Norsk storbank stäms för ”falsk” fondförvaltning

2016-02-02 11:26 Affärsvärlden Finwire
Den norska storbanken DNB. Foto: All over press

Norska Forbrukerrådet har på uppdrag av 137.000 småsparare meddelat att de tänker dra DNB Asset Management inför domstol för skötseln av sina aktivt förvaltade fonder.

Myndigheten, som mest liknar Konsumentverket i Sverige, skriver på sin hemsida att det ännu inte har bestämt ifall ärendet skall föras som en grupptalan på uppdrag åt alla kunder, eller i form av enskilda fall. DNB skall i alla fall stämmas på grunder att de ska ha tjänat 750 miljoner norska kronor under de senaste tio åren genom att ta ut höga förvaltningsavgifter på kundernas besparingar.

Det rör sig till stora delar om en liknande process som Aktiespararna driver mot Swedbank Robur i Sverige. Svenska myndigheter har dock sagt nej till att driva frågan vidare.

Den utsedda advokatfirman som skall företräda myndigheten, Mageli, uppges redan ha skickat över pappersdokument till DNB Asset Management. Där anklagar man fonderna för att inte ha varit ute på jakt efter vinnaraktier, utan istället låtit fonderna företrädesvis drivas av börsindex. Precis som i fallet med Swedbank Robur anklagas alltså DNB för att förvalta sina fonder som indexfonder och inte som aktiva fonder.

- ­Äntligen en konsumentorganisation som förstår sin roll. I Sverige har Konsumentverket, KO, Allmänna Reklamationsnämnden och Finansinspektionen inte gjort något i frågan. Detta trots att alla säger sig försvara konsumentens/spararens intressen, kommenterar Aktiespararnas vd Carl Rosén nyheten.

I en analys som professorerna Petter Bjerksund och Trond Døskeland vid Norska Handelshögskolan gjort på uppdrag av Forbrukerrådet, framhåller de i sin slutsats att data visar att det har förekommit en låg grad av aktiv förvaltning i fonderna.

- Därmed har kunden inte fått den tjänst som man har betalat för, fastställer dem.

Kunder som har tidigare krävt ersättning från banken för de höga förvaltningsavgifterna har fått sina förfrågningar förkastade.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS