Myndighet ska granska läkemedel

2016-03-18 15:44 Affärsvärlden SIX

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska granska så kallade direktverkande antiviraler mot hepatit C-virus, efter rapporter om fall med reaktivering av hepatit B i samband med behandling med dessa läkemedel.

Marknaden för hepatit C-virus har exploderat det senaste året där bland annat svenska Medivir säljer läkemedlet Olysio.Det framgår av ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Direktverkande antiviraler används generellt i kombinationer utan interferon, som tills helt nyligen var en del av behandlingen av hepatit C men tolereras sämre. Interferoner är aktiva mot både hepatit B och hepatit C-virus som kan förekomma samtidigt hos en och samma patient.

Det har rapporterats om fall av reaktivering av hepatit B-virus hos patienter infekterade med både hepatit B- och hepatit C-virus, som har behandlats med direktverkande antivirala läkemedel mot hepatit C. Reaktivering av hepatit B betyder att en patients inaktiva hepatit B-infektion åter har blivit aktiv.

EMA kommer nu att ta reda på omfattningen av reaktivering av hepatit B-virusinfektioner hos de patienter som behandlas med direktverkande antiviraler mot hepatit C, samt utvärdera om några åtgärder behöver vidtas.

Följande direktverkande antivirala läkemedel är godkända för behandling av kronisk hepatit C inom EU och finns i Sverige: Daklinza (daclatasvir), Exviera (dasabuvir), Harvoni (sofosbuvir/ledipasvir), Olysio (simeprevir), Sovaldi (sofosbuvir), Viekirax (ombitasvir/paritaprevir/ritonavir).

Olysio utvecklas av svenska Medivir i samarbete med Janssen. Andra bolag verksamma inom hepatit C-marknaden är Merck, Abbvie och Gilead.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS