Ny miljardstämning mot Spotify

En grupp av artister i USA har valt att stämma Spotify för brott mot upphovsrättslagen.

Tvisten bottnar kring den svenska musikstreamingtjänstens informationsbrist kring skapandet av så kallade phonorecords, filer som används för omedelbar distribuering av musik på nätet, skriver AFP.

Artisterna, som valt att skicka in enskilda stämningar, vill nu att en federal domstol i Los Angeles ber en domare att skapa en grupptalan mot bolaget i vilka andra påstådda offer kollektivt kan begära skadestånd. Spotify krävs på minst 200 miljoner dollar av indie-folksångaren Melissa Ferrick, som leder grupptalan mot bolaget.

Stämningsansökan mot Spotify kommer mindre än en månad efter att bolaget stäms för obetalda royalties i USA. Totalt kräver artisten David Lowery, som ligger bakom en grupptalan mot bolaget, att det betalar minst 150 miljoner dollar i skadestånd.

Enligt källor till Billboard ska Spotify ha skapat en reservfond på mellan 17 och 25 miljoner dollar för att betala royalties i fall där man inte gjort så tidigare.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco