Vinges KM-topp lämnar för att starta eget

2010-03-16 15:15
Helena Hallgarn och Ann Björk slutar på Vinge för att driva VQ.

Imorgon slutar Vinges KM-chef Helena Hallgarn. Tillsammans med Ann Björk som också lämnar Vinge öppnar de VQ som ska skapa smarta IT-lösningar för advokatbyråer.

I första hand ska VQ hjälpa advokatbyråer med IT-stöd.

- Det har inte funnits samma press att effektivsera verksamheten, säger Helena Hallgarn som menar att det ställs högre krav på att advokatbyråerna är effektiva och att IT är en viktig faktor för de som vill öka effektiviteten.

Hon förklarar hur man med hjälp av IT-lösningar kan göra behandlandet av till exempel nyemissioner mer effektivt.

- Ett exempel är om man ska göra en nyemission för ett företag. Då är det kanske 15 korta dokument med protokoll och beslut som behövs fyllas i. Många byråer gör så att man tar en gammal nyemission och så skriver man om dokumenten. Det tar lite tid. Våra användare kommer kunna fylla i ett standardiserat webbformulär. Då talar man om vad det är för typ av nyemssion, firma och organisationsnummer. Det fyller man i en gång. Och sedan får man de 15 dokument man behöver. Då sparar man enormt med tid. Det är kvalitetssäkrat och effektivt och du undviker tråkigt kontrollarbete.

Tror du det blir svårt att sälja in det här till byråerna?
-Nu tror jag att det börjar bli lättare. Man har fått upp ögonen för det och det börjar bli allt större krav på att frångå timdebiteringen så man måste börja effektivsera sin verksamhet.

Jag har fått intrycket att många i advokatkåren är lite rädda för ny teknik.
- Absolut. Helt rätt uppfattat. De är ofta lite okunniga. Det finns en professor i London, som är lite av en förebild för oss, som heter Richard Susskind. Han har skrivit en bok som heterThe End of Lawyers?.Han säger att det är förvånande att jurister som ofta har dålig kunskap om IT har väldigt lätt att avfärda IT-verktygen och säga att de inte kommer hjälpa advokatverksamheten. Han ser framför sig en ny juristprofession där juridik i hög grad kombineras med IT.

Och det gör de två kvinnorna också som denna vecka drar igång sin nya verksamhet VQ.

-Det känns jättekul och spännande. På en advokatbyrå är det fokus på juristernas utåtriktade verksamhet. Nu får vi satsa på det här som vi tycker är spännande och som är vår unika kompetens. Och nu ska vi få använda det mot nya byråer, säger Helena Hallgren som är full av förväntan.

Än så länge har VQ endast en kund, Vinge.Men Helena Hallgarn hoppas på många fler.

- Det är redan byråer som har hört av sig. Men då har vi sagt att vi återkommer på torsdag. Men det finns ett intresse.

De lämnar Vinge

Helena Hallgarn började på Mannheimer Swartling som biträdande jurist men gick snabbt över till att jobba med KM-frågor på byrån. Sedan gick hon till Gernandt & Danielsson för att under två år jobba för deras KM-avdelning för att sedan bli rekryterad som KM-chef till Vinge.

Ann Björk började på Vinge år 2000 som biträdande jurist men gick snabbt över till att jobba med KM-frågor och slutar även hon imorgon och lämnar därmed uppdraget som ställföreträdande KM-chef.

Premiumnyheter

Aktuellt inom