medveten om att det handlar om bedrägeri, så leder en polisanmälning aldrig till åtal. Bakgrunden är enligt Jan Olsson, verksam vid Polisens nationella bedrägericenter, att pengarna försvinner till Kina via Hongkong.

- Det görs ju av en anledning, för att vi inte får ut information därifrån. Pengarna försvinner spårlöst, säger han.

Förra året gjordes ett hundratal polisanmälningar, vilket är en fördubbling jämfört med 2014, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Beloppen varierar från 100.000 kronor upp till två eller tre miljoner.

Affärsvärlden Finwire

Premiumnyheter

Aktuellt inom